OMS EUROPA: ATENȚIE LA OMICRON!

Distribuie pe:

La finele lunii noiembrie, OMS a desemnat varianta Omicron, raportată pentru prima dată de Africa de Sud ca o variantă de îngrijorare, deoarece prezintă zeci de mutații care pot afecta modul în care se comportă * În timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre Omicron, Delta domină transmiterea în Regiunea Europeană a OMS, iar răspunsul la aceasta ar trebui să rămână prioritatea noastră în această etapă * Vaccinurile actuale oferă protecție împotriva formelor severe ale bolii, în toate variantele COVID-19, inclusiv Delta și Omicron * Cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii este să oprească virusul “la sursă”, completându-și seria de vaccinuri cât mai curând posibil și continuând să se protejeze cu toate celelalte măsuri preventive dovedite.

Dr. Richard Pebody, care conduce echipa de management privind agenții patogeni cu amenințare majoră din cadrul OMS/Europa, explică de ce este îngrijorătoare noua variantă și ce se poate face pentru a preveni răspândirea acesteia, în situația în care unii cercetători se îndoiesc de eficacitatea vaccinurilor în cazul acesteia.

* DE CE ESTE OMICRON O VARIANTĂ “DE ÎNGRIJORARE”?

Toate virusurile, inclusiv cel care provoacă boala COVID-19, se schimbă în timp, ceea ce este un fenomen natural. Totuși, unele mutații sau combinații de mutații pot influența modul în care se comportă. Omicron este îngrijorător, deoarece prezintă un număr mare de mutații, dintre care unele sunt asociate cu o potențială transmisibilitate crescută și o posibilă evadare imună - prin aceasta ne referim că există posibilitatea ca oamenii să se infecteze, chiar dacă au dezvoltat unele forme naturale de imunitate, ca urmare a unei infecții anterioare sau după vaccinarea anti-COVID-19. În același timp, există mutații care nu au fost atestate până acum. Din acest motiv, varianta Omicron trebuie investigată pentru a înțelege mai bine efectele sale potențiale.

* CE SE ȘTIE, PÂNĂ ACUM, DESPRE NOUA VARIANTĂ?

Ceea ce știm, afirmă dr. Pebody, este că ea s-a răspândit destul de repede într-o provincie din Africa de Sud și au fost raportate cazuri și în alte părți ale lumii, inclusiv în Regiunea Europeană a OMS. Este probabil să vedem, în zilele și săptămânile următoare, mai multe cazuri Omicron raportate de țările europene, pe măsură ce ele încep să fie preocupate de identificarea infectărilor.

“Rămânem precauți, atrăgând atenția asupra acestei noi variante de îngrijorare, dar trebuie să ne facem timp să vedem cum evoluează la nivel mondial. (...). În același timp, nu trebuie să uităm că avem deja de-a face cu o variantă foarte transmisibilă - varianta Delta - care reprezintă aproape toate cazurile din regiunea europeană. Prevenirea transmiterii acesteia trebuie să rămână prioritatea noastră în această etapă”.

Întrebat care este mesajul general pentru populație și pentru guvernele din Europa, reprezentantul OMS a răspuns: “După cum am menționat, varianta Delta este cea care domină transmiterea în Regiunea Europeană și soluția la această chestiune trebuie să fie prioritatea noastră, în acest moment. Măsurile preventive disponibile, inclusiv vaccinarea, s-au dovedit a fi eficiente împotriva tuturor variantelor actuale de COVID-19. În prezent, Regiunea Europeană este epicentrul pandemiei. Recent, regiunea a fost responsabilă pentru peste 2 treimi din cazurile și decesele la nivel global. globale. Numărul acestora s-a dublat în regiune în ultimele 2 luni și acest fapt pune o presiune destul de mare asupra sistemelor noastre de sănătate.

CE PUTEM FACE, CA INDIVIZI, PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA VIRUSULUI?

Există o serie de măsuri dovedite pe care ar trebui să le luăm în continuare pentru a ne proteja împotriva COVID-19 și a tuturor variantelor acestuia, și anume:

* Vaccinarea - un nou studiu estimează că 470.000 de vieți au fost salvate în rândul celor cu vârsta de 60 de ani și peste, de la începutul lansării vaccinării împotriva COVID-19 în 33 de țări din Regiunea Europeană. Vaccinurile încetinesc, de asemenea, circulația virusului și apariția de noi mutații, care ne-ar putea lovi mai puternic. Este nevoie ca oamenii să se vaccineze în număr cât mai mare și pe tot cuprinsul continentului.

* Combinarea vaccinării cu alte măsuri de protecție, ca o chestiune de rutină pentru a reduce și mai mult riscul de expunere și pentru a preveni transmiterea virusului - inclusiv: purtarea, în mod corespunzător, a măștii de protecție, menținerea distanței fizice de cel puțin 1 metru; aerisirea frecventă a spațiilor interioare; evitarea locurilor aglomerate etc.

PE MĂSURĂ CE NE APROPIEM DE SEZONUL SĂRBĂTORILOR, CE RECOMANDAȚI OAMENILOR DIN REGIUNE, AVÂND ÎN VEDERE ACEASTĂ NOUĂ VARIANTĂ?

“Sărbătorile de iarnă sunt un moment pentru familie, comunitate și reînnoire, iar acesta este al doilea an în care suntem chemați să fim foarte precauți. Adunările în spații închise, chiar și cu un număr mic de participanți, pot oferi virusului un teren propice pentru a se dezvolta. Astfel de reuniuni ar trebui să aibă loc afară, dacă este posibil, iar participanții să poarte măști și să mențină distanța fizică. Dacă, totuși, asemenea reuniuni au loc în interior - limitarea dimensiunii grupului și asigurarea unei bune ventilații pentru a reduce riscul de expunere sunt esențiale”.

Toate măsurile preventive care funcționează împotriva variantei Delta continuă să fie eficiente împotriva Omicron, pe baza datelor de până acum. Vaccinarea cu doze complete și luarea tuturor celorlalte măsuri preventive vor minimiza riscul de infecție, precizează dr. Pebody.

OMS Europa recomandă țărilor din regiune să accelereze vaccinarea împotriva COVID-19 și să intensifice măsurile preventive pentru suprimarea transmiterii tuturor variantelor. Acestea includ * continuarea vaccinării, vizând pe cei mai expuși riscului, inclusiv cu doze de rapel pentru grupurile eligibile * punerea în aplicare a măsurilor sociale pentru prevenirea aglomerării și adunării persoanelor în spații restrânse * activarea și prioritizarea investigației de caz și urmărirea contactelor pentru orice forme de COVID-19, inclusiv Omicron * îmbunătățirea testării și secvențierii și punerea lor la dispoziție gratuit, persoanelor cu simptome.

Carantina (lockdown) ar trebui folosită doar ca ultimă soluție, deoarece este o măsură foarte costisitoare și, dacă un guvern decide să implementeze restricții atât de stricte, acestea ar trebui să fie cât mai armonizate posibil cu timpul folosit pentru a asigura, în mod corespunzător, infrastructurile de sănătate publică.

CE SFATURI DE CĂLĂTORIE AȚI DA PERSOANELOR FIZICE, DATĂ FIIND NOUA VARIANTĂ OMICRON?

Politicile privind restricțiile de călătorie sunt decizii naționale și fiecare țară trebuie să efectueze o analiză risc-beneficiu atunci când implementează măsuri de călătorie, afirmă expertul OMS.

“Persoanele care nu se simt bine, care nu au fost vaccinate complet sau nu au dovezi ale unei infecții anterioare și prezintă un risc crescut de COVID-19 sever, inclusiv persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și cele cu comorbidități (cum ar fi boli de inimă, cancer și diabet) sunt sfătuite să amâne călătoria în zonele cu transmitere comunitară. Tuturor călătorilor li se reamintește să rămână vigilenți la semnele și simpto-mele COVID-19, să se vaccineze și să respecte măsurile preventive în orice moment, indiferent de starea lor vaccinală”.

Călătoriile internaționale esențiale, inclusiv călătoriile pentru misiuni de urgență și umanitare, călătoriile pentru repatriere și pentru transportul de mărfuri cu bunuri esențiale trebuie să fie în continuare prioritare în orice moment, în timpul pandemiei de COVID-19.

Vaccinurile rămân cea mai bună măsură de sănătate publică pentru a proteja oamenii de COVID-19, a încetini transmiterea și pentru a reduce probabilitatea apariției unor noi variante, conchid autorii. (sursa - euro.who.int)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu