ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Distribuie pe:

Pentru o mai bună înțelegere a suferinței semenilor noștri Aproximativ 15% din totalul populației globului suferă de o formă de handicap, iar 190 de milioane de persoane întâmpină serioase dificultăți din cauza dizabilităților cu care se confruntă. Mai mult - informează reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș - un sfert din populația planetei este afectată direct de o formă de handicap, fie în calitate de îngrijitori sau personal de specialitate implicat în mod direct în serviciile socio-medicale complexe de recuperare, fie în calitate de membri de familie.

Pentru a aduce în atenția publică problematica acestei categorii de persoane, începând cu anul 1992, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează data de 3 decembrie drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, în vederea unei mai bune înțelegeri a greutăților cu care se confruntă.

“Ne folosim de acest prilej pentru a transmite semenilor noștri un sincer și călduros mesaj de La mulți ani!, alături de angajamentul că, în fața provocărilor inerente cu care se confruntă, le vom fi alături”, transmit directorul general și directorul general adjunct al DGASPC Mureș, doamnele Miklea Hajnal Katalin, respectiv Crina Janina Căliman, într-un comunicat dat publicității.

Acces înlesnit în instituțiile Primăriei

“Conform statisticilor oficiale, în România există peste 850.000 de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă 4 la sută din populația țării. Cu toții putem face ceva pentru a ne asigura că nu sunt încălcate drepturile persoanelor cu handicap. Dau o mare importanță acestui aspect, de aceea ne străduim să înlesnim accesul în instituțiile Primăriei Târgu-Mureș”, notează primarul municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán.

Inimi deschise - Centrul de informare, integrare și sensibilizare în comunitate pentru persoane cu dizabilități

Asociația HIFA - România implementează proiectul “Inimi deschise - Centrul de informare, integrare și sensibilizare în comunitate pentru persoane cu dizabilități”, program ce beneficiază de finanțare din bugetul Municipiului Târgu-Mureș prin Direcția de Asistență Socială (DAS).

Grupul țintă este alcătuit din 50 de persoane cu dizabilități și/sau persoane cu boli cronice, familia și/sau asistenții personali, îngrijitori ai acestor persoane și alți membri ai comunității (instituții publice, de învățământ etc.), având ca scop creșterea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități și/sau cu boli cronice, prin organizarea sesiunilor de consiliere/terapii, recrutare de noi asis-tenți personali și îngrijitori, instruirea acestora și sensibilizarea comunității.

“Programul de sensibilizare Insule interactive - Cum este să fii persoană cu dizabilitate? este parte integrantă a proiectului derulat de către Asociația HIFA-România. Acesta presupune jocuri interactive, prin intermediul cărora, participanților li se prezintă modul de viață al persoanelor cu dizabilități, oferindu-le posibilitatea de a cunoaște viața de zi cu zi a acestei categorii sociale, dar și greutățile pe care le întâmpină. Astfel, cei prezenți vor putea încerca scaunul cu rotile, destinat persoanelor cu probleme locomotorii, experimentând metodele prin care aceste persoane pot fi ajutate; vor putea face o plimbare cu ochii legați, ajutați numai de un baston, pentru a vedea cum este să-ți trăiești viața în întuneric și să te bazezi pe celelalte simțuri, cum ar fi auzul, mirosul sau simțul tactil; vor putea cunoaște tainele scrisului Braille și alte obiecte și tehnici care fac parte din viața nevăzătorilor.

În plus, insula “Biblioteca vie” va oferi posibilitatea participanților de a auzi poveștile persoanelor cu dizabilități care au cunoscut succesul în viață”, informează surse din cadrul DAS Târgu-Mureș.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu