GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ VA PUTEA DEVENI MEMBRU ASOCIAT ÎN COOPERATIVELE AGRICOLE

Distribuie pe:

Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat ieri, la inițiativa PSD, modificarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004, referitoare la definirea gospodăriei țărănești, inclusiv

în ceea ce privește modul de autorizare și organizare a acesteia, precum și dimensiunile acesteia pentru sectoarele vegetal, zootehnic și piscicol.

De asemenea, sunt aduse clarificări utile și pe dimensiunea formalităților birocratice, legate de modelul de atestat și modelul de carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Se pune astfel în valoare munca gospodarului care cultivă pământul sau crește animale, putându-și valorifica pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei.

De asemenea, gospodăriile agricole vor putea beneficia astfel de facilitățile acordate pentru membrii cooperativelor agricole, printre care:

- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri pentru producția valorificată prin/către întreprindere;

- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă;

- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădiri și terenuri utilizate pentru obținerea producției agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiția valorificării a 50% din producția finală prin/către cooperativă.

Legea va fi trimisă la promulgare către Președintele României.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA, președinte interimar PSD Mureș

Lasă un comentariu