SE RAȚIONALIZEAZĂ ALIMENTELE ÎN SUPERMARKETURI?

Distribuie pe:

Conform unui raport OMS privind crizele alimentare, 183 de milioane de persoane au fost încadrate în situație de stres, adică la un pas de foamete acută și cu riscul de a ajunge într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un șoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

În acest context, supermarketurile din România au început să raționalizeze anumite produse alimentare, deoarece dispar zahărul, făina și uleiul din supermarketuri. De exemplu în Profi și Kaufland, clienții sunt anunțați că pot cumpăra de la 6 până la 20 de kilograme din această gamă de produse.

ROMÂNIA NU VA FI OCOLITĂ DE CRIZA ALIMENTARĂ MONDIALĂ

La un supermarket din Capitală, oamenii pot să cumpere numai două baxuri de ulei, pe același bon. Iar la Kaufland, la raioanele cu alimente sunt afișate următoarele mesaje:

“Vânzarea acestui produs este limitată la maximum 2 baxuri, pe client! Mulțumim pentru înțelegere!” și mesajul “Vânzarea produselor din categoriile făină/mălai/conserve legume/paste/săpun este limitată la maximum două baxuri, pe bonul fiscal”.

“E pandemie și oamenii trebuie să aibă ce mânca, de asta trebuie să se cumpere mai puține cantități. Mai vin și patronii de la magazinele din cartier care cumpără cantități mari și e o problemă asta, că ei vând la prețuri mari. De aceea s-a limitat cantitatea”, a declarat un angajat de la Kaufland.

ANUNȚUL FĂCUT DE PROFI SPERIE LUMEA

“Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 kilograme pe fiecare bon fiscal”.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară: “Este foarte adevărat că ce e pe rețelele de socializare, ce se întâmplă în Anglia, conduce la cumpărături haotice. Nu mi se pare firesc ca unele magazine să ia măsuri pe cont propriu, cum sunt acele restricționări privind achiziția de produse alimentare. Instituțiile statului ar trebui să intervină. Nu e normal ca oamenii să facă asta, să se panicheze și să cumpere haotic. Faptul că se cumpără atât de mult, ca o soluție de moment, duce la o risipă alimentară. Produsele vor expira și vor fi aruncate. Nu cred că România va ajunge în situația în care să rămână fără alimente, pentru că noi avem resurse.

Dacă organizăm toți micii producători din țară, nu avem probleme privind resursele alimentare. Va fi o perioadă grea pentru că va crește prețul la alimente pe fondul pandemiei, secetei de anul trecut, scumpirilor la gaze și electricitate. Există riscul să se închidă o parte din afacerile mici, să scadă activitatea afacerilor mari pe fondul consumului scăzut”, susține Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

Lasă un comentariu