CUM ÎI ÎNVĂȚĂM PE COPII RECUNOȘTINȚA

Distribuie pe:

Având în vedere că recunoștința este o emoție care ne aduce beneficii enorme în viață și la care avem acces oricând, fără nici un cost și fără să ne ia prea mult timp, cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan Health, citați de descopera.ro, au realizat un sondaj în rândul unui eșantion național care a inclus părinți ai unor copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani.

Spre surprinderea oamenilor de știință, deși trei sferturi dintre părinți spun că este posibil să îi înveți pe copii recunoștința, predarea acesteia fiind chiar o prioritate, peste 80% dintre ei spun că adolescenții și copiii de astăzi nu sunt suficient de recunoscători.

Deoarece sădirea unei atitudini de recunoștință în copiii noștri devine unul din cele mai importante daruri pe care le putem oferi din rolul de părinți, specialiștii americani au oferit mai multe strategii pentru a cultiva recunoștința copiilor, inclusiv mulțumirea, discuțiile despre recunoștință, ajutorul oferit la treburile familiei, voluntariatul sau donațiile.

“A simți, a trăi și a manifesta recunoștință îi ajută pe copii să privească viața într-o manieră pozitivă și să își dezvolte relații mai puternice cu familia și prietenii, să se simtă mai conectați la comunitate, să fie mai fericiți, mai optimiști, mai empatici, mai conștienți și recunoscători față de ceea ce au.

Atunci când practicăm recunoștința în familie, copiii trăiesc într-o stare emoțională pozitivă, de bucurie interioară, de siguranță și încredere. De asemenea, ei se simt mai conectați la membrii familiei și reușesc să dezvolte relații mai profunde”, subliniază experții.

Surprindeți-vă copiii - Surprizele ajută copiii să vadă ceva ca pe un dar și nu ca pe ceva la care au dreptul. Având prea multe alegeri la îndemână, ei devin ezitanți și nefericiți, crezând că vor greși în selecția celei mai bune variante.

Vorbiți despre cele mai bune părți ale zilei - Găsiți timp să vorbiți în fiecare zi despre ceva pentru care copilul este recunoscător. Astfel, el va ține minte întâmplările care i-au bucurat sufletul și nu pe cele care i-au satisfăcut o necesitate materială.

Învățați copiii să ajute pe cineva - Pentru copii este minunat să participe la colectarea de alimente sau la programe comunitare, dar aceste evenimente apar doar de câteva ori pe an și rareori întâlnesc persoanele pe care le ajută.

Este bine să găsiți pe cineva căruia copiii să acorde un ajutor regulat, chiar dacă acea persoană nu are nevoie de acte de caritate. Copiii adoră să fie de ajutor unei persoane reale, pe care o cunosc.

Învățați-i să spună “mulțumesc!” - Învață copiii de mici să spună “mulțumesc” ca parte a unei propoziții. De exemplu “Mulțumesc, tati, pentru că mi-ai pregătit cina”. Încurajați copiii de vârstă școlară să spună mulțumesc mai ales când îi ajutați să se pregătească de școală sau la diverse activități. Învățați-i să mulțumească celor din jur pentru orice ajutor.

Învățați copiii că e mai bine să ofere decât să primească - Fiecare copil poate cumpăra daruri pentru alții, așa că luați copiii mici la cumpărături și provocați-i să aleagă daruri simbolice pentru ceilalți, fără să ia nimic pentru ei înșiși. La început le va fi foarte greu, dar cu timpul vor simți bucuria generozității.

Dați-le sarcini simple de îndeplinit - Deși timpul pentru activități casnice este foarte limitat pentru copii, încercați să îi implicați în treburi care îi învață cum se întreține o casă. Găsiți sarcini corespunzătoare vârstei lor chiar și doar 5-10 minute pe zi. Lăsați activitățile mai intense pentru week-end (lucrul în curte, spălatul băii, schimbarea lenjeriei).

Implicați-i în grija față de frățiorii mai mici - Se spune că nu prea poți înțelege cum e să crești un copil până nu ai propriul tău copil. Însă, dacă dai copiilor mari responsabilități față de cei mici aceștia vor începe să îi ajute și vor fi mai, recunoscători părinților.

Dați sarcini comune celor mari și celor mici de care aceștia au grijă. Școlarii le pot citi cărți celor mici sau îi pot ajuta să se îmbrace. Copiii mai mari vor câștiga încredere în ei și simțul responsabilității, iar relația pe care o construiesc cu frățiorii va dura o viață.

Oferiți cadouri de tip experiență - În loc de jucării (care oricum sunt prea multe și plictisesc), oferiți-le copiilor bilete la un muzeu, bilete la un meci de fotbal sau o excursie. Astfel de daruri clădesc relații și nu interes material.

Monitorizați contactul cu media - Copiii din ziua de azi sunt bombardați cu marketing destinat vârstei lor și sunt prea mici să reziste sau să înțeleagă. Media alimentează materialismul. E treaba noastră să monitorizăm atent contactul lor cu media, pentru ca cei mici să nu fie târâți în marketing și să devină, în final, incompleți sau nesatisfăcuți.

Faptele vorbesc - Recunoștința nu poate fi predată prin cuvinte sau la tablă. Faptele sunt cele care vorbesc. Copiii fac ceea ce văd, nu ceea ce aud. Iată că, și de data aceasta, cei mai buni profesori sunt părinții.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu