CNSU A HOTĂRÂT RELAXAREA RESTRICȚIILOR DE SĂRBĂTORI! RAED ARAFAT: “SE ELIMINĂ MASCA ÎN SPAȚII DESCHISE”

Distribuie pe:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de vineri Hotărârea numărul 112 din 07.12.2021, pentru prelungirea stării de alertă, respectiv măsurile de relaxare care ar putea fi impuse în timpul sărbătorilor de iarnă.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi pentru a prelungi starea de alertă. Pe agenda discuțiilor s-au aflat și măsuri pentru ridicarea restricțiilor de călătorie pe timp de noapte, prelungirea programelor magazinelor și restaurantelor de sărbători, dar și măsuri în ceea ce privește gradul de ocupare în hoteluri.

Astfel, s-au eliminat interdicțiile de circulație a persoanelor în timpul nopții.

- Crește intervalul orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural-artistice între 5.00-22.00.

- Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate, și anume stațiile de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri.

- Acces permis în mall-uri, magazine, inclusiv cele care nu sunt esențiale, se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore.

- La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat, însă agenții economici vor trebui să stabilească numărul de persoane care pot să intre în magazin concomitent, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

- Toate activitățile care erau limitate la 30% vor fi permise până la 50%. Aici vorbim de cinematografe, teatre, activități sportive, dar respectând regula de intrare pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat.

- Pentru nopțile de Crăciun și Anul Nou în perioada 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 - 01.01.2022 nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcționali operatorii economici, deci pot fi pe durata nopții, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate și cu prezentarea certificatului de vaccinare, trecut prin boală sau testat.

- Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

- Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Acestea vor fi propuse spre a fi adoptate prin Hotărârea de Guvern de astăzi. (Antena3.ro)

UN ORAȘ DIN VIETNAM A ÎNCHEIAT UN ACORD PENTRU STOPAREA COMERȚULUI ȘI CONSUMULUI DE CARNE DE PISICĂ ȘI DE CÂINE

Popularul oraș turistic Hoi An, din provincia centrală Quang Nam, a semnat vineri un acord cu organizația internațională pentru bunăstarea animalelor Four Paws prin care s-a angajat să stopeze comerțul și consumul de carne de pisică și de câine, devenind astfel prima localitate din Vietnam care face acest lucru, informează agenția VNA.

Angajamentul va intra în vigoare la sfârșitul acestui an și are prevăzută o durată de doi ani.

Directorul internațional al Programului pentru animale de companie din cadrul organizației Four Paws, Julie Sanders, a declarat în cadrul ceremoniei virtuale de semnare a acordului că acțiunea Hoi An va oferi un exemplu pentru alte orașe vietnameze.

Cinci milioane de câini și un milion de pisici sunt sacrificați anual în această țară pentru comerțul cu carne, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa bunăstării animalelor locale și a sănătății comunității, a precizat Sanders.

Vicepreședintele Comitetului Popular din Hoi An, Nguyen The Hung, a afirmat că eliminarea treptată a comerțului cu carne de câine și pisică și promovarea acțiunilor de eradicare a rabiei sunt în concordanță cu intențiile de dezvoltare ale orașului pentru a deveni o destinație turistică sigură, prietenoasă și ecologică.

Participantă la ceremonie, tânăra cântăreață vietnameză Van Mai Huong a ținut un discurs în care a transmis un apel, adresat în special tinerilor, de susținere a acestui angajament. AGERPRES

VLADIMIR PUTIN A CRITICAT VEHEMENT ACTIVITATEA ORGANIZAȚIEI DE APĂRARE A DREPTURILOR OMULUI “MEMORIAL”

Președintele rus Vladimir Putin a criticat vehement, joi, activitatea celei mai cunoscute organizații pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, “Memorial”, informează vineri dpa.

Afirmațiile lui Putin au survenit în urma valului internațional de critici cu privire la represiunile îndreptate de autoritățile ruse împotriva acestei organizații.

Vladimir Putin a susținut că organizația “Memorial” sprijină teroriști și extremiști, adăugând că aceasta include persoane implicate în crime asupra unor victime ale represiunilor politice din timpul epocii sovietice, victime ce figurează chiar pe lista organizației.

Parchetul General al Rusiei vrea să dizolve organizația “Memorial”, care activează de peste 30 de ani, în baza unor acuzații conform cărora ea încalcă legea privind ingerința străină.

Guvernul german și mulți alții au criticat persecuțiile politice îndreptate împotriva organizației “Memorial”, constatând că acesta este încă un pas în direcția reducerii la tăcere a disidenței în Rusia.

Fără a oferi nicio dovadă, Vladimir Putin a afirmat că organizația “Memorial” a inclus colaboratori fasciști din timpul regimului lui Hitler din Germania pe lista victimelor represiunii politice.

Vladimir Putin, 69 de ani, a făcut aceste afirmații în timpul unei reuniuni cu oficiali apropiați Kremlinului, difuzată de Televiziunea de stat.

Organizația “Memorial” a dezvăluit crime împotriva umanității comise de foști agenți ai KGB-ului sovietic și este de decenii un ghimpe în coasta serviciilor de securitate ruse. AGERPRES

CROAȚIA A INTRAT ÎN ZONA SCHENGEN ÎNAINTEA ROMÂNIEI ȘI BULGARIEI. EX-IUGOSLAVII, FĂRĂ MCV ȘI VIZE PENTRU AMERICA

Croația a bifat o mare reușită, după ce, joi, membrii Consiliului Europei au decis că această țară este pregătită să adere la spațiul Schengen, după eforturile depuse în ultimii opt ani.

Membrii Consiliului Europei au decis, joi, să ridice multe restricții importante îndreptate către Croația. Această țară a îndeplinit condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen.

Verificarea îndeplinirii de către Croația a condițiilor necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen este o condiție prealabilă pentru ca Consiliul să poată adopta o decizie ulterioară care permite eliminarea controalelor la frontierele interne.

Croația a aplicat acquis-ul Schengen, adică totalitatea drepturilor și obligațiilor comune care le revin tuturor țărilor UE

De la aderarea sa la Uniunea Europeană, Croația aplică dispozițiile acquis-ului Schengen, cu excepția dispozițiilor privind eliminarea controalelor la frontierele interne. Potrivit Actului de aderare a Croației la UE, aceste controale pot fi eliminate numai în urma unei decizii a Consiliului adoptate în acest sens, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen, îndeplinirea condițiilor de către Croația, după cum se anunță într-un comunicat pe siteul consilium.europa.eu.

Care este scopul concluziilor ce au fost trase la data de 9 decembrie

Evaluarea Schengen a Croației a avut loc în perioada 2016-2020. În octombrie 2019, Comisia a considerat că Croația a luat măsurile care se impuneau pentru a asigura condițiile necesare în vederea aplicării integrale a acquis-ului Schengen. Comisia a închis ultimul plan de acțiune pentru domeniile evaluate în februarie 2021.

Scopul concluziilor de astăzi este stabilirea formală de către Consiliu a faptului că Croația a îndeplinit condițiile necesare. Aprobarea acestor concluzii nu aduce atingere adoptării deciziei Consiliului privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, se precizează în comunicatul respectiv, preluat de evz.ro

La finalul lunii trecute, președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut o vizită la Zagreb, acolo unde s-a întâlnit cu omologul său, Zoran Milanovic. Cei doi lideri au discutat despre aderarea Croației la spațiul Schengen, Macron fiind un susținător al acestui demers. Croația a aderat la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013. Acum, a scăpat de vizele Schengen, nu se mai află sub MCV și cetățenii acestei țări pot să meargă în SUA fără vize.

Lasă un comentariu