PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA, MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ LA BUCUREȘTI

Distribuie pe:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în vizită oficială la București. Ea a fost primită marți dimineața de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, vizita având loc în condițiile în care în 2021 se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale dintre cele două țări.

În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a declarat că România rămâne “cel mai apropiat prieten” al Republicii Moldova:

“Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele. Am efectuat o vizită la Chișinău pe 27 august și am avut atunci discuții deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strânse cu doamna Președinte înainte și după preluarea mandatului. Cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță”.

“Cooperarea pe linie guvernamentală și parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față. Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova”, a adăugat șeful statului.

“În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19. Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest”, a adăugat Iohannis: “Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi”.

“În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică

și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.”, a continuat președintele.

“Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relației speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de șef de stat - de la Chișinău, din 29 decembrie 2020 și din 27 august 2021, precum și de la București, din 20 aprilie 2021”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Consultările politice ale celor doi președinți vor pune accentul pe proiectele care conectează Chișinăul cu spațiul Uniunii Europene, prin intermediul României, pentru a aduce beneficii reale și concrete tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

În contextul vizitei, va fi semnat și Acordul între Guvernele României și Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Din partea României va semna ministrul interimar la Educației, Sorin Cîmpeanu, iar din partea Republicii Moldova, ministrul Educației, Anatolie Topală. La ceremonia semnării acestui document va fi prezent și premierul interimar Florin Cîțu. (sursa - agerpres.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu