CIUCĂ: GUVERNUL A APROBAT RECTIFICAREA BUGETARĂ; MINISTRUL FINANȚELOR SĂ ASIGURE CONTINUITATEA ACTIVITĂȚII ȘI PE 29 NOIEMBRIE, ZI LIBERĂ

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, rectificarea bugetară, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă și i-a cerut ministrului de Finanțe să asigure continuitatea în activitate în vederea implementării rectificării, având în vedere acordarea unei zile libere pe 29 noiembrie.

“Avem trei puncte importante pe ordinea de zi. Primul este proiectul de ordonanță de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 și la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC Bank SA. Cel de-al doilea - proiect de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței.

El a menționat că Guvernul va aproba și un proiect de hotărâre prin care 29 noiembrie 2021 este zi liberă.

“Pe data de 29 va fi zi liberă, în cuprinsul hotărârii sunt cuprinse o serie de prevederi care vizează întreprinderile și unitățile de producție cu foc continuu și acolo se respectă prevederile prevăzute la nivelul fiecărui minister, fiecărei structuri în parte pentru asigurarea continuității lucrului, dar, ținând cont de faptul că urmează să aibă loc această rectificare de buget, consider că este necesar ca ministrul Finanțelor și ceilalți miniștri care consideră că vor avea implicații referitoare la modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în parte să-și asigure continuitatea de lucru, astfel încât să nu întârziem de niciun fel modul în care se asigură partea aceasta de continuitate în procesulde asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare”, a precizat premierul Ciucă.

Totodată, el a atras atenția miniștrilor asupra modului în care se vor implica în pregătirile aferente ceremoniilor oficiale organizate cu ocazia Zilei Naționale a României.

“Cel de-al doilea subiect este legat de modul în care fiecare dintre dumneavoastră veți pregăti și veți fi implicați în activitățile pregătitoare și cele care urmează a se desfășura în ziua de 1 Decembrie, de Ziua Națională, atât la nivelul Capitalei, cât și la nivelul fiecărui județ în parte, la nivelul fiecărei Prefecturi în parte”, a declarat Ciucă.

Executivul va aproba și un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la HG nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Prin aprobarea proiectului de hotărâre, Guvernul urmează să valideze propunerile adoptate prin Hotărârea CNSU nr.105/2021 privind condițiile de participare la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale a României și pe cele referitoare la organizarea și accesul la competiții sportive, spectacole, concerte, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale desfășurate în aer liber, precum și la cursuri, workshopuri, conferințe.

DE 1 DECEMBRIE - SECRETARUL DE STAT AL SFÂNTULUI SCAUN TRANSMITE NAȚIUNII ROMÂNE SALUTUL ȘI BINECUVÂNTAREA PAPEI FRANCISC

Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, a transmis națiunii române salutul și binecuvântarea papei Francisc, la un eveniment organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta pentru a marca Ziua Națională a României și Centenarul relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, care nu a putut fi sărbătorit anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă difuzat vineri de ambasadă.

Oficialul de la Vatican a reliefat puternicele legături de prietenie dintre România și Sfântul Scaun, arătând că România și poporul român ocupă un loc special în inima Sanctității Sale care păstrează o amintire vie a pelerinajului său în România.

Cardinalul Pietro Parolin a prezidat miercuri o Sfântă Liturghie solemnă la Bazilica San Vitale din Roma, lăcaș de cult al românilor catolici de rit latin. Au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, ai Secretariatului de stat al Sfântului Scaun, ai clerului român catolic de rit latin și bizantin, ai Episcopiei ortodoxe române a Italiei, precum și membri ai comunității românești.

Însărcinatul cu afaceri a.i. Adina Lovin a amintit semnificația zilei de 1 Decembrie, ca moment al realizării unității naționale și al nașterii statului român modern, marcând, în același timp, tradiția și bogăția raporturilor dintre România și Sfântul Scaun.

Ceremonia a stat sub semnul prieteniei și al respectului reciproc, al valorilor împărtășite și obiectivelor comune, fiind invocate îndemnul Sfântului Părinte cu ocazia vizitei apostolice în România - “Să mergem împreună”.

LEGE PROMULGATĂ: URMAȘII MILITARILOR DECEDAȚI ÎN MISIUNI VOR BENEFICIA DE O INDEMNIZAȚIE LUNARĂ, FĂRĂ CONDIȚIA VENITULUI SALARIAL

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede eliminarea condiției acordării indemnizației lunare urmașilor, copiilor și soțului supraviețuitor ai militarilor căzuți la datorie de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut.

Actul normativ vizează modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

“Urmașii personalului decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază, la cerere, de (...) o indemnizație lunară egală cu câștigul salarial mediu brut”, prevede textul, fiind eliminată prevederea care impunea condiția ca aceștia să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut.

De asemenea, legea stabilește ca personalul care a dobândit calitatea de “Veteran din teatrele de operații” și care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații să beneficieze de indemnizația lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 lei și în cazul încetării raporturilor de muncă sau serviciu, nu numai la trecerea în rezervă sau retragere.

Plata drepturilor bănești acordate în condițiile acestei legi beneficiarilor unei pensii militare de stat se asigură din bugetul casei sectoriale de pensii în evidențele căreia se află aceștia, mai prevede legea.

GOOGLE MAPS: CASTELUL BRAN, PELEȘUL ȘI CASTELUL CORVINILOR, CELE MAI CĂUTATE LOCURI DIN ROMÂNIA, ÎN 2021

Castelul Bran, Peleșul și Castelul Corvinilor sunt locurile din România care au atras cele mai multe căutări pe Google Maps, în primele zece luni ale anului, în timp ce, la nivelul Capitalei, cele mai căutate repere culturale au fost Ateneul Român, Muzeul de Istorie și Muzeul Antipa, relevă o analiză întocmită de Google.

Cât privește căutările în Europa, Muzeul Luvru din Paris și British Museum din Londra au fost obiectivele cele mai populare pe Google Maps. În ierarhia dedicată celor mai căutate obiective culturale și turistice, după numărul de recenzii pe Google Maps, este prezent și Castelul Bran.

În România, obiectivele culturale cu cele mai mari note pe Google Maps sunt, în ordine: Colecția Țiriac, Ateneul Român și Teatrul Național București.

“În special în perioada sărbătorilor și mini-vacanțelor, locuri precum magazine sau restaurante tind să devină aglomerate. Unii vor să evite aglomerația - cum ar fi în magazine sau mijloace de transport, alteori oamenii caută momentele când este cea mai multă lume, cum ar fi în baruri. Pentru a afla informații despre gradul de ocupare al unui loc de pe Google Maps, trebuie doar să accesezi locul respectiv și să faci scroll până la secțiunea «Ore de vârf», unde sunt afișate aceste informații, pe zile ale săptămânii și intervale orare. Google a lansat instrumentul «Area Busyness», care arată gradul de aglomerare în diferite părți ale orașului. Poți astfel să eviți aglomerația sezonieră din jurul unor locuri precum patinoarul sau târgul de Crăciun”, precizează gigantul de tehnologie, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în topul celor mai aglomerate linii de transport în comun din România, în 2021, se află printre altele: Saturn - Bd. Gării - Rulmentul Brașov, Linia de autobuz 101 din București, Linia R434 București - Ilfov, Linia 783 București - Ilfov, Linia 76 din București, Linia 102 din Capitală și Linia 104 tot din București.

OFICIAL UNGAR: BAZINUL CARPATIC SE TRANSFORMĂ ÎNTR-UN SPAȚIU ECONOMIC UNIT

Bazinul carpatic se transformă într-un spațiu economic unit, datorită eforturilor guvernului ungar de a susține și de a strânge legăturile cu antre-prenorii din regiune, a declarat secretarul de stat pentru politici naționale Arpad Janos Potapi, citat vineri de cotidianul Magyar Nemzet, transmite MTI.

Oficialul ungar a amintit că până în 2015, politica guvernului ungar pentru maghiarii de peste granițe s-a concentrat pe susținerea economică a antreprenorilor maghiari, cu scopul de a-i ajuta să-și asigure existența în țara-mamă.

Ulterior, “am organizat ani tematici pentru sprijinirea tinerilor antreprenori maghiari și a afacerilor de familie de dincolo de granițe, am lansat licitații pentru întreprinderi mici și mijlocii și un program de dezvoltare pentru Bazinul carpatic”, a spus oficialul ungar.

În prezent, guvernul ungar susține un program de mentorat pentru a ajuta companiile tinere să-și construiască rețele și să cunoască mai bine mediul legal și economic din domeniul în care activează, a explicat el.

Acest program a fost lansat la sfârșitul lui 2019 și până în prezent i s-au alăturat 330 de companii noi și 170 de companii-mentor, a precizat secretarul de stat ungar.

                                                                                                                                                                                                                                               

AGERPRES

Lasă un comentariu