DIN DOR DE DRAG DE ROMÂNIA MARE

Distribuie pe:

“În slujba idealului de Unire” - un proiect cu rădăcinile udate de lacrimile înaintașilor, scăldat de apele repezi ale gândului răzleț și animat de dorința de a nu da uitării ceea ce strămoșii ne-au lăsat ca pe-un adevărat odor.

La Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș s-a desfășurat concursul cu participare națională “În slujba idealului de Unire”, proiect inițiat în 2018 și aflat, acum, la a III-a ediție.

Au răspuns invitației 181 de elevi din clasele I-XII. Am fost împreună, aici, în inima țării - nu departe de locul în care, în 1600, au sunat pentru prima dată clopotele anunțând Unirea lui Mihai Viteazul - elevi din toate regiunile istorice: din Transilvania: Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Sălaj, Sibiu; din Banat: Timiș; din Crișana: Oradea; din Maramureș: Baia Mare, Satu Mare; din Bucovina: Suceava; din Moldova: Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Vrancea, Suceava; din Dobrogea: Constanța, Tulcea; din Oltenia: Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt; din Muntenia: Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Teleorman.

În derularea acțiunii “În slujba idealului de Unire”, echipa de proiect s-a bucurat de sprijinul reprezentanților Primăriei municipiului Târgu-Mureș, al Bibliotecii Județene Mureș și al grupului VOLUNTAREX, de pe lângă CJRAE Mureș.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut elevei Pop Raluca, din clasa a XII-a A, reprezentanta elevilor în Consiliul de Administrație al Colegiului.

Lucrările premiate la nivel gimnazial și liceal vor fi publicate în revista cercului de folclor al Colegiului Național Pedagogic “Mihai Eminescu”, “Lacrimă de dor”, iar cele mai bune desene realizate de elevii claselor I-IV și clasa pregătitoare vor fi expuse la Biblioteca Județeană.

Fascinați de măreția evenimentului petrecut acum peste 100 de ani, de adâncimea trăirilor întru înfăptuirea unui ideal, ne-am descoperit păstrători ai gândurilor și ai faptelor înaintașilor. Este menirea noastră să ducem mai departe și să definitivăm idealurile străbune înspre desăvârșirea neamului și a propriei ființe.

La mulți ani, România!

La mulți ani, români de acasă și de pretutindeni!

Prof. dr. STANDAVID BEATRICE, coordonator de proiect

Lasă un comentariu