ROMÂNIA – SPANIA ÎN CUPA DAVIS

Distribuie pe:

România va întâlni Spania, în deplasare, în barajul pentru calificarea la turneul final al Cupei Davis, potrivit tragerii la sorți ce a avut loc, duminică, la Madrid. Partida va avea loc în perioada 4-5 martie, anul viitor. La turneul final al Cupei Davis de anul viitor vor participa 16 echipe, patru fiind deja cunoscute: Rusia și Croația, finalistele din acest an, precum și Marea Britanie și Serbia, beneficiarele unor wild card-uri. România și-a asigurat prezența la baraj, după victoria obținută, luna trecută, la Cluj, cu 4-0, în fața echipei statului Peru.

LIGA NAȚIONALĂ DE BASCHET FEMININ, Etapa a 10-a B.C. SIRIUS-MUREȘUL TÂRGU-MUREȘ VS. KSE TG. SECUIESC 10 decembrie 2021, ora 18.00, TÂRGU-MUREȘ, SALA SPORTURILOR

RĂSPUNSUL FINAL ÎN PRIVINȚA PARTICIPĂRII LUI NOVAK DJOKOVIC LA AUSTRALIAN OPEN. ORGANIZATORII TURNEULUI AU ANUNȚAT LISTA JUCĂTORILOR ÎNSCRIȘI

Liderul ATP, Novak Djokovic, figurează pe lista jucătorilor înscriși la Australian Open, primul Grand Slam al anului 2022, deși nu este cunoscut încă dacă este vaccinat. Djokovic a lăsat să planeze îndoiala cu privire la participarea sa la Australian Open, refuzând să spună dacă este vaccinat, condiție impusă pentru intrarea în țara de la Antipozi. El este anunțat și ca membru al echipei Serbiei pentru ATP Cup, prima competiție a anului viitor, programată la Sydney.

Prezența lui pe lista tenismenilor înscriși nu garantează sută la sută participarea la competiții, el putând să se retragă ulterior. Nu figurează pe lista jucătoarelor înscrise americanca Serena Williams, locul 41 WTA acum, de șapte ori câștigătoare a Grand Slam-ului australian, ultima dată în 2017. Fostul lider WTA nu a mai evoluat de la finalul lunii iunie, când a abandonat meciul cu Aliaksandra Sasnovici din primul tur al turneului de la Wimbledon, în urma unei accidentări. România are cinci jucătoare acceptate direct pe tabloul principal al turneului de la Melbourne, Simona Halep, locul 20 WTA, Sorana Cîrstea, locul 38 WTA, Irina-Camelia Begu, locul 60 WTA, Jaqueline Cristian, locul 71 WTA, și Elena-Gabriela Ruse, locul 85 WTA.

ADI VASILE, DEZAMĂGIT DUPĂ ÎNFRÂNGEREA CU NORVEGIA. CE LE-A REPROȘAT JUCĂTOARELOR ȘI ASPECTELE POZITIVE REMARCATE

Echipa națională de handbal feminin a României a suferit primul eșec la Campionatul Mondial din Spania, după 22-33 cu Norvegia. “Tricolorele” avansează în grupa principală, cu două puncte. Selecționerul Adrian Vasile s-a declarat dezamăgit de numărul mare de ratări ale “tricolorelor”, dar a remarcat și lucruri pozitive. “Poate fi aceasta diferența atunci când nu faci echipa Norvegiei să se streseze prin valorificarea șanselor bune pe care le avem. Ne-am lovit de o echipă foarte puternică, cu un portar mare. Am ajuns în situații foarte bune, dar trebuie să fim conștienți de ceea ce am jucat și ce ne-a lipsit. Trebuie să stresezi echipa Norvegiei și cu o acuratețe mai mare a noastră le-am fi stresat. Cred că am jucat corect astăzi, trebuie să înțelegem că, atunci când faci Norvegia să sufere, să nu mai aibă aceasta siguranță, le faci să aibă niște întrebări în cap. Noi, astăzi, din păcate. nu am reușit să capitalizăm efortul bun pe care l-am făcut. Sunt multe lucruri bune vizavi de jocul pe care l-am făcut în apărare. Este evident că jucăm împotriva unei echipe extrem de dominantă fizic. Cred că am făcut destule lucruri bune astăzi, dar când nu găsim bucuria aceea finală a atacului. e greu să nu te influ-ențeze. Sunt foarte multe lucruri bune de luat din meciul acesta, trebuie analizat, trebuie să învățăm cum să gestionăm meciuri de genul acesta. Are multe plusuri din punctul meu de vedere. Evident că sunt nemulțumit că am pierdut meciul, dar are multe plusuri”, a spus Adrian Vasile.

ROMÂNIA VA ÎNFRUNTA SUEDIA, OLANDA ȘI PUERTO RICO

România a încheiat pe locul doi în grupa C. În faza următoare a competiției, echipele calificate din această grupă (Norvegia, România și Kazahstan) vor înfrunta echipele calificate din grupa D (Olanda, Suedia și Puerto Rico). “Tricolorele” au fost repartizate în grupa principală II, alături de Norvegia, Olanda, Suedia, Kazahstan și Puerto Rico. Norvegia începe cu patru puncte, Olanda și Suedia pornesc cu câte trei puncte, iar România are două puncte. Kazahstan și Puerto Rico încep de la zero. Meciurile din grupa principală sunt programate pe 9 decembrie, 11 decembrie și 13 decembrie, la Castellon. Primele două clasate în grupa principală se vor califica în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, care vor avea loc în perioada 14-15 decembrie, iar câștigătoarele vor evolua în semifinale, pe 17 decembrie.

Finalele pentru medalii sunt programate pe 19 decembrie. Echipa României bifează a 25-a participare la Campionatul Mondial, fiind în continuare singura reprezentativă care a participat la toate edițiile. La ultima ediție a Campionatului Mondial, România s-a clasat pe locul 12.

România are în palmares patru medalii la Campionatul Mondial: aur (1962), argint (1973 și 2005) și bronz (2015).

SUA BOICOTEAZĂ DIPLOMATIC JOCURILE OLIMPICE DIN 2022 DE LA BEIJING. CHINA DENUNȚĂ O “PREJUDECATĂ IDEOLOGICĂ”

Niciun reprezentant al Guvernului american nu va asista la Jocurile Olimpice (JO) sau Paralimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza “genocidului în curs în Xinjiang”, a anunțat Casa Albă, un boicot denunțat de către Beijing drept o “prejudecată ideologică”, relatează AFP.

Statele Unite urmează să nu trimită nicio delegație oficială la JO de Iarnă din 2022, la Beijing, în semn de protest față de “genocidul și crimele împotriva umanității în curs în Xinjiang”. “Prezența unei reprezentări oficiale a Statelor Unite ar însemna că aceste Jocuri sunt un eveniment normal”, a denunțat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. “Avem un angajament fundamental în promovarea drepturilor omului”, a insistat Psaki. “Suntem fermi în poziția noastră și vom continua să luăm măsuri în vederea avansării drepturilor omului în China și oriunde altundeva”, a continuat ea. Insă acest boicot nu va fi total. Niciun reprezentant al Guvernului american nu va fi prezent, însă atleții americani sunt autorizați să participe la Jocuri. Psaki apreciază că n-ar fi fost “drept” să fie penalizați sportivii, care se antrenează de ani de zile. Statele Unite au recurs ultima oară la o astfel de măsură în 1980, când președintele democrat Jimmy Carter a decis să boicoteze - în întregime - Jocurle Olimpice de la Moscova, în semn de protest față de invazia sovietică a Afganistanului cu un an mai înainte. În urma acestei decizii, China a denunțat o “prejudecată ideologică” și “intenții răuvoitoare” ale Statelor Unite, după ce Washingtonul a decis să boicoteze - diplomatic - JO de Iarnă de la Beijing, prevăzute în primăvară. JO de la Beijing nu au fost evocate în cursul summitului virtual al lui Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping, luna trecută. Biden și-a exprimat însă atunci îngrijorarea față de situația drepturilor omului, agresiunea chineză a Taiwanului și problemele comerciale. La începutul acestui an, administrația americană a anunțat că blochează importul anumitor materiale folosite în producerea panourilor solare de către întreprinderi chineze, din cauza unor acuzații cu privire la recurgerea la munca forață în Xinjiang. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, i-a acuzat pe politicienii americani de demagogie și a catalogat acest boicot drept o “provocare politică, pur și simplu”. El a amenințat că China “va lua contramăsuri ferme”. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că “respectă” decizia americană și și-a exprimat satisfacția față de faptul că această decizie “politică” a Washngtonului nu pune în discuție participarea sportivilor americani la JO.

“Prezența unor oficiali guvernamentali și diplomați este o decizie pur politică a fiecărui Guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă deplin”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO. Comitetul Olimpic American s-a opus unui boicot total, după luni de pandemie Covid-19. O serie de personalități politice americane au salutat boicotarea. “Ultimele trei decenii de abuzuri și de acte represive ale Beijingului arată că membrii comunității internaționale nu mai pot semna un cec în alb Beijingului și speră la o schimbare pur și simplu a comportamentului acestuia”, a declarat, într-un comunicat, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Alesul republican Michael McCaul a salutat o “alegere evidentă de mult timp”. Joe Biden organizează săptămâna aceasta un summit virtual al democrației, la care urmează să ia parte lideri și experți ai societății civile din peste 100 de țări.

Președintele american vrea să profite de această reuniune “pentru a anunța angajamente, reforme și inițiative atât individuale, cât și colective în apărarea democrației și drepturilor omului”.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu