PROIECT DE REDUCERE A SARCINILOR ÎN RÂNDUL MINORELOR

Distribuie pe:

Organizația Salvați Copiii Mureș intenționează să extindă în județ proiectul de succes, implementat împreună cu Primăria comunei Râciu, de reducere a numărului sarcinilor în rândul minorelor, după ce statisticile arată că Mureșul avea, în anul 2019, 931 de mame adolescente, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, iar cifrele din 2020 par a fi la fel de îngrijorătoare.

“Județul Mureș se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul mamelor adolescente, cu 931 de mame cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, dintre care 555 sunt sub 18 ani. Deci, potrivit statisticilor INS, se consideră mame adolescente persoanele până la 19 ani. Mureșul este urmat în acest top de județele Dolj (838), Brașov (830), Iași (733), Bacău (720), Constanța (687), cele mai puține sarcini în rândul adolescentelor fiind în Gorj (190) și Tulcea (187). Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale devaforizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea copil. Sunt tinere mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil. Datele cercetării comunitare realizate de Organizația Salvați Copiii România arată că 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități au alocația copilului ca principala sursă de venit a familiei”, a declarat președinta Salvați Copiii Mureș, dr. Meda Neagoe.

Aceasta a spus că mamele adolescente provin din familii defavorizate și din acest motiv au acces limitat la servicii și îngrijire medicală, fapt ce se reflectă și asupra sarcinilor: “Ratele mortalității infantile din țara noastră sunt excesive raportat la alte țări europene. Vârsta medie a nașterii primului copil în cazul mamelor minore din zonele rurale defavorizate din România este mai mică de 16 ani. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil. Riscul de prematuritate este agravat de lipsa accesului la servicii medicale”.

La nivel național, Salvați Copiii România derulează proiecte în 16 județe unde a lucrat în 60 de comunități rurale defavorizate, cu 56.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani, iar din acest an a extins modelul de intervenție integrată și în Republica Moldova.

Meda Neagoe a precizat că dintre cele 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani și că statisticile arată că unu din zece nou-născuți din România provine din mame adolescente. Acest fapt situează România în topul european, întrucât țara noastră deține aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din toată Uniunea Europeană.

Cel mai de succes proiect din județul Mureș pentru protejarea mamelor minore și pentru preîntâmpinarea sarcinilor în rândul minorelor este S.E.N.S. (Siguranță prin Educație pentru Nutriție și Sănătate), se derulează în comuna Râciu, cu sprijinul Salvați Copiii Mureș, sub coordonarea unei angajate la Primăriei Nicoleta Baciu.

“Avem în derulare proiectul S.E.N.S. pentru sănătatea și educația mamelor minore și a copiilor cu vârsta între 0 și 6 ani. Am început acest proiect în 2017 și am constatat că, de-a lungul anilor, am adus îmbunătățiri comunității, iar mamele minore au conștientizat importanța contracepției. Sunt și acum în comunitate mame care necesită sprijin, deci vom continua proiectul. Am început cu importanța alăptării, a vaccinării la mamele minore, identificarea a fost foarte grea în comunitate, fiindcă mamele minore provin din familii vulnerabile, fiindcă, la rândul lor, nu au avut sprijin. Avem astfel mame minore care au 3-4 clase, la fel cum au avut mamele și bunicile lor. Eu merg în comunitate aproape în fiecare după amiază (...) munca de asistent social este una de teren, merg indiferent de zi sau de oră. Am fost doi ani în comunitate împreună cu domnul primar, care pe atunci era consilier local și așa am reușit să implementăm acest proiect la Râciu. Firește, am sprijinul școlii, bisericii și a medicilor de familie. Încerc să le fac să înțeleagă că o sarcină înainte de vârsta de 18 ani poate să fie una cu probleme, se poate naște un copil cu nevoi speciale și că cea mai importantă este prevenția. Dar nu îmi reușește de fiecare dată, de aceea sunt încă mame minore”, a declarat Nicoleta Baciu.

Asistenta socială a spus că mamele minore sunt ajutate cu haine, alimente, medicamente, cu programări la medic pentru analize, dar mai ales sunt îndemnate să își educe copiii, la rândul lor.

În plus, Nicoleta Baciu organizează și cursuri de educație parentală, la care sunt invitați și tații, care, de asemenea, sunt foarte tineri: “Copiii au nevoie de ambii părinți, chiar dacă trăiesc în uniune consensuală. (...) Îmi propun să continui proiectul fiindcă îmi doresc ca mămicile minore și cele care au unul sau doi copilași și au trecut deja de vârsta majoratului să își continue studiile, fiindcă unele au 3-4 clase, iar în susținerea acestui proiect a venit și Primăria Râciu. Dorim să facem un proiect să le ajut să termine studiile, să facă niște cursuri, iar copilașii din proiectul SENS îmi doresc să ajungă tineri cu studii, iar acum mă zbat să le fac pe mame să înțeleagă că este foarte importantă educație și sănătatea. Am început cu 35 de mămici minore, șase încă sunt minore, două dintre acestea au deja doi copii”.

Spre exemplu, Ana Maria are 23 de ani și are deja trei copii, un băiat de 5 ani, un băiat de 3 ani și o fetiță de un an și a intrat în proiectul SENS în urmă cu patru ani: “Am avut nevoie de ajutor, fiind minoră atunci am avut nevoie de sprijin și am continuat. Provin dintr-o familie cu mai mulți copii, mama mea a murit când aveam 4 ani și am crescut doar cu tata. Am renunțat la școală, am făcut 8 clase, am mers și la liceu, dar nu am apucat să îl termin. Vreau să îmi continui studiile, să îmi găsesc un loc de muncă să îmi cresc copiii. Lunar primim alimente, medicamente, de câte ori avem nevoie de ceva o sunăm și ne dă sfaturi. Pentru mine e benefic acest proiect”.

O altă mămică din Râciu este Ștefania, care are 18 ani, are o fetiță de doi ani și acum este însărcinată cu al doilea copil.

“Provin dintr-o familie cu 10 frați și am renunțat foarte devreme la școală, am numai trei clase. Am avut o afecțiune la inimă și nu mă puteam trezi dimineața și părinții mă trezeau, iar eu mă puneam la loc în pat. Ei nu au mai insistat și eu nu am mai mers la școală... Nu am trecut prin greutăți atât de mari fiindcă m-a ajutat doamna Nicoleta și părinții. Tatăl copiilor are 19 ani și abia s-a reîntors din străinătate, acum locuim împreună și mă susține să îmi reiau studiile”, a spus Ștefania.

Maria-Pamela are acum 26 de ani și doi copii și a intrat în programul SENS când era adolescentă, după ce a avut primul copil la vârsta de 16 ani: “Am fost ajutată cu alimente și cu tot ce a avut nevoie copilul. Am 5 clase și, dacă se va putea, voi merge mai departe la școală. Nu m-am gândit la o meserie, dar s-ar putea să mă ajute școala. Doamna Nicoleta m-a ajutat cu tot ce am avut nevoie la copil, alimente, cu orice. E foarte bine să știi că ai un sprijin”.

Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, a spus că proiectul SENS este unic la nivelul județului Mureș și îl susține din toate puterile, întrucât consideră că e nevoie de dezvoltarea laturii sociale și de ajutorarea celor aflați în dificultate și, mai ales, de introducerea unor ore de educație sexuală în școli.

“Acum câțiva ani, când eram consilier local, m-am implicat în viața comunității și am fost alături de Nicoleta Baciu în acest proiect. Acolo unde legea ne permite, ne implicăm și financiar. Trebuie să avem în continuare discuții, întâlniri, pentru că este esențial și important ca tinerele să conștientizeze ce nu este bine și facem acest lucru prin compartimentul de asistență socială. Sunt de acord și aș susține cursurile de educație sexuală în școală. Da, sunt de acord, fiindcă informațiile circulă foarte repede, copiii au acces la internet, văd atâtea lucruri și e nevoie să știe și să cunoască riscurile, la ceea ce se expun. Este o necesitate, pentru că altfel o să ne trezim, așa cum am avut cazuri în școală, cu mămici minore. Trebuie să fie o linie bine stabilită și din partea Guvernului și ministerelor”, a susținut Ciprian Belean.

O cercetare realizată de Salvați Copiii România, pe un eșantion de 640 de gravide și mame adolescente din 46 de comunități rurale din 16 județe din România, a stabilit că 39% dintre mamele și gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate au afirmat că nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și/sau a resurselor financiare necesare, iar 87% dintre acestea nu au utilizat nicio metodă contraceptivă.

Potrivit cercetării, 16,3 ani este vârsta medie a nașterii primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate, cele cu mai mult de un copil au în medie 18,1 ani la nașterea celui de-al doilea copil, 19,5 ani la al treilea, 20,9 ani la al patrulea și 22,9 ani la cel de-al cincilea copil.

Despre tați, cercetarea a evidențiat că aceștia au în medie 20,4 ani, iar 72% din tinerele fete și femei intervievate afirmă că locuiesc într-o cameră sau cel mult două, împreună cu alte persoane din familie, fapt ce indică precaritatea condițiilor în care trăiesc ele și copiii lor.

În plus, 55% din mamele și gravidele adolescente apreciază că veniturile le ajung doar pentru strictul necesar, 74% dintre ele afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului, iar 58% dintre respondente apreciază că perioada de pandemie a afectat negativ șansele adulților din familia lor de a lucra (în munci ocazionale sau cu ziua), în comparație cu luna februarie a anului 2020. ( sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu