FESTIVITATE COMEMORATIVĂ, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

În ziua de 24 noiembrie 2020, comunitatea ludușeană și lumea medicală mureșeană au aflat, cu înfiorare, imposibila știre că vestitul medic chirurg Alexandru Barbăroșie, de la Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu” din Luduș, supranumit Domnul Doctor salvatorul de vieți, a căzut la datorie în plin război anti-Covid-19, fiind răpus de vicleanul Sars-Cov-2. Apoi, din om în om și prin rețelele moderne de socializare, vestea a ajuns de la familia îndoliată și de la prietenii apropiați până la miile de foști pacienți ai Domnului Doctor, domiciliați în aproape toate provinciile României, dar și până la rudeniile, prietenii și cunoscuții din orașul Bălți - Republica Moldova, de unde, în anul 1995, soții Alexandru și Lucica Barbăroșie, împreună cu fiul și fiica lor, au ales să li se recunoască legitimul drept de cetățeni ai României. În același an, Ministerul Sănătății din Guvernul României l-a repartizat pe medicul Alexandru Barbăroșie la Spitalul din Luduș, ca titular la Secția Chirurgie.

După un an de zile de la tragicul eveniment, în data de 24 noiembrie 2021, la inițiativa și în organizarea domnului Ioan Cristian Moldovan, primar al orașului Luduș, ajutat de consilierii personali, Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, personalitatea medicului de excepție și de aleasă omenie Alexandru Barbăroșie a fost evocată și celebrată printr-un ceremonial, care a avut loc la domiciliul familiei Barbăroșie, situat în Luduș, pe strada Rândunelelor, la numărul 6A.

Au fost acolo, ca să-și cinstească mentorul, medici și personal medical din oraș, enoriași din Parohia Ortodoxă Luduș III din cartierul Dacia, pelerini din alte localități.

Domnul primar Moldovan și-a îndeplinit misiunea de organizator și de moderator al evenimentului, elogiindu-l pe medicul Barbăroșie ca model de profesionalism și umanism, oferindu-le doamnei doctor Van Eeuwijk Adela Cristina, medicilor chirurgi Gyorgy Eugen și Ioana Blăguțiu, doamnei profesoare Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, din Sighișoara, profesorului Mircea Gheborean, doamnei Lucica Barbăroșie posibilitatea să descopere participanților la eveniment strălucitoarele calități și fapte ale medicului comemorat.

Dintre toate intervențiile, redau în întregime pe cea a doamnei medic chirurg de secție dr. Ioana Blăguțiu: “Astăzi, când comemorăm un an de la trecerea domnului dr. Barbăroșie Alexandru într-o lume mai bună, sper eu, e greu să găsesc cuvintele care să exprime tot ceea ce simt. Pentru mine reprezintă un adevărat mentor, un om cu o bunătate nemărginită, care a dat dovadă de integritate morală și înalt profesionalism. Când am început să lucrez ca medic chirurg la Spitalul Luduș aveam o bază solidă teoretică (tocmai ab-solvisem examenul de specialitate), dar elementele practice deprinse în cursul rezidențiatului efectuat în clinica universitară erau mai dificil de aplicat în acest spital mai mic, pavilionar, unde trebuia să fac față unor patologii aparținând specialităților chirurgicale conexe sau să rezolv problemele chirurgicale ale unor pacienți vârstnici, cu multiple patologii asociate, pe care nu le întâlnisem în clinica universitară. Având un talent didactic extraordinar, multă răbdare și o dorință acerbă de a împărtăși celor mai tineri din cunoștințele și experiența sa, fără misoginismul de care m-am lovit adesea în mediul universitar, dl dr. Barbăroșie Alexandru m-a ajutat, pas cu pas, să-mi îmbunătățesc abilitățile chirurgicale, să acumulez experiență, să-mi înving temerile și îndoielile. Cu calm și jovialitate m-a ajutat să depășesc momente dificile în timpul intervențiilor chirurgicale sau în gardă, făcând ca totul să pară mult mai ușor. Am fost întotdeauna mai relaxată și mai încrezătoare știindu-l aproape și disponibil în orice moment. «Cheamă-mă dacă ai nevoie, voi veni chiar dacă voi fi la pensie!», au fost cuvintele care mi-au încălzit inima în cei aproape 8 ani petrecuți alături de dl doctor, pe Secția de Chirurgie. Așa mi-am imaginat că se va întâmpla, că se va retrage să se bucure în liniște de pasiunile sale împreună cu cei dragi lui, dar se pare că «timpul nu a mai avut răbdare» și, ca toți oamenii buni, deosebiți, a plecat mult prea repede dintre noi. Îi sunt recunoscătoare că a contribuit la desăvârșirea mea ca medic și ca om, în inima mea va rămâne veșnic.”

Ceremonialul din acea zi s-a încheiat cu slujba de dezvelire și de binecuvântare, prin stropire cu apă sfințită, a plăcii comemorative dăruită de Primăria Luduș, amplasată pe fațada clădirii și prin slujba de pomenire a medicului Barbăroșie, oficiate de părintele protopop ortodox Lucian Voșloban.

Pe parcursul ceremonialului a fost lansată propunerea ca domnul primar și doamna manager al Spitalului Orășenesc Luduș să înceapă demersul          administrativ pentru ca medicului erou Barbăroșie să i se atribuie titlul de Cetățean de Onoare-postmortem al orașului Luduș, iar o unitate medicală sau o secție a Spitalului să poarte numele lui.

MIRCEA GHEBOREAN, SEBASTIAN CĂPUȘAN

Lasă un comentariu