“MULȚUMESC COLEGILOR CĂ AU DECIS SĂ FACEM O COALIȚIE NAȚIONALĂ ÎN INTERESUL ROMÂNILOR”

Distribuie pe:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a mulțumit colegilor de partid că au decis, în cadrul Consiliului Politic Național, o “coaliție națională în interesul românilor”.

“Mulțumesc colegilor mei că au depășit interesul personal și interesul de partid și au decis astăzi să facem această coaliție națională în interesul românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, ieri, la finalul ședinței CPN al PSD.

El a precizat că după consultările de la Cotroceni cu șeful statului, va face noi declarații.

Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat a votat ca PNL să dețină funcția de premier la prima rotație în cadrul Guvernului PSD, PNL, UDMR. (AGERPRES)

MINSKUL ESTE GATA SĂ SOLUȚIONEZE SINGUR PROBLEMA EMIGRANȚILOR

Republica Belarus îi va cere Germaniei să preia din migranții care se află la frontiera belaruso-poloneză, însă este gata să rezolve și singură problema, a declarat luni președintele belarus Aleksandr Lukașenko, informează TASS și BelTA.

“Vom rezolva și singuri problema acestor oameni, dacă Germania nu-i va prelua. Ce ne rămâne de făcut? Nu avem altă soluție. Însă noi trebuie să le cerem germanilor să-i preia”, a subliniat Lukașenko.

De asemenea, Aleksandr Lukașenko a atenționat partea poloneză cu privire la consecințele închiderii frontierei. “Aceasta este mai degrabă o adresare către polonezi. Auziți, probabil, amenințările permanente din partea acestor politicieni și conducători sălbatici ai Poloniei: vom închide frontiera. În acest sens pot spune doar atât: vor închide, să le fie de bine. Dacă e mai comod astfel, să o închidă. Însă înainte de aceasta ar trebui să se gândească, cum vor comunica ei cu Rusia, China și în general cu Estul”, a atenționat președintele belarus.

Totodată, Lukașenko a afirmat că nu vrea o confruntare la frontiera belaruso-poloneză, ceea ce ar echivala cu un conflict armat.

Mii de migranți încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situația a degenerat în ultimele săptămâni și mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susținut de Moscova, și Bruxelles. Europenii acuză regimul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranți - majoritatea provenind din Orientul Mijlociu - eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancțiunile occidentale. (AGERPRES)

ALIANȚA PNL CU PSD - O RUȘINE

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că alianța liberalilor cu social-democrații este “împotriva naturii” și este o rușine.

“Colegii care acum se fac că sunt la conducerea partidului, că de fapt la conducerea partidului se execută comenzi venite de la Cotroceni, nici măcar nu cunosc statutul. Și-au bătut joc inclusiv de instituția președintelui, scoțându-l din negocieri, în condițiile în care președintele partidului trebuie să conducă negocierile. E o rușine, o alianță împotriva naturii și făcută în disprețul cetățenilor care ne-au acordat votul, oameni obișnuiți”, a spus Orban, înainte de ședința Biroului Politic Național care are loc la Vila Lac.

El a vorbit și despre propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru.

“Ciucă este membru al PNL de un an de zile. După părerea mea, un partid liberal care prețuiește libertatea, proprietatea privată, drepturile și libertățile individuale, democrația în general, accesul liber la justiție și toate celelalte lucruri nu poate susține un om care toată viața a dat ordine sau a executat ordine. Democrația înseamnă dialog, negociere, armonizare a intereselor publice, foarte mult timp și energie consumate pentru a convinge oamenii, pentru că în democrație nu se dau ordine, se adoptă legi, se iau decizii care sunt în conformitate cu voința oamenilor”, a spus Orban.

Fostul președinte al PNL a afirmat că prin alianța cu PSD se pune punct obiectivului privind repararea legilor justiției.

“Este evident faptul că odată ce s-a făcut această alianță contra naturii s-a pus punct obiectivului asumat și de președintele Iohannis și PNL de a repara legile justiției și de a renunța la toate nenorocirile făcute de guvernările PSD între 2017 și 2019. Ne întoarcem poate nu la perioada Dragnea, dar ne întoarcem la o perioadă în care șansa de a readuce justiția la dispoziția cetățeanului român, de a permite independența justiției, de a asigura cu adevărat liberul acces al cetățeanului la actul de justiție se reduce aproape la zero”, a declarat Orban.

Fostul președinte al PNL a susținut că negocierile cu PSD au fost fără mandat și a criticat rotativa premierilor.

“Au fost negocieri fără mandat. A fost o bătaie de joc șirul de birouri executive și de birouri politice naționale în care nu s-a spus adevărul, inclusiv la ultima ședință singurul mandat care a fost dat a fost să se continue negocierile cu PSD. Acesta a fost singurul mandat, nu cum, nu în ce condiții, pe ce elemente ale programului de guvernare. (...) Cum să câștige? Premierul în perioada alegerilor va fi premierul PSD. Această înțelegere cu PSD presupune că PSD va avea poziția de premier în ultimul an jumătate din actuala legislatură, în special în anul 2024 când vor avea loc toate alegerile din România - alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. (...) Negocierile sunt o rușine și niciun liberal care are scaun la cap nu poate să zică că au fost negocieri. Premierul nu mai e premier fără Secretariatul General al Guvernului, fără ministrul Finanțelor, premierul este lipsit de mâna dreaptă și de mâna stângă, e premier în declarațiile publice”, a spus Orban.

El a mai susținut că nu au fost intenții de negociere cu USR, pentru că aceasta a fost “linia stabilită de Iohannis - Guvern cu PSD”.

“Condiția pusă de USR a fost satisfăcută în negocierile cu PSD, pentru că și PSD a spus același lucru, că nu-l vrea premier pe Cîțu. Moțiunea de cenzură prin care a fost dat jos Guvernul Cîțu a fost înaintată de PSD. Acesta a fost un alt argument invocat: Nu stăm la masă cu USR pentru că USR a depus moțiunea de cenzură, dar cu PSD au stat la masă, care PSD e cel care a depus moțiune de cenzură care a dus la căderea Guvernului. Sunt penibili în argumentații”, a mai declarat Ludovic Orban.

COZI LA VACCINARE ÎN UNGARIA, ÎN TIMP CE EUROPA DEVINE EPICENTRUL PANDEMIEI

Cozi s-au format luni în fața principalului spital din Budapesta cu persoane care vor să se vaccineze împotriva COVID-19, în condițiile în care Ungaria a oferit pentru prima dată posibilitatea ca oamenii să se vaccineze fără să se înregistreze în prealabil, pe fondul creșterii numărului de contaminări, informează Reuters.

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei, aici fiind înregistrate jumătate din numărul de cazuri și de decese cauzate la nivel mondial de COVID-19, iar protestele care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Țările de Jos și în Belgia s-au soldat cu violențe.

Austria a intrat luni în cea de-a patra carantină a sa la nivel național, după ce zeci de mii de oameni au protestat împotriva noilor restricții. La rândul său, Germania dezbate posibilitatea de a face vaccinarea obligatorie.

Ungaria a raportat vineri un număr record de noi contaminări, de 11.289, iar luni a raportat 27.209 de noi cazuri în perioada vineri-duminică și 392 de decese.

De la începutul pandemiei, Ungaria, care are o populație de 10 milioane, a raportat 33.172 de decese cauzate de COVID-19. În pofida faptului că oamenii au format cozi pentru a se vaccina, rata de vaccinare din Ungaria este sub media din Uniunea Europeană (UE), cu circa 5,8 milioane de persoane care au primit două doze de vaccin.

Guvernul ungar a impus săptămâna trecută portul obligatoriu al măștii în spațiile închise și a declarat că va face vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie pentru tot personalul din sistemul medical.

Însă aceasta nu se ridică la nivelul măsurilor pe care Colegiul Medicilor din Ungaria le-a cerut miercurea trecută.

Janos Szlavik, de la principalul spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 din Budapesta, a spus duminică seara, la televiziunea ATV, că noi măsuri ar trebui să fie introduse cât mai repede pentru a stăvili răspândirea contaminărilor.

Potrivit lui Szlavik, 80-90% dintre pacienții cu COVID-19 care sunt internați la terapie intensivă nu sunt vaccinați, iar unitățile de ATI din spitalul său sunt pline.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care va candida pentru un nou mandat în aprilie, face echilibristică între introducerea unor măsuri ferme și nepopulare pentru a stăvili COVID-19 și menținerea unei relansări economice puternice.

DEPOPULAREA ROMÂNIEI

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, în contextul în care în viitorul guvern va fi înființat Ministerul Familiei, că depopularea României este “cel mai mare pericol pe care îl avem în față”.

Întrebat, într-o conferință de presă la sediul central al PSD, de ce a fost necesară înființarea Ministerului Familiei și dacă asta nu înseamnă și costuri suplimentare pentru stat, Radu Oprea a spus: “Nu neapărat trebuie să reprezinte costuri suplimentare înființarea unui minister, pentru că există posiblitatea ca ministerele existente să se reașeze sub o altă formă, cu același număr de personal angajat. (...) Cel mai mare pericol pentru România, dacă ne uităm pe statistici, dacă ne uităm în rapoartele Băncii Naționale a României, vom vedea că depopularea României este cel mai mare pericol pe care îl avem în față. Dacă suntem conștienți că aceasta reprezintă într-adevăr o mare provocare pentru România, atunci trebuie să venim cu un pachet legislativ de măsuri care să încurajeze, pe de o parte, natalitatea, pe de altă parte rămânerea în țară și crearea condițiilor pentru familia din România. Este un mesaj pe care încercăm să îl transmitem, că am înțeles foarte bine această problemă și că avem un răspuns la ea”.

Radu Oprea a menționat că România are “foarte multe probleme” cărora viitorul guvern le va găsi răspunsuri.

“Din păcate pentru noi, sunt aproape 400.000 de copii care au ajuns în stadiul de deprivare materială în ultimul an.

Sunt foarte multe probleme pe care le știm și cărora le vom găsi răspuns”, a afirmat Oprea.

AGERPRES

ONU: O MĂSURĂ RESTRICTIVĂ, PRECUM IMPUNEREA VACCINĂRII OBLIGATORII, TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEASCĂ ANUMITE CONDIȚII

O măsură restrictivă, cum ar fi impunerea vaccinării obligatorii pentru a limita creșterea numărului de cazuri și decese cauzate de COVID-19, trebuie să aibă “motive legitime de sănătate și să îndeplinească anumite cerințe”, a explicat Oficiull ONU pentru Drepturile Omului, comentând o decizie luată vineri în Austria, informează EFE.

Guvernul austriac a aprobat o carantină totală de cel puțin 20 de zile începând de luni, 22 noiembrie, și vaccinarea obligatorie a întregii populații începând cu 1 februarie 2022.

“Pe baza principiilor generale ale drepturilor omului, ceea ce putem spune este că restrângerea drepturilor din motive legitime de sănătate, iar acest lucru include vaccinarea obligatorie, trebuie să îndeplinească anumite condiții stabilite în dreptul internațional”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Liz Throssell.

O astfel de măsură, a spus ea, trebuie să facă obiectul unei legi, să fie considerată indispensabilă pentru atingerea obiectivului legitim urmărit și să răspundă unei nevoi sociale urgente, care, în acest context, este reprezentată de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în mai multe țări din Europa.

În plus, măsurile sau acțiunile întreprinse “trebuie să fie proporționale cu interesele în joc și cu obiectivul urmărit și trebuie să fie cât mai puțin invazive posibil”.

În cele din urmă, Throssell a susținut că o astfel de măsură nu ar trebui să fie discriminatorie.

Chiar dacă toate aceste lucruri sunt îndeplinite, a subliniat ea, “guvernele trebuie să facă toate eforturile pentru a convinge oamenii să se vaccineze” în mod voluntar.

Întrebată în legătură cu aceeași problemă, purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Fadela Chaib, a recunoscut că vaccinarea obligatorie nu face parte din “setul de instrumente” al organizației pentru a reduce pandemia.

Politicile de imunizare sunt decizii naționale și țările trebuie să decidă asupra lor. Orientările OMS urmăresc să demonstreze beneficiile și siguranța vaccinurilor pentru a obține o acceptare cât mai largă a acestora, mai degrabă decât să impună vaccinarea obligatorie”, a rezumat aceasta.

(AGERPRES)

Lasă un comentariu