ROMÂNIA SE PREGĂTEȘTE PENTRU CONFRUNTAREA CU LUXEMBURG

Distribuie pe:

Naționala masculină de baschet a României s-a reunit, luni, la București, în vederea partidei cu Luxemburgul, din 28 noiembrie, din prima fază de calificare pentru Campionatul European din 2025. Printre jucătorii convocați de selecționerul Dragan Petricevic se numără și reghineanul Rareș Uță, actualmente legitimat la CSU Sibiu. Din grupa B mai face parte echipa Albaniei, pe care formația tricoloră o va întâlni în februarie, anul viitor. Câștigătoarea grupei se va califica în faza a doua preliminară.

DISCUȚIA DINTRE SHUAI PENG ȘI PREȘEDINTELE CIO NU RISIPEȘTE ÎNGRIJORĂRILE WTA!

WTA a precizat, luni, că apelul video dintre jucătoarea de tenis Peng Shuai și președintele CIO, Thomas Bach, nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei chineze, care a acuzat un fost înalt oficial guvernamental de viol, informează lequipe.fr. Nici discuția jucătoarei cu președintele CIO, Thomas Bach, prin apel video și nici aparițiile ei la o cină cu prietenii, de sâmbătă, și la un turneu de tenis pentru copii, de duminică, transmise de presa oficială chineză nu sunt suficiente pentru a liniști WTA cu privire la viitorul sportivei. “A fost plăcut să o vedem pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu răspund îngrijorării WTA cu privire la starea ei de bine și la capacitatea sa de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat un purtător de cuvânt al asociației jucătoarelor profesioniste de tenis. Discuția prin transmisiune video dintre fostul număr 1 mondial la dublu și președintele CIO “nu schimbă apelul nostru pentru o adevărată anchetă transparentă și echitabilă cu privire la acuzațiile ei de viol, întrebarea care ne-a ridicat primele îngrijorări”, a continuat purtătorul de cuvânt al WTA. Președintele CIO, Thomas Bach, a avut, duminică, o discuție prin apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng, a cărei situație a stârnit controverse în ultima perioadă, a anunțat Comitetul Internațional Olimpic.

La discuția care a durat 30 de minute au participat și Emma Terho, președinta Comisiei CIO a Sportivilor, și Li Lingwei, membru CIO din China. Shuai Peng a mulțumit CIO pentru grija arătată pentru ea și a explicat că este bine și în siguranță, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să își petreacă timpul cu prietenii și familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubește mult, a precizat CIO. “M-a liniștit să văd că Peng Shuai era bine, ceea ce reprezenta îngrijorarea noastră principală. Ea părea să fie relaxată. I-am oferit susținerea noastră și să rămânem în legătură în orice moment convenabil pentru ea, ceea ce evident că a apreciat”, a declarat Emma Terho. La finalul apelului, Thomas Bach a invitat-o pe Shuai Peng la masă în ianuarie 2022, când el se va afla la Beijing, iar sportiva a acceptat invitația. Cei doi au convenit ca la masă să vină și Emma Terho și Li Lingwei.

DELEGARE IMPORTANTĂ PENTRU OVIDIU HAȚEGAN!

Arbitrul Ovidiu Hațegan a fost delegat de UEFA la partida Inter Milano - Șahtior Donețk din Grupa D a Ligii Campionilor, programată miercuri, de la 19.45, informează FRF. Ovidiu Hațegan va fi ajutat de arbitrii asistenți Radu Ghinguleac și Sebastian Gheorghe, în timp ce al patrulea oficial va fi Radu Petrescu. Din camera VAR vor superviza partida germanii Christian Dingert (arbitru VAR) și Marco Fritz (asistent VAR). Cele două echipe se întâlnesc într-un duel din etapa a V-a a Grupei D a Ligii Campionilor, din care mai fac parte Real Madrid și Șeriff Tiraspol. Pentru Ovidiu Hațegan va fi a patra partidă arbitrată în grupele Ligii Campionilor din acest sezon, după Atletico Madrid - FC Porto 0-0, Benfica – Bayern 0-4 și Dinamo Kiev - Barcelona 0-1.

EDUARD NOVAK RĂMÂNE MINISTRU AL SPORTULUI ÎN GUVERNUL NICOLAE CIUCĂ

Eduard Novak a anunțat, luni, că a fost nominalizat ca ministru al Sportului în Guvernul Nicolae Ciucă. “Consiliul Permanent al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România m-a nominalizat pentru funcția de ministru al Sportului și în această nouă formulă de guvernare. Mulțumesc pentru încrederea acordată și sunt recunoscător că voi avea șansa să muncesc în continuare pentru dezvoltarea sportului românesc, să continui proiectele începute și să lansez unele noi. Avem mult de lucru, multe schimbări de făcut, o strategie de implementat, dar sunt încrezător și determinat”, a scris el, pe Facebook. Fost președinte al Federației Române de Ciclism, Eduard Novak este ministru din decembrie 2020. El s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc. În 1996, Eduard Novak, care practica patinajul viteză, a suferit un accident de mașină, în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept.

Eduard Novak este singurul campion paralimpic din istoria României. La Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, a câștigat medalia de aur în proba de urmărire pe pistă și pe cea de argint în proba de contratimp pe șosea. La ediția de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe șosea. Anul acesta, la Tokyo, unde a înregistrat a cincea participare la Jocurile Paralimpice, Eduard Novak a cucerit medalia de argint în proba de urmărire individuală 4.000 m. El a mai concurat la contratimp 1.000 de metri (locul 11), contratimp pe șosea (locul 8) și la ciclism pe șosea, probă pe care nu a reușit să o ducă la capăt.

ISTVAN KOVACS, DELEGAT PENTRU PRIMA DATĂ ÎN CONFERENCE LEAGUE

Arbitrul român Istvan Kovacs a fost delegat de UEFA la partida AS Roma - Zorya Luhansk din grupele Conference League, informează FRF. Partida este programată joi, de la ora 22.00. Istvan Kovacs va fi ajutat de arbitrii asistenți Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, în timp ce al patrulea oficial va fi Andrei Chivulete. Cele două echipe se întâlnesc într-un duel din etapa a V-a a Grupei C a Conference League, din care mai fac parte ȚSKA Sofia și Bodo Glimt. În manșa tur, în Ucraina, AS Roma s-a impus cu 3-0. Pentru Istvan Kovacs va fi prima partidă arbitrată în grupele Conference League.

DAN PETRESCU, MAI OPTIMIST CA NICIODATĂ ÎNAINTEA MECIULUI DIN CONFERENCE LEAGUE

CFR Cluj conduce detașat ierarhia Ligii 1, însă este ultima clasată în grupa D din Conference League. Cu toate acestea, Dan Petrescu (53 de ani), antrenorul campioanei, are în continuare încredere că echipa sa poate prinde primăvara europeană, cu două meciuri rămase de disputat. “Bursucul” a obișnuit cu discursurile pesimiste înaintea meciurilor decisive, dar acum antrenorul CFR-ului a schimbat foaia. Dan Petrescu pregătește partida cu Randers din Conference League cu încredere și optimism, anunțând că obiectivul grupării din Gruia rămâne calificarea în primăvara europeană, atât timp cât șanse matematice există. Partida Randers - CFR Cluj, din etapa a cincea a grupelor Conference League, are loc joi, de la ora 22.00. “Dacă avem șanse matematice, trebuie să încercăm. Suntem conștienți că locul 3 din Danemarca este o echipă bună, are un joc excelent. Dacă vom câștiga 6 puncte, avem 90% șanse să ne calificăm de pe locul 2”, a spus Dan Petrescu. Pentru a prinde poziția a doua în grupă, CFR Cluj este condamnată să câștige ultimele două meciuri, cu Randers în deplasare și Jablonec acasă. Dacă se vor impune în Danemarca, elevii lui Dan Petrescu ar egala la puncte, 4, formația nordică și trebuie să spere că Jablonec nu va obține mai mult de un punct din confruntarea cu AZ Alkmaar, echipă deja calificată, în celălalt joc. În cazul în care aceste condiții s-ar materializa, CFR va disputa “finala” pentru calificare cu Jablonec, în Gruia, în ultima etapă a grupelor. Clujenii trebuie să câștige și sunt în primăvara europeană, indiferent dacă Randers o va învinge pe Alkmaar. La egalitate de puncte, trupa lui Petrescu ar fi în fața danezilor, grație rezultatelor directe și golaverajului superior. În turul cu Randers din Gruia, CFR a obținut singurul punct din grupele Conference League, scor 1-1. După eșecul cu Alkmaar, 0-2, Dan Petrescu a declarat că este convins că olandezii nu se vor da la o parte în meciurile cu Randers și Jablonec. “Am văzut și clasamentul, suntem încă în viață pentru locul doi. Dar pentru asta trebuie să câștigăm ambele meciuri și dacă vom câștiga, suntem pe locul doi, ceea ce ar fi extraordinar. Fizic arătăm foarte bine, de mult nu am mai arătat așa de bine și asta îmi dă speranțe pentru viitor. Din fericire, mai avem șanse. Dacă vom câștiga următoarele două meciuri rămânem în viață, dacă le vom câștiga nu avem cum să nu ne calificăm. Normal că Alkmaar va juca următoarele două meciuri să le câștige, am vorbit și cu antrenorul ei, merg să câștige”, a spus Dan Petrescu.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu