CIUPERCILE VINDECĂTOARE - ADEVĂR ȘI LEGENDĂ

Distribuie pe:

Ciupercile au fost considerate, din timpuri străvechi, drept organisme misterioase care, timp de secole, au exercitat o adevărată fascinație asupra culturilor și medicinii tradiționale din întreaga lume * Pe planetă există aproximativ 140.000 de specii de ciuperci, dar comunitatea științifică nu cunoaște decât 10% dintre ele * Dacă, până acum câțiva ani, știința modernă nu acordase o atenție deosebită ciupercilor în privința proprietăților lor terapeutice, nu același lucru se poate spune despre medicina tradițională - cea chineză, în primul rând * Vechii egipteni atribuiau, și ei, ciupercilor proprietăți benefice pentru sănătate: creșterea vitalității și a speranței de viață.

În unele părți ale lumii, ciupercile/extractele de ciuperci sunt adesea folosite pentru virtuțile lor medicale. Conțin, printre altele, multă vitamina D, esențială pentru sistemul imunitar. Și beneficiile nu se opresc aici: în Japonia și în China, anumite ciuperci sunt utilizate în mod obișnuit pentru a completa tratamentele împotriva cancerului.

“Aceste ciuperci există de secole”, spune dr. Santhosshi Narayanan, medic la Centrul de Medicină Integrativă Anderson (Houston, SUA). “Sunt adesea folosite în țările asiatice, nu numai în tratamentul cancerului, ci și pentru tratarea infecțiilor, inflamațiilor și a altor boli”.

În ultimii 10 ani au fost elaborate peste 2.000 de studii privind rolul unor ciuperci în tratamentul diferitelor forme de cancer, afirmă dr. Narayanan, care vine cu o serie de precizări privind ciupercile medicinale, precum și cu argumentele pro și contra în utilizarea acestora de către pacienții cu cancer.

Ciupercile medicinale nu sunt ciuperci obișnuite. Cele mai frecvent studiate în cercetarea cancerului nu sunt, de obicei, comercializate în magazinele alimentare, ci se găsesc adesea sub formă de pulbere în magazinele de produse naturale. Uneori, ingredientul activ este îndepărtat și vândut ca supliment.

Ciupercile întăresc sistemul imunitar. Unele studii arată că ciupercile stimulează părți ale sistemului imunitar care sunt legate de cancer: “Anumite ciuperci stimulează compușii responsabili de suprimarea tumorilor. Există, de asemenea, ciuperci ce reduc compușii inflamatori, ceea ce este util și benefic pentru pacienții cu cancer”. Majoritatea studiilor arată un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, dar sunt necesare mai multe cercetări, subliniază dr. Narayanan.

Ciupercile pot prelungi supraviețuirea după un diagnostic de cancer.

Unele studii au arătat că pacienții cu cancer care consumă ciuperci (medicinale - n.n.) sau suplimente alimentare cu ciuperci au o rată de supraviețuire mai mare. În unele cazuri, acest lucru a fost legat de un răspuns imun pozitiv, dar pot exista și alți factori: “Un studiu a demonstrat, fără echivoc, faptul că atunci când pacienții au consumat ciuperci, ei au suportat mai bine chimioterapia, probabil pentru că au mai puține efecte secundare, astfel că ar fi putut influența, indirect, supraviețuirea lor”.

Ciupercile îmbunătățesc și calitatea vieții. Ciupercile au fost asociate ameliorării mai multor indicatori ai calității vieții pentru pacienții cu cancer: pofta de mâncare, competențe fizice și mintale, oboseala: “Există o tendință spre îmbunătățirea calității vieții, potrivit rezultatelor cercetării, dar nu putem identifica motivul exact. De exemplu, nu cunoaștem cu precizie mecanismul prin care pacienții cu cancer obosesc, deci nu putem identifica modul în care ciupercile ajută în acest sens. Dar, poate că reducerea inflamației duce și la reducerea gradului de oboseală”.

În unele cazuri, ciupercile au provocat reacții adverse: “Ciupercile pot provoca toxicitate hepatică sau renală. Din câte știm, aceste reacții adverse tind să fie ușoare sau moderate. În mod normal, nu sunt severe, dar există”.

În prezent, printre ciupercile cele mai studiate de către comunitatea științifică se numără unele dintre cele care și-au dovedit, în timp, eficacitatea: este vorba de Reishi, Maitake și Shiitake, ciuperci care, conform unui mare număr de studii, au și potențialul de a lupta împotriva unuia dintre cei mai mari ucigași ai omenirii - cancerul.

* CIUPERCA REISHI (GANODERMA LUCIDUM)

A fost întotdeauna considerată de medicina tradițională chineză drept imunostimulator și anticancerigen.

În susținerea acestei teze s-a pronunțat o echipă de cercetători, în cuprinsul unui articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, asociind consumul ciupercii Reishi cu moartea celulelor canceroase.

Această echipă, care lucrează la Centrul de Cercetare Academia Sinica din Taiwan, a descoperit că polizaharidele F3, un tip de zahăr ce se găsește în ciuperca Reishi, pot determina anticorpii să recunoască și să distrugă antigenele asociate tumorilor și celulele canceroase.

* CIUPERCILE JAPONEZE MAITAKE

Se estimează că ciuperca japoneză Maitake are calități similare cu ale ciupercii chineze Reishi. Un studiu realizat la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center pe un eșantion uman a arătat că ciupercile Maitake sunt capabile să stimuleze sistemul imunitar al pacienților cu cancer de sân.

Mai mult, dr. Sensuke Konno, profesor de urologie la Medical College din New York, a constatat că unii compuși prezenți în ciupercile Maitake, atunci când sunt combinați cu vitamina C, nu numai că reduc, cu 90% - în 72 de ore - înmulțirea celulelor canceroase, ci sunt, de asemenea, foarte eficienți în distrugerea lor.

* CIUPERCILE JAPONEZE SHIITAKE

Din această scurtă prezentare a ciupercilor anti-cancer nu poate lipsi Shiitake, de mult timp cunoscută în anumite cercuri de medicină alternativă, dar și utilizată pe scară largă ca ingredient în diferite rețete culinare. Shiitake conține un compus cunoscut sub numele de lentinan. Mai multe studii științifice - dintre care cel mai important este probabil cel realizat în 2008 la Universitatea Harbin din China - au arătat că această polizaharidă ar putea contribui la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer.

Studiul a constatat, în special, că lentinanul este util deoarece poate crește durate medie de supraviețuire și poate reduce incidența recidivelor.

Dr. Narayanan atrage însă atenția asupra faptului că multe dintre studii sunt retrospective, ceea ce înseamnă că datele sunt colectate ulterior, din dosarele medicale ale pacienților. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele efecte secundare să nu fi fost înregistrate.

Este posibil ca cercetarea să nu se aplice tuturor pacienților. Aproape toate studiile despre ciuperci au fost făcute în Asia, de aceea, apreciază cercetătorul citat, “nu putem ști cu siguranță dacă pacienții din alte zone vor răspunde în același mod ca și cei din China și Japonia, deoarece metabolismul și enzimele noastre metabolice sunt diferite, așa încât este nevoie de cercetări suplimentare”.

Studiile sunt, de asemenea, limitate de diferitele tipuri de cancer care au fost incluse. Cele mai multe sunt pentru cancerul de prostată, sân și colorectal.

“Văd pacienți cu forme rare de cancer. În caz că mă întreabă dacă ciuperca îi va ajuta, trebuie să le spun că nu știm”, precizează dr. Narayanan.

“Ciupercile conțin compuși biologici puternici și se vor comporta ca niște medicamente, așa că, tratați-le ca atare”, atrage atenția cercetătorul, recomandându-le pacienților să se consulte cu medicul curant, înainte de a utiliza ciuperci/extracte din ciuperci în timpul tratamentului pentru cancer.

În concluzie, oamenii de știință sunt, în general, de acord că, mai degrabă decât un remediu decisive pentru boala canceroasă, ciupercile medicinale trebuie să fie considerate în continuare “un cufăr care încă nu a fost deschis”: până când comunitatea științifică nu va întreprinde cercetări suplimentare, toate studiile menționate trebuie luate, deo-camdată, cu rezervă. (surse - mdanderson.org/cancerwise, e-oncology.it/funghi-antitumorali-reishi-maitake-ed-shiitake)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu