ZIUA INTERNAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE - INTOLERANȚĂ FAȚĂ DE FAPTELE DE CORUPȚIE

Distribuie pe:

Este consacrat faptul că, la data de 9 decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Evenimentul a fost inițiat prin “Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”, adoptată la New York, în 31 octombrie 2003. România a semnat Convenția în 9 decembrie 2003 la Merida (Mexic) și a ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

Potrivit forului internațional, Ziua Internațională Anticorupție ne reamintește, în fiecare an, problematica prevenirii și combaterii corupției, fiind astfel o dovadă a faptului că se conștientizează gradul ridicat de amenințare reprezentat de corupție la nivel internațional.

De la înființare și până în prezent, Direcția Generală Anticorupție, în colaborare cu celelalte instituții de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire și combatere a corupției, proces ce trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-și aducă contribuția atât instituțiile statului, cât și cetățenii, în sensul de a lua atitudine și de a sesiza de fiecare dată când iau cunoștință despre implicarea unui funcționar public în fapte de corupție.

Cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție își reafirmă intoleranța față de faptele de corupție și încurajează un comportament corect care să corespundă motto-ului nostru instituțional “Integritate pentru credibilitate”.

În acest sens, ca urmare a activităților preventive desfășurate la nivelul județului Mureș, în cursul anului 2021, 6 polițiști din cadrul IPJ Mureș au sesizat, prin denunț, SJA Mureș cu privire la intenția unor cetățeni de a le oferi mită în legătură cu atribuțiunile de serviciu.

Unul din aceste cazuri s-a finalizat prin sesizarea instanței de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, care a dispus trimiterea în judecată a două persoane - tată și fiu, inculpate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În baza denunțului formulat la S.J.A. Mureș de un polițist din cadrul I.P.J. Mureș - Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, s-a reținut faptul că o persoană aflată în stare de arest preventiv într-o altă cauză penală i-a promis, în repetate rânduri, cu titlu de mită, suma de 1.000 de euro. În schimbul banilor, polițistul ar fi trebuit să introducă în arest un telefon mobil și un încărcător.

Astfel, a fost prins în flagrant tatăl persoanei arestate, în timp ce oferea agentului de poliție suma de 5.000 de lei în scopul menționat, respectiv pentru a introduce în arest și a preda fiului său un telefon mobil și un încărcător.

Reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituției noastre și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupție în care poate fi implicat personalul M.A.I., avem oricând la dispoziție linia Call center anticorupția - 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă.

La nivel județean, puteți formula sesizări la numărul de telefon/fax al Serviciului Județean Anticorupție Mureș - 0265-26.08.07, sau vă puteți adresa la sediul serviciului din municipiul Târgu-Mureș, str. Mihail Kogălniceanu nr. 14, sau prin e-mail, la adresa mures.dga@mai.gov.ro, informează SERVICIUL JUDEȚEAN ANTICORUPȚIE MUREȘ.

Lasă un comentariu