OBLIGATIVITATEA MONTĂRII REPARTITOARELOR ÎN APARTAMENTE - AMÂNATĂ CU UN AN, PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2022

Distribuie pe:

Camera Deputaților a decis, marți, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativității montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie.

Deputații au adoptat în acest sens proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.121/2014 privind eficiența energetică, cu amendamente.

S-au înregistrat 264 voturi “pentru”, 25 “împotrivă” și 4 abțineri.

“În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, prevede textul adoptat.

În Legea 121/2014 se prevedea că aceste repartitoare trebuiau montate până la 31 decembrie 2021.

“Amendamentul de amânare a obligativității montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus și a fost susținut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creșterii prețurilor și la energie, și la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor și iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus și mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 și 1.000 de lei”, a afirmat deputatul USR, Cristina Prună.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

AGERPRES

ORDONANȚA PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂȚII VOUCHERELOR DE VACANȚĂ

Guvernul va discuta spre aprobare, proiectul de ordonanță de urgență privind prelungirea valabilității voucherelor de vacanță în sectorul public sau/și acordarea acestora în cursul anului 2022, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, precizând că vineri urmează să aibă loc o nouă reuniune la Palatul Victoria.

„Vom discuta ordonanța de urgență pentru prelungirea valabilității voucherelor de vacanță în sectorul public sau/ și acordarea acestora în cursul anului 2022, în funcție de decizie”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Totodată, el a precizat că, la inițiativa Ministerului Agriculturii, va fi adoptată o hotărâre de guvern privind aprobarea unor plafoane de sprijin pentru fermieri. Va fi discutat și proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

„Sunt 40 de domenii stabilite în urma consultării ministerelor și, de asemenea, dacă vor fi elemente de adăugat, vă rog să le discutăm în cadrul punctului respectiv”, a menționat Ciucă. Acesta a subliniat că un punct foarte important pe agenda reuniunii guvernamentale îl reprezintă memorandumul privind aprobarea rezultatelor prioritizării proiectelor de investiții publice semnificative, care urmează a fi utilizate în procesul de elaborare a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2022.

Guvernul va discuta și proiectul de lege privind persoanele cu dizabilități.  „În ceea ce privește proiectul de lege privind persoanele cu dizabilități, vom avea, de asemenea, o dezbatere și, în funcție de rezultat, fie îl aprobăm astăzi, fie în ședința de vineri, pentru că vineri vom mai avea o ședință de guvern”, a adăugat Ciucă. (AGERPRES)

Lasă un comentariu