IN MEMORIAM - GEORGE EMIL PALADE

Distribuie pe:

A trecut mai mult de un veac (109 ani) de când avea să vadă lumina lumii singurul român care a câștigat vreodată premiul Nobel! Pe 19 noiembrie 1912 se năștea copilul genial, studentul briliant, medicul energic precum un ventricul al unei inimi tinere, exploratorul unei lumi noi al cărei cartograf a devenit, George Emil Palade!

Născut la Iași, profesorul George Emil Palade a absolvit Medicina la București, unde a studiat între 1930-1940, înainte de a se muta la Institutul Rockefeller de Cercetări Medicale din New York, în 1946. A avut una dintre cele mai prestigioase cariere în Medicină ale unui român peste hotare, motiv pentru care a fost răsplătit cu cea mai importantă distincție rezervată oamenilor de știință. Era un mare om, un eminent om de știință și un formidabil profesor. Avea o cultură vastă și științifică și generală, o profunzime în înțelegerea fundamentelor biologice și o viziune și o perspectivă în înțelegerea funcțiilor celulare ce nu au dat greș niciodată.

De mic copil, s-a evidențiat ca un geniu, iar profesorii și oamenii de știință importanți ai vremii țineau să-l cunoască personal pentru a se convinge că poveștile auzite despre el sunt adevărate. Avea o creativitate și o putere de memorare ieșite din comun. La Facultatea de Medicină avea anvergura unei vedete. Studenții din anul I de la Medicină îi cereau să reproducă subsolul cu litere mici al unor pagini aleatorii din Tratatul de Anatomie al lui Testut-Latarjet și, când răspundea, izbucneau în urale, necrezând că există cineva care poate memora atâtea amănunte.

Cea mai prestigioasă realizare a profesorului Palade este descoperirea ribozomilor (corpusculii lui Palade), prin tehnici de microscopie electronică. Pentru această descoperire, profesorul Palade a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1974.

George Emil Palade a murit la 7 octombrie 2008, la ora 12.05, în San Diego, California. Mai avea o lună și ar fi împlinit patriarhala vârstă de 96 de ani. A fost incinerat, iar cenușa sa a fost împrăștiată de copiii săi, Filip Palade și Georgia Palade, în Masivul Bucegi, de pe Vârful cu Dor.

Lasă un comentariu