OAMENII ȘI ATITUDINEA LOR FAȚĂ DE BANI

Distribuie pe:

Diane Lynn McCurdy, planificator financiar de origine canadiană, a definit în cartea “Cât de mult este suficient - Echilibrarea nevoilor de astăzi cu obiectivele de pensionare de mâine” cele patru categorii distincte în care pot fi încadrați toți oamenii, în funcție de atitudinea lor față de bani.

Detalii importante legate de fiecare dintre aceste atitudini financiare au fost prezentate de ziare.com, în care, conform autoarei cărții, fiecare dintre noi ar trebui să ne regăsim.

Atitudinea de cheltuitor - Oamenii din această categorie iubesc banii, deoarece își pot cumpăra cu ei o mulțime de lucruri. Ei sunt la curent cu ultimele noutăți în materie de gadget-uri, modă sau decorațiuni. Dacă ai nevoie de ceva, poți să întrebi liniștit un cheltuitor, iar el îți va spune cum poți să-l cumperi și care este cea mai bună ofertă.

Cheltuitorii sunt genul de oameni degajați, în prezența cărora te simți bine, care preferă să aibă lucruri concrete, precum ultimul model de mașină, cele mai noi gadget-uri sau haine la modă în locul unor lucruri abstracte, cum ar fi un cont de economii.

Partea mai puțin bună este faptul că aceștia se îndatorează foarte ușor și de multe ori sunt mâncați de vii de dobânzi pentru credite de nevoi personale și carduri de credit pe care nu reușesc să le acopere la timp. Din acest motiv, pentru ei acțiunea de a face economii este cea mai mare provocare.

Atitudinea de strângător - Persoanele care se încadrează în această categorie reușesc destul de ușor să acumuleze o avere în bancă, păstrându-și în același timp un stil de viață decent, chiar și atunci când veniturile lor sunt limitate.

Ei se simt în siguranță când au în contul bancar o sumă mare de bani pe care se pot baza în orice moment și nu sunt impresionați de lucrurile scumpe. S-ar putea ca pentru ceilalți să pară zgârciți.

Principala calitate a strângătorilor este faptul că sunt foarte organizați și nu fac achiziții impulsive. Câteodată, acest conservatorism îi face să aștepte prea mult ca să se bucure de banii de care dispun.

Atitudinea de constructor - Această categorie îi include pe cei care și-au învins frica de a pierde bani și sunt dispuși să riște pentru a construi ceva deosebit. Constructorii adoră procesul creativ ce însoțește proiectele lor prin care schimbă lumea și sunt dispuși să păstreze un loc de muncă plictisitor pentru ei doar pentru a-și finanța visurile.

Exemple clasice de constructori sunt antreprenorii care și-au dezvoltat afacerile de la zero. Dar în categoria constructorilor intră și persoanele care au o pasiune foarte puternică și pe care o duc la nivel de expertiză. Din acest motiv, ei pot fi mentori fenomenali.

Marea lor slăbiciune este că de multe ori subevaluează costurile proiectelor și omit să își facă un plan în caz de eșec.

Atitudinea de donator - Persoanele din această categorie se deosebesc prin faptul că le cumpără în mod regulat prietenilor cadouri scumpe, acestea fiind de obicei lucruri pe care nu și le-ar cumpăra niciodată pentru ei.

De asemenea, ei participă ca voluntari la nenumărate acțiuni caritabile și își dedică timpul, banii și energia pentru o cauză în care cred cu tărie.

Principala lor caracteristică este că resimt cea mai mare plăcere atunci când fac fapte bune sau când reușesc să îi facă pe alții fericiți. Ei își refuză lor anumite lucruri pentru a-i ajuta pe alții.

Cu toate acestea, ei au tendința de a-și neglija propriile nevoi și, câteodată, le fac un deserviciu propriilor copii, deoarece nu îi învață să își gestioneze banii corespunzător. Mai mult, ei pot deveni o povară pentru copii dacă nu își planifică pensionarea din timp.

Lasă un comentariu