BANAL, DAR GUSTOS ȘI SĂNĂTOS!

Distribuie pe:

Peste un miliard de oameni din toată lumea consumă cartofi. Producția globală totală a culturilor depășește 300 de milioane de tone. Istoria cartofului în țara noastră începe, probabil, la începutul secolului al XIX-lea, dar este posibil să fi fost plantat mult mai devreme la scară mai mică prin grădini, cel puțin în Transilvania, acolo unde această plantă a fost cultivată pentru prima dată.

Cartoful (Solanum tuberosum) este considerat a patra cea mai importantă legumă după porumb, grâu și orez * Dacă un cartof este expus la lumină în timp ce crește, acesta va deveni verde și otrăvitor * Cel mai mare cartof din lume a cântărit cca. 8,2 kilograme, conform Guinness Book of World Records. Acesta ajungea pentru aproximativ 73 de porții de cartofi prăjiți la McDonalds * În 1995, plantele de cartofi au fost duse în spațiu cu naveta spațială Columbia. Atunci a fost prima dată când o mâncare a fost cultivată vreodată în spațiu * Există aproximativ 5.000 de soiuri de cartof, această legumă fiind cultivată în peste 125 de țări * China este cel mai mare producător de cartofi din lume. Alte țări principale sunt Rusia, India, Ucraina, Statele Unite, Germania și Polonia * Chipsurile de cartofi sunt unul dintre cele mai comune alimente din lume, cu miliarde de pachete consumate în fiecare an * Cartofii sunt printre cele mai ecologice legume: ușor de cultivat, nu necesită cantități masive de îngrășăminte și aditivi chimici pentru a se dezvolta, spre deosebire de multe alte legume * Cartofii sunt o sursă foarte bună de vitamina B6, de potasiu, cupru, vitamina C, mangan, fosfor, niacină, fibre dietetice. Conțin 80% apă * În cultura chineză, se considera că tuberculii au un efect benefic asupra stomacului, intestinelor și splinei, de aceea erau adesea folosiți ca remedii naturiste pentru boli asociate acestor organe * Este recomandat să fierbeți, să gătiți cartofii la abur sau să îi coaceți în coajă, deoarece toți nutrienții se regăsesc în porțiunea aflată între coajă și pulpă. Curățarea cartofilor înainte de a fi gătiți duce la pierderea acestor nutrienți. Nu este recomandat să lăsați cartofii curățați în apă, deoarece elementele nutritive se pot dizolva * Nu este recomandat să spălați cartofii înainte de depozitare, deoarece această operațiune accelerează procesul de degradare ce poate apărea în timpul depozitării. Spălați cartofii numai înainte de a-i găti * Cartoful neutralizează acidul gastric, motiv pentru care este recomandat persoanelor care suferă de ulcer și gastrită * Incașii foloseau banalul cartof nu doar ca aliment, dar și ca medicament pentru: vindecarea oaselor rupte, prevenirea reumatismului, a indigestiei, tratarea afecțiunilor pielii, a degerăturilor și a arsurilor solare, calmarea durerilor de gât etc. Mai mult, era folosit și că o modalitate de măsurare a timpului, în funcție de câte minute erau necesare pentru a fierbe cartofii * Cartofii prăjiți au fost descoperiți din greșeală, atunci când bucătarul șef al regelui Ludovic-Filip al Franței a încercat să reîncălzească mâncarea deja pregătită pentru regele care întârziase la masă * În medie, o persoană consumă, la nivel global, aproximativ 33 de kilograme de cartofi într-un an * Potrivit unor cercetători, se pare că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi. Cele două ingrediente, cartoful și laptele (sau untul), acoperă împreună toate vitaminele și mineralele necesare supraviețuirii.

Important! Cartoful nu îngrașă: un studiu publicat în 2009 de Jurnalul Britanic de Nutriție arată că această legumă este chiar bună în curele de slăbire și a fost inclusă greșit în lista carbohidraților cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou, gătit, are doar 26 de calorii. (I.S.)

(sursa - potatogoodness.com)

Lasă un comentariu