CE BOLI POT FI “CITITE” ÎN OCHI

Distribuie pe:

Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la Universitatea din San Francisco, citat de descopera.ro, afirmă că ochii sunt singurul loc din corp în care se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nicio tăietură.

În simptome ale ochilor, pot fi observate indicii despre starea noastră de sănătate, de la neplăceri de rutină la afecțiuni medicale grave, astfel:

Ochii galbeni - Bolile ficatului, inclusiv hepatita, steatoza hepatică sau ciroza oferă ochilor o nuanță galbenă din cauza acumulării de bilirubină.

Ochii roșii - Învelișul transparent al ochilor, numit conjunctivă, este hrănit de vase de sânge. Dacă se sparg, acestea pot inunda albul ochiului (sclera).

Hemoragia subconjunctivală ar putea fi generată de un impact fizic, dar și de o afecțiune hematologică sau hipertensiune arterială severă. De asemenea, mai pot fi semne ale iritațiilor sau inflamații (durere în jurul ochilor, fotofobie - sensibilitate la lumină).

Inele brun-roșcate pe cornee - Acumularea de cupru la nivelul ficatului sau al creierului definește boala ereditară Wilson, care se manifestă și prin inele brun-roșcate pe cornee. Deși aparent inofensivă, netratată boala Wilson poate fi fatală.

Ochii uscați - Principala cauză a ochilor uscați își are originile în dereglările hormonale din perioada menopauzei, care afectează, printre altele, lubrifierea ochilor.

O altă cauză poate fi uscarea corneei din cauza clipirii insuficiente sau închiderea necorespunzătoare a ochilor în timpul somnului.

Pleoape căzute - Pleoapele căzute (ptoza, în termeni medicali) sunt semne ale îmbătrânirii. Însă, în unele situații atenționează și asupra unor tumori cerebrale sau afecțiuni neuromusculare care se manifestă prin slăbirea musculaturii.

Ochii bulbucați (exoftalmici) - De multe ori sunt doar o trăsătură de familie, însă în unele cazuri, ochii bulbucați reprezintă simp-tomele unei afecțiuni tiroidiene, cum ar fi boala Graves.

Anomalii ale pupilei - Dacă ești sănătos, pupilele tale ar trebui să aibă o formă simetrică și să se micșoreze la lumină. Dacă una dintre pupile este mai mare decât cealaltă sau se micșorează mai puțin sau mai încet, fenomenul poate indica anevrism cerebral, tumoare cerebrală, accident vascular cerebral, scleroză multiplă sau sifilis.

Îngroșarea pleoapei - În foarte rare cazuri, îngroșarea pleoapei este un semn de neurofibromatoză, o boală ereditară care poate da tumori la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari. (L.P.)

Lasă un comentariu