BRADUL DE CRĂCIUN

Distribuie pe:

Se spune că farmecul Crăciunului ține și de împodobirea bradului, de cadourile așezate sub brad. Fie omul cât de sărac, dar, pentru copii mai ales, tot își procură un brad. În ultimii ani, de când cu mișcările ecologiste, mai mult un moft din partea unora care n-au plantat un brad în viața lor, se discută tot mai des despre necesitatea achiziționării de pomi de Crăciun, în ghiveci, iar după sărbători să-l plantezi în curtea de lângă casă, sau în parcul din cartier. Mărturisesc că am încercat de câteva ori, să salvez un brăduț, în curte, din păcate, de fiecare data fără rezultat, fiindcă s-a uscat. Tulpina și rădăcina fiind deshidratate, nu a mai avut puterea necesară să pornească în vegetație. Șocul termic suferit de bradul adus în casă, la căldură, au făcut să se usuce în scurt timp.

Bradul este un simbol al vieții veșnice oferite de Iisus Hristos prin nașterea Sa. De Praznicul Nașterii Domnului, nu doar bradul se împodobește, ci și casa se decorează cu ramuri și coroane de brad. Se spune că acestea aduc sănătate, noroc și dragoste veșnică.

Se mai spune că primul brad a fost împodobit în anul 1510, iar prima mențiune scrisă apare în Germania, în anul 1530. Oamenii au văzut la început în bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis și au atârnat în el mere roșii, simbol al Păcatului originar. Împodobitul bradului face parte din tradițiile sărbătorilor de iarnă de pe vremea când se sărbătorea Saturnaliile, la romani. Nu în toate țările se împodobesc brazi de Crăciun, de pildă: în America Latină, se împodobește cactusul, spaniolii și portughezii au introdus pomul de Crăciun în această zonă, dar cum acolo nu cresc conifere, sudamericanii decorează cactuși, pini sau brazi din plastic; în Grecia, brazii sunt înlocuiți cu crengi de măslin; în Brazilia, Crăciunul cade vara. Pentru a reda impresia de zăpadă, bradul este împodobit cu bucățele de zăpadă artificială; în China, bradul de Crăciun se numește “pomul luminii”, dar nu este împodobit decât de un procent mic al populației; în Arabia Saudită, obiceiul de Crăciun nu este bine văzut. De aceea, este o sărbătoare privată, iar bradul nu trebuie expus la vedere.

Conform tradiției, împodobirea pomului de Crăciun trebuie să aibă loc în Seara de Ajun. În multe țări se consideră că Moș Crăciun este cel care aduce bradul copiilor, iar bradul împodobit trebuie păstrat până la Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, pentru ca prosperitatea să abunde în casă tot timpul anului. În ajunul Crăciunului, în anul 1914, trupele britanice, franceze, și germane de pe frontul de vest au făcut un armistițiu - au pus arma deoparte și au cântat colinde, au împărțit cadouri și au stat de vorbă.

La decorarea casei se folosește alături de brad și Vâscul. Înainte de a deveni o tradiție creștină, vâscul a fost folosit în practicile păgâne din Scandinavia pentru protejarea caselor de spiritele rele. Tradiția sărutului sub vâsc a apărut odată cu nașterea unui mit despre Frigga, zeița dragostei. Tradiția mai spune că boabele vâscului sunt de fapt lacrimile zeiței pentru fiul ei, care a fost ucis cu o armă din lăstarul plantei. Religia Druidă susține că vâscul este secretul fericirii. Este bine să împodobești casa cu crenguțe de vâsc în ziua de Crăciun, deoarece se spune că vâscul aduce noroc și te ferește de rele.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu