1 DECEMBRIE 2021 LA TÂRGU-MUREȘ - “CREDINȚĂ VEȘNICĂ PATRIEI NOASTRE!”

Distribuie pe:

Complex, extrem de variat, cu o largă adresabilitate, programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, desfășurat sub genericul “Credință veșnică patriei noastre!”, s-a bucurat, ieri, 1 Decembrie, de o participare masivă din partea târgumureșenilor, amintind de “vremurile bune” ale orașului, a cărui “carte de vizită” stă sub semnul concordiei și a spiritului civilizator.

Concentrat - având în vedere contextul pandemic -, fără “devieri” politicianiste și formulări ambigue, discursul omagial a fost, per ansamblu, unul sobru și obiectiv, focusat pe nevoia de încredere, solidaritate, unitate, stabilitate și concordie - dovadă că atât autoritățile, cât și cetățenii - expuși, în mod egal, acelorași neajunsuri și temeri - au învățat că sunt mult mai multe lucrurile care unesc decât cele care separă.

Manifestările au debutat la ora 11, în Piața Victoriei, cu un ceremonial militar și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul județului, Mara Togănel, moment urmat de intonarea Imnului Național al României, în interpretarea solistului Ovidiu Furnea, și de un serviciu religios TE DEUM, dedicat tuturor eroilor români a căror jertfă a făcut posibilă conturarea hărții României Mari.

Despre contextul istoric în care s-a plămădit actul de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, a vorbit prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, cercetător științific, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române - Târgu-Mureș.

Despre semnificația Zilei de 1 Decembrie au rostit alocuțiuni primarul municipiului - Soós Zoltán, vicepreședintele Consiliului Județean - Ovidiu Georgescu, și prefectul județului - Mara Togănel, domnia sa reiterând faptul că prioritatea instituției pe care o conduce este sănătatea mureșenilor și îndemnându-i, public, pe cei prezenți să urmeze sfaturile specialiștilor, să acorde încredere autorităților și să nu ezite să se vaccineze împotriva bolii care ne-a schimbat tuturor viețile. De altfel, la îndemnul prefectului, cei prezenți au ținut un moment de reculegere pentru cei care, răpuși de virusul ucigaș, au părăsit această lume.

La statuia Soldatului Necunoscut din centrul municipiului au fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului - Județul Mureș, Primăriei Târgu-Mureș, Consiliului Județean Mureș și Garnizoanei Târgu-Mureș.

Manifestările din Piața Victoriei, la care a fost prezent și venerabilul Manoil Gheorghe, veteran de război, în vârstă de peste 90 de ani, s-au încheiat cu o defilare militară, organizată de Garnizoana Târgu-Mureș.

Un moment distinct al manifestărilor de ieri l-a constituit decernarea, în Sala Mare a Palatului Culturii, a Fibulei de la Suseni, cea mai însemnată distincție a județului Mureș, acordată în fiecare an, de Ziua Națională, unor personalități remarcabile ale județului. Laureații din acest an sunt profesorii: Emanuela Patrichi - Școala Gimnazială Dacia Târgu-Mureș, Camelia Greab - Școala Profesională Band, și Álbert Zoltán - Școala Gimnazială Cristești.

La ora 12.40 a început Medalionului patriotic/ Spectacol extraordinar “Credință veșnică patriei noastre!”, în debutul căruia, din Balconul Palatului Culturii, o trompetă singură (Hangan Constantin) a interpretat “Marșul lui Iancu”, iar “Moațele din Câmpeni” au adus, la Târgu-Mureș, “sunet de bucium” din Apuseni. În fața scenei amenajate în centrul orașului, opt tulnicărese au dat semnalul de adunare pentru începerea Medalionului patriotic, în cadrul căruia și-au dat concursul: Niculina Stoican, Daniela Condurache, Laura Lavric, Marius Ciprian Pop (interpret și prezentator), Maria și Mihai Nemeș, Ciprian și Mihaela Istrate, Ina Todoran și Ovidiu Furnea, Maria Butilă, Costi Dumitru, Livia Sorlea, Ionela Moruțan, Monica Pârlea, Cristian Țăran.

Spre cinstea lor, organizatorii au dedicat copiilor și tinerilor o parte consistentă din program, prin activități desfășurate la Teatrul Ariel și la Biblioteca Județeană Mureș: desene dedicate zilei de 1 Decembrie - selecție din lucrările prezentate în cadrul concursului național “În slujba idealului de Unire” organizat de Liceul Vocațional Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș, expoziție pentru copii pe tematica zilei de 1 Decembrie, jocuri educative de cunoaștere a României (geografie, personalități etc.) pentru copii, “Citim pentru voi” - lectură cu voce tare pentru copii (cărți de istorie a României, personalități, povești etc.), concurs de cultură generală cu tematica “Să (re)cunoaștem România” ș.a., iar Holul Primăriei municipiului Târgu-Mureș a găzduit o expoziție de cărți din colecțiile Bibliotecii Județene Mureș, cu titlul “Momente din istoria României în scrierile Brătienilor”.

Concomitent, a avut loc programul “Cu familia la muzeu”, care a cuprins două ghidaje tematice și un atelier de pedagogie muzeală, la Secția de Etnografie și Artă Populară (Palatul Toldalagi) în expoziția tematică “Mureșeni în tranșeele Marelui Război” susținute de dr. Marc Dorel, cercetător. Realizarea expoziției comemorează atât Primul Război Mondial, cât și Centenarul Marii Uniri. Aceasta a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (Istorie, Etnografie și Arheologie), acest lucru fiind un fenomen rar întâlnit în lumea muzeografică. Expoziția este alcătuită din patru unități tematice: impresiile de pe front ale soldaților, efectele războiului asupra populației civile, schimbarea de regim, legătura dintre tranșeele de război și arheologia aeriană.

În paralel, în incinta Palatului Toldalagi s-a desfășurat atelierul de pedagogie muzeală dedicat copiilor, intitulat “Ziua Națională a României, ziua tuturor românilor!”

În cursul după amiezii, la Palatul Culturii a avut loc Duelul stilurilor, concert demonstrativ, sub genericul “Noi nu ne excludem, demonstrăm!”, cu participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș și a Orchestrei Naționale “Jidvei” România, iar seara, s-a desfășurat Platforma educațională pentru tineret “Cine sunt și ce vreau să fac?”, destinată tinerilor liceeni și studenți din Târgu-Mureș, venind în întâmpinarea lor pentru a-i pregăti, spre viitor, pentru consolidarea României.

Seara dedicată tinerilor s-a încheiat cu un concert de balade românești, susținut de Trupa Bucium - acustic.

Accesul la evenimente s-a făcut cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, instituite de autoritățile competente, conform legislației în vigoare.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au fost organizate de Primăria Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului - Județul Mureș, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș, Asociația Culturală “Cântecul Târnavelor”.

ILEANA SANDU Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu