ECOURI LA MONOGRAFIA SATULUI NANDRA

Distribuie pe:

În luna octombrie a acestui an, a apărut, la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, monografia satului Nandra (autori: Doina și Ilie Rad), prefațată de domnul acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, cartea fiind amplu prezentată și în cotidianul Cuvântul liber. Monografia urma să fie lansată în ziua de 23 octombrie, la Nandra, dar acțiunea a fost suspendată de Primăria Bichiș, din cauza pandemiei, urmând a fi reprogramată în cursul anului viitor (când se va organiza, de fapt, o dezbatere pe marginea monografiei). În aceste condiții, am trimis cartea tuturor celor interesați, care au comandat, în general, 1-2 exemplare. Doamna Amalia Oltean (n. Poruțiu) a cerut... 26 de exemplare, iar doamna A.G., din Târgu-Mureș, mi-a restituit 3 exemplare din cele 4 comandate, fără nicio explicație (voi comenta în volumul de memorii acest caz, invocând o întâmplare cu părinții dânsei, concluzia fiind aceasta: “Așchia nu sare departe de copac!”).

Trebuie să spun, cu satisfacție, că am avut foarte multe ecouri favorabile la adresa cărții și nimeni nu a reclamat erori de interpretare sau documentare.

Au avut cuvinte de apreciere la adresa cărții domnul acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, doamna Ana Blandiana și domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membri ai Academiei Române, impresionați de “monumentala monografie a satului”. Doamna prof. univ. dr. emerit Ana-Cristina Halichias, Universitatea din București, traducătoarea documentului privind prima atestare (1311) a așezării Nandra, ne-a scris: “Țin în mână monografia dumneavoastră. Este o lucrare impresionantă, realizată cu finețe de bijutier. Vă felicit din toată inima și vă doresc să scrieți cât mai multe asemenea cărți./ Cu sincere sentimente de admirație și prețuire, ss”. Domnul Ștefan de Fay, Consulul General Onorific al României la Nisa, coautor la un capitol din carte, împreună cu tatăl său, scriitorul Ștefan J. Fay, ne-a scris: “Nandra: frumos, frumos, frumos! Dar câtă muncă, muncă, muncă! Felicitări de mai mult de 3 ori!”. Domnul prof. dr. Vasile V. Filip, scriitor, ne-a spus: “Azi am primit cartea. Este copleșitoare ca dimensiuni, aspect, ținută grafică, imagini, aparat bibliografic și texte însoțitoare.” Mulțumesc! [...] Felicitări amândurora!”, iar domnul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie și Arheologie “G. Bariț”, Cluj-Napoca, a comentat pe Facebook: “O monografie lucrată exemplar, impresionantă sub raport informațional, ca metodologie de lucru, ca abordare științifică și ca realizare editorială (aspect elegant, calitate tehnoredacțională, ilustrație superbă, execuție tipografică de calitate!). Deși nu sunt istorici, cei doi autori au recurs la sprijinul unor specialiști ai domeniului, care i-au povățuit spre bibliografie și surse (documente, conscripții, șematisme, recensăminte), pe care le-au accesat și fructificat la maximum, pentru a restitui istoria cât mai detaliată (vezi cuprinsul în galeria foto!) a acestei localități alunecate-n uitare.”

Am primit mesaje și de la câțiva consăteni. “Monografia satului Nandra - ne-a scris doamna Elvira Boldea (căs. Rizoli) – este o minune de carte, citesc capitole întregi și revin asupra lor. Sunt locuri și obiceiuri care-mi aduc aminte de copilăria mea.”, aprecieri similare fiind făcute, telefonic, de către Emil Coman, Maria Coțiu, Emanoil Ignat, Maria Brudan, Maria Moldovan, Felicia Pol, Nicușor Rad, Maria Suciu, Olimpia Trif și alții. La fel de frumos ne-au scris David Johnson și John Johnson (nepoții lui Perry), dar și Sharon Pesesky, din SUA.

Ne-au bucurat nespus și mesajele unor nepoți ai năndrenilor: “M-am uitat puțin prin carte, îmi place nespus de mult, mă regăsesc și eu, oarecum, deoarece, când eram copii, mergeam la Nandra și exact așa ne petreceam noi vacanțele acolo. Îmi amintesc cu drag: când nu aveam ceva, mergeam la nana Iozefa (mama lui Ilie Rad, n. ns.) și ceream împrumut. Vreau să citesc toată cartea, să aflu mai multe despre străbunicii mei. Vă mulțumim din suflet. O seară frumoasă!” (Elena Brudan (căs. Câmpean), fata lui Livu lu' Filuc).

“Am citit această carte, surprinzătoare și complexă, și doresc să vă mulțumesc pentru efortul și munca depusă! Bunica mea, Frătean (Poruțiu) Anica (dna Elvira Poruțiu este sora dânsei), mi-a povestit în nenumărate ocazii despre satul său natal... În poveștile bunicii, Nandra părea o lume de poveste, idilică, o adevărată gură de rai. [...] Bunica mea a rămas tot restul vieții un om extra ordinar de bun, blând și cu o încredere nemărginită că această lume este un loc unde binele învinge mereu. I-ar fi plăcut enorm să răsfoiască această carte, sunt sigură...

Vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia să cunosc și eu acest sat, din paginile cărții, sat pe care sper să-l vizitez cândva!

[...] Vă felicit din nou pentru acest «roman al satului», cum îl numiți, scris cu atât de mult talent și originalitate. Vă doresc mult succes și pe viitor!” (Ana Maria Frătean).

Cartea a fost donată unui număr de 60 de biblioteci importante din România (județene, centrale universitare etc.), pe lângă cele 7 exemplare trimise de editură, conform Legii Depozitului legal. Un exemplar este deja înregistrat la cea mai mare bibliotecă din lume, Biblioteca Congresului American, grație prietenului Grant Harris.

Acum lucrez cu asiduitate la un volum me-morialistic, având în prim-plan tot viața satului Nandra, volum intitulat Viața ca un dar.

ILIE RAD

Lasă un comentariu