ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ ÎN MOD DEOSEBIT LA REGHIN

Distribuie pe:

Ca și de altă dată, și cu această ocazie, reghinenii au sărbătorit Ziua Națională a României așa cum se cuvine, în cadrul unui amplu eveniment cultural-artistic.

Primăria și Consiliul local al municipiului Reghin, Asociația Culturală “Doruri mureșene” au organizat miercuri, 1 Decembrie 2021, de la ora 17.00, un eveniment cultural-artistic de mare amploare, prin care a fost sărbătorită în mod deosebit Ziua Națională a României. Această manifestare cultural-artistică a avut menirea de a marca 103 ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, când peste 100.000 de români au fost prezenți atunci la Alba Iulia pentru a consfinți unirea pe vecie a românilor într-un stat național unitar. Evenimentul a avut loc la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin și s-a desfășurat în conformitate cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

În deschiderea evenimentului, pr. Dimitrie Gherman a rostit o rugăciune, apoi prof. dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale “Petru Maior” Reghin, a susținut un discurs în care s-a referit la semnificația Zilei Naționale a României și la importanța istorică a acesteia, după care au susținut alocuțiuni: domnul Mark Endre Dezso, primarul municipiului Reghin, și viceprimarul Dragoș Pui. Programul evenimentului a cuprins un recital de poezie patriotică susținut de Liviu Pancu, precum și un spectacol deosebit au oferit: Grupul Mureșencele - Dorina Grad, Dorina Oprea, Maria Sântean Faghiura, Leontina Pop, Maria Neag; Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul; Grupul Vocal Folcloric Maris Târgu-Mureș; Ansamblul de dansuri Profesionist Mureșul; precum și soliștii: Ana Crișan, Anca Branea, Sorin Pantea, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Vasile Nicușan, Corina Covaciu, Costi Dumitru, precum și un grup de tineri soliști reghineni. Menționăm totodată și implicarea în organizarea acestui eveniment a Asociației culturale Flori de pe Mureș. Evenimentul a fost prezentat de Alexandra Cotoi.

Așadar, reghinenii au sărbătorit așa cum se cuvine Ziua Națională a României, aducând prin aceasta un prinos de cinstire tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luptat pentru această țară și au reușit să înfăptuiască statul național unitar român. Memorabila zi de 1 Decembrie 1918 a devenit pentru noi, românii, prefacerea visului în realitate. Prefacere pentru că el era și trebuia doar să se manifeste. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia înscrie o pagină de nepieritoare glorie în istoria poporului român, demonstrând viabilitatea și trăinicia sentimentului național. Lanțurile robiei s-au rupt, zăgazurile nedreptății s-au sfărâmat, națiunea română privește înainte cu demnitate și cu încredere în viitorul său. Actul unirii a fost un act firesc și a întrunit adeziunea întregii suflări românești de pe cele două versante ale Carpaților, el demonstrează, to-todată, lumii întregi că legăturile sufletești dintre frați nu au putut fi rupte de vitregia istoriei, că asuprirea pe care guvernele claselor dominante au exercitat-o asupra fiilor națiunii române din acest colț al pământului strămoșesc nu a făcut altceva decât să consolideze ideea unității naționale a românilor. Căci cu cât asuprirea era mai mare, cu atât mai dârză era lupta pentru libertate, în suferință se călesc sufletele tari, prin suferință la biruință, spune atât de plastic înțelepciunea poporului nostru. Jertfele celor mai buni fii ai neamului românesc aduse pe altarul patriei nu au fost în zadar, ele au constituit un exemplu de urmat, un îndemn la luptă, căci zorile biruinței vor apărea să aducă răsplata acestor sacrificii pe care națiunea română le-a adus în lupta sa pentru libertate.

Prin proclamarea unirii Transilvaniei cu România, s-a încheiat procesul legic al desăvârșirii statului național român. Unirea a constituit expresia voinței libere și conștiente a maselor largi populare. Unirea românilor într-un singur stat în 1918 a fost pregătită cu secole înainte, pentru că ea însemna o străduință firească pentru cei de aceeași origine și limbă, de pe ambele versante ale Carpaților, să trăiască pe vecie împreună.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

TRĂIASCĂ ROMÂNIA!

FLORIN BENGEAN

Lasă un comentariu