CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ VII ÎN ROMÂNIA DE SĂRBĂTORI, CA SĂ NU STAI ÎN CARANTINĂ

Distribuie pe:

Din primele minute ale zilei de vineri, 10 decembrie, în România intră în vigoare noi reguli pentru cei care vin în țară, inclusiv carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri.

Ca să ai o călătorie fără incidente și să te bucuri de sărbători alături de cei dragi, SpotMedia.ro îți prezintă care sunt noile condiții.

Astfel, primul pas e să consulți lista țărilor cu risc epidemiologic.

După ce ai identificat unde e poziționată țara de proveniență, consultă regulile aferente. Însă ține cont că România împarte lumea în două categorii - țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, pe de-o parte, și restul statelor, de cealaltă parte.

Dacă vii dintr-o țară din prima categorie, situată în zona verde sau galbenă, NU intri în carantină dacă arăți unul din următoarele documente:

• dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),

• dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),

• un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.

Dacă vii dintr-o țară situată în prima categorie, aflată în zona roșie, NU intri în carantină dacă arăți unul din următoarele documente:

• dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),

• dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Dacă vii dintr-o țară situată în a doua categorie, NU intri în carantină dacă arăți unul din următoarele documente:

• dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

• dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Așadar, atenție la diferența de interval pentru testare: 72 de ore pentru țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, dar 48 de ore dacă vii din celelalte state.

În plus, atenție pentru cei care vin din Marea Britanie, care nu mai este nici țară UE, nici în spațiul economic european. Așadar, aveți nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intrați în carantină.

Dacă nu ești vaccinat și nu ai trecut prin boală, iată ce variante ai:

Dacă vii dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile, dar doar dacă ai făcut, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.

Dacă vii dintr-o țară care nu se încadrează în lista celor de mai sus, dar ai un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vei sta în carantină 10 zile. Dar dacă nu ai nici acest test, vei sta în carantină 14 zile.

Care sunt excepțiile de la carantinare:

• copiii până la 12 ani, inclusiv

• copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.

• persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.

• persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3

• lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Trebuie făcută dovada angajării.

• studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii

• șoferi de TIR-uri, microbuze, autocare care au test PCR negativ

• membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ

Lasă un comentariu