PROIECT: PENTRU CONSUM PROPRIU, GOSPODARII VOR PUTEA CREȘTE MAXIMUM 5 PORCI

Distribuie pe:

O propunerea legislativă privind exploatațiile de creștere a suinelor și de combatere a pestei porcine în România a fost votată recent (22 noiembrie 2021) de Senat, urmând să fie trimisă spre adoptare și Camerei Deputaților (for decizional).

Proiectul a fost inițiat în contextul în care, în România, mai sunt active aproximativ 500 de focare de pestă porcină africană, fiind afectate peste 310.000 de porcine, iar cei din industria cărnii susțin că boala care a decimat fermele românești este răspândită de samsari care vând ilegal porci pe teritoriul țării.

Potrivit proiectului, creșterea porcilor va putea fi făcută și în continuare de către persoane fizice, în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, dar numai în condițiile în care acestea sunt înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), iar limita este de maximum 5 porci, cu respectarea unor norme de igienă și sănătate publică și a normelor de biosecuritate și bunăstare.

Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția, iar carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Pentru exploatațiile non-comerciale, operatorii au obligația respectării unor cerințe minime de biosecuritate, printre care se numără să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare, să țină porcinele în spații ingrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploatații sau cu porci sălbatici, să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost, sau să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare.

În plus, trebuie să notifice medicul veterinar cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor, orice sacrificare pentru consum familial, precum și orice modificare constatată la carcasă sau la organe.

Echipamentele utilizate la îngrijirea porcinelor din gospodărie trebuie să fie folosite exclusiv la aceste activități, iar vizitele nejustificate ale unor persoane străine la nivelul adăpostului să fie evitate sau excluse.

Totodată, pentru încălcarea acestor reguli, proiectul prevede amenzi de la 1.000 la 18.000 de lei. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu