TETTY BOROS, PRO LIBRO SENATOR

Distribuie pe:

Cu prilejul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zile Naționale a României, colaboratorului nostru, artistul caricaturist Tetty Boros, i s-a decernat distincția Pro Libro Senator, acordată de Biblioteca Județeană Mureș, în cadrul unei ceremonii festive.

Autor a numeroase desene și caricaturi în publicațiile locale, dar și în ziare centrale - Flacăra, Urzica, Luceafărul, Informația Bucureștiului, Tribuna României ș.a. -, Tetty Boros a primit, de-a lungul carierei sale, numeroase distincții, la cele mai importante concursuri de caricatură din țară și de peste hotare, fiind recunoscut, la cele mai importante festivaluri de caricatură și umor (Italia, Cuba, Japonia etc.), drept unul dintre cei mai talentați și perseverenți caricaturiști din România. Este, de asemenea, organizatorul, în 1977, al primului Salon Național de Caricatură din Târgu-Mureș (alături de regretatul grafician Molnar Denes), eveniment ajuns la cea de a 15-a ediție, contribuind, astfel, la recunoașterea municipiului nostru drept un important centru de cultură și o foarte activă școală de caricatură.

În 2013, cu ocazia aniversării Centenarului Palatului Culturii, a fost organizat, la Târgu-Mureș, primul Festival internațional de caricatură Tetty Humorfest, la care au participat aproape 200 de caricaturiști din întreaga lume. “Nici în prezent, la frumoasa vârstă de 79 de ani, munca neobosită în domeniul caricaturii și al desenelor nu s-a încheiat, Tetty Boros continuând să deseneze aproape zilnic, când noi și noi idei năstrușnice se nasc și sunt transpuse pe hârtie, putând fi admirate de iubitori de artă, fie în paginile ziarelor locale sau naționale, fie pe pagina sa de socializare”, se arată în cuvântul de Laudatio rostit cu prilejul decernării titlului Pro Libro Senator, de către fiul artistului, Olimpiu Boros, cel care a “miștenit” talentul părintelui său, fiind, de asemenea, un cunoscut caricaturist.

Aceeași distincție a fost acordată, de către Biblioteca Județeană Mureș, jurnalistului sportiv Aurel Rațiu, iar eleva Alexandra Bordaș a primit distincția Pro Libro SPE. (foto - Henn Attila) (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu