PENTRU A FACE FAȚĂ ACTUALELOR CRIZE, AVEM NEVOIE DE RESPONSABILIZAREA AUTORITĂȚILOR ÎN FAȚA CETĂȚENILOR

Distribuie pe:

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că democrațiile oferă cele mai solide și acceptabile soluții și subliniază că, pentru a face față actualelor crize, este nevoie, printre altele, de responsabilizarea autorităților în fața cetățenilor.

“M-am întrebat adesea ce face ca anumite societăți să alunece pe pante anti-democratice și naționaliste și ce măsuri trebuie să fie adoptate pentru a evita asemenea deznodăminte negative în societatea românească. Și cred că primul răspuns vine din respectul pentru alegerile cetățenilor și pentru nevoile lor. Se vorbește despre faptul că autocrațiile și nu democrațiile ar fi mai eficiente în a răspunde crizelor. Realitatea a contrazis aceste afirmații, care sunt îmbrățișate și de unii reprezentanți din zona academică a statelor democratice. Democrațiile au rezistat mai bine și au ieșit mai bine din crize decât statele cu regimuri autoritare, care au părut mai viguroase și puternice în primele momente ale unei crize, dar au pierdut ulterior din cauza absenței unei susțineri a populației”, a transmis, vineri, prim-ministrul participanților la Bucharest Forum 2021.

În opinia sa, reziliența democrației este direct legată de securitatea societală a unei țări care pune pe primul loc interesul cetățenilor - viața lor, proprietatea, drepturile și libertățile și primatul opțiunilor fiecăruia în parte.

“Democrațiile sunt, de fapt, cele care oferă cele mai solide și acceptabile soluții, care sunt susținute de către toți cetățenii. Iar reziliența democratică nu se poate obține decât atunci când reunim eforturile statului, ale societății și ale fiecărui cetățean”, a evidențiat Ciucă.

Potrivit acestuia, pentru a avea susținerea societăților și a cetățeanului, este nevoie de încrederea populației în cei ajunși în funcții publice, aleși sau numiți.

“Capacitatea societăților de a fi reziliente în condiții de crize multiple este afectată de tranzițiile post-criză sau post-conflict nepotrivite sau haotice, corupția și capturarea politică sau oligarhică a statelor, inegalitatea, migrația, crizele de reprezentare, renunțarea la reforme și pașii înapoi de la angajamentele democratice. În toate aceste cazuri, sunt alterate principiile și valorile democrației, drepturile și libertățile individuale. Acestea ajung subordonate unor ipotetice drepturi ale comunității, națiunii sau statelor, sub care se ascund, de fapt, dorințe dictatoriale, autoritare sau iliberale, preeminența intereselor personale ale unui lider, grup politic sau partid unic. Pentru a face față actualelor crize, avem nevoie de responsabilizarea autorităților în fața cetățenilor, transparență și integritate, tranziții inclusive, angajare cetățenească, incluziune socială și politică, respectiv accesul egal la resurse și oportunități economice ale tuturor cetățenilor”, a completat premierul.

El a arătat că poate cea mai importantă metodă de acțiune rămâne cea care privește direct autoritatea în statele democratice, guvernarea și pe decidenții aflați în funcții publice. “Echilibrul, nuanțele, decența în actul de guvernare, ca și respectul pentru opiniile tuturor membrilor societății reprezintă, în fapt, prima condiție a susținerii deciziilor de către cetățeni. Așa se poate obține coeziunea societății și menținerea neștirbită a valorilor democratice, chiar și în cele mai grele condiții de criză”, a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a susținut că, în calitate de premier, se ghidează alături de ceilalți colegi ai săi aflați în funcții de demnitate publică, după aceste soluții, principii și elemente ale creșterii rezilienței democratice.

AGERPRES

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII EXPLICĂ DE CE SUNT CARANTINATE LA INTRARE ÎN ȚARĂ PERSOANELE NEVACCINATE ÎMPOTRIVA COVID

Ministerul Sănătății explică motivele pentru care sunt introduse în carantină, la sosirea în România, persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala Covid.

Într-un comunicat remis duminică, Ministerul Sănătății aduce unele lămuriri, având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la motivele introducerii carantinei pentru persoanele care intră în România și care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală în ultimele șase luni:

* Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații constă în lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă.

* O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică Covid.

* La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.

* Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate.

De vineri, 10 decembrie, în România au intrat în vigoare noi reguli pentru cei care vin în țară, inclusiv carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri.

TESTELE DE SALIVĂ, LIVRATE NOAPTEA. ELEVII LE FAC ȘI SĂPTĂMÂNA ACEASTA, DAR ÎN ALTE ZILE

Testarea elevilor pentru COVID-19 cu ajutorul testelor rapide pe bază de salivă nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Aceasta deși la finalul săptămânii, jumătate din școli au rămas fără cele necesare.

Autoritățile spun că proviziile ajung chiar acum, deci nu va fi oprită campania de testare. Însă, pentru că noua tranșă de teste a fost distribuită chiar duminică noapte, s-a decis ca testarea să se facă în zilele de marți și vineri, în săptămâna care vine.

“Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi.

Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. “Această testare se va face de 2 ori pe săptămâna, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor”, informează GCS, duminică.

Luni dimineață, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că IGSU a făcut în cursul nopții de duminică spre luni recepția celor două milioane de teste de salivă, sosite în avans.

Camioane încărcate cu teste de salivă au plecat în cursul nopții de duminică spre luni către inspectoratele școlare din țară.

TAXE MAI MARI PENTRU MAȘINILE SECOND-HAND

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre scoaterea din uz a mașinilor vechi și poluante din România. Conform acestuia, efortul financiar depus de stat prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus nu dă un rezultat îmbucurător.

Mașinile proaspăt înmatriculate la noi în țară sunt tot second-hand, iar acest lucru nu ne ajută să ajungem la targhetul impus de Uniunea Europeană. Până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi și poluante trebuie scoase din uz.

Ministrul Mediului vede o singură soluție pentru a-i determina pe români să schimbe mașina pe care o dețin cu una nouă: majorarea taxelor deja existente.

“În continuare sunt mai multe mașini second-hand înmatriculate în România decât mașini noi, în ciuda efortului uriaș făcut anul acesta de minister și de Administrația Fondului pentru Mediu. Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, față de 400, am avut o majorare de 10%.

De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus față de anul trecut la Rabla Clasic și am triplat la mașinile electrice bugetul. Bugetele s-au consumat, suspendăm Rabla în decembrie și reluăm programul în februarie 2022.

Deci degeaba investim noi foarte mult și venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără mașini noi, dacă pe partea cealaltă, înmatriculările se fac la liber. De aceea propun și colegilor mei din coaliție să avem în balanță cele două măsuri: de stimul pentru mașinile noi și de descurajare.

Se propune majorarea taxelor în cazul mașinilor vechi și poluante

Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul mașinilor vechi și foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme și să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea mașinilor mai vechi”, a afirmat ministrul Mediului, la B1TV.

Tanczos Barna a susținut miercuri că Guvernul poate crește plafonul până la care pot fi impuse taxele locale pentru autovehicule poluante. Ministrul Mediului a precizat și faptul că autoritățile trebuie să țină cont de persoanele aflate în categoriile vulnerabile, care nu au suficiente fonduri pentru a achiziționa o mașină nouă. În cazul persoanelor cu o situație financiară mai puțin bună, statul va fi nevoit să ofere un sprijin mai mare.

Exceptând persoanele vulnerabile, ministrul susține că mulți dintre români își permit să achiziționeze un autovehicul nou, însă le preferă pe cele second-hand, cu un grad ridicat de poluare. Aceștia optează pentru motoarele puternice, pentru că “nu vor să meargă cu o mașină nouă de altă categorie, pentru că este sub nivelul de reprezentare”, a precizat Tanczos Barna.

TUSEA POST-COVID: CÂT DUREAZĂ ȘI CUM SE TRATEAZĂ CORECT

Tusea este una dintre urmările pe termen lung ale bolii COVID-19. De cele mai multe ori, ea este uscată, dar poate fi și productivă, iar diversele siropuri și pastile antitusive sunt prea puțin eficiente. Când trebuie investigată și cum se tratează eficient tusea post-COVID aflăm în continuare de la medicul pneumolog.

În perioada de recuperare post-COVID, mulți dintre cei care au avut tuse în perioada activă a bolii continuă să se confrunte cu acest simptom deranjant pentru o perioadă. Tusea seacă este mai frecventă după trecerea prin COVID-19, dar o parte dintre bolnavi rămân cu o tuse productivă, cu secreție de mucus.

Cât durează tusea post-COVID

Multe infecții respiratorii produse de virusuri, cum sunt răcelile obișnuite, gripa, bronșita și faringita, lasă în urmă o tuse de intensități diferite. Tusea post-virală nu este, așadar, un fenomen neobișnuit, iar cea din COVID-19 nu se deosebește de cea apărută în infecțiile virale cunoscute, nici ca manifestări, nici ca mecanisme de apariție. Când durează mai mult de 3 săptămâni, vorbim despre tuse post-virală persistentă. În gripă, știm că ea poate dura până la 8 săptămâni, dar cât de mult persistă în COVID-19, nu este clar deocamdată.

“Ghidurile britanice și elvețiene de evaluare post-COVID susțin că bolnavii care nu au fost internați trebuie să aștepte 3 luni să vadă dacă au simptome respiratorii persistente. Presupunerea ar fi că ele vor dispărea în 3 luni spontan, fără tratament. Sinceră să fiu, mie mi se pare mult timp. Nu aș lăsa un pacient să se chinuiască 3 luni cu o tuse supărătoare”, a spus, pentru Smart Living, conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog și șef de secție la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Recomandările sunt diferite în cazul bolnavilor care au fost internați pentru COVID-19. Acestora li se recomandă o evaluare pulmonară după externarea din spital.

De ce persistă tusea după COVID-19

La fel ca în alte infecții virale, tusea CE persistentă din COVID-19 poate fi urmarea unei reactivități exagerate a bronhiilor, cele două căi respiratorii care conectează traheea cu plămânii.

Aceasta este cauza mai puțin gravă, însă există și una alarmantă, potrivit medicului pneumolog:

persistența modificărilor induse de virusul SARS-CoV-2 în structura plămânului, în interstițiul pulmonar. “De obicei, acest mecanism este întâlnit la pacienții internați pentru COVID-19, care au trecut prin forme severe de boală și au încă modificări reziduale vizibile. La bolnavii care au avut forme ușoare și moderate, acest mecanism este rar întâlnit”, explică dr. Irina Strâmbu.

Chiar dacă este consecutivă infecției COVID-19, tusea persistentă poate avea și alte cauze. Când există și alte semnale de alarmă, ea poate fi simptomul unor afecțiuni medicale grave, cum sunt probleme ale vaselor de sânge din plămâni, alte infecții, precum tuberculoza sau cancerul. Mergeți cât mai repede la medic dacă:

* Eliminați sânge prin tuse;

* Aveți dureri în piept;

* Ați scăzut brusc în greutate.

Cine este mai predispus la tuse persistentă după COVID-19

Nu atât fumătorii, cât mai degrabă persoanele cu alte suferințe pulmonare sunt cele care rămân cu o tuse persistentă după COVID-19. “Vulnerabile sunt acele categorii de pacienți care rămân cu o tuse îndelungată și la gripă sau la răceli comune. Persoanele care suferă de astm bronșic pot avea acest simptom persistent și după COVID-19, la fel și cele care au BPOC (n.r. - bronhopneumopatie obstructivă cronică)”, detaliază dr. Irina Strâmbu.

Astmul bronșic este caracterizat de o inflamație cronică a căilor aeriene, iar accesele de tuse și dificultățile de respirație sunt simptome cu care bolnavii deja se confruntă, iar COVID-19 le accentuează. (smartliving.ro)

USR SUSȚINE TRADIȚIA CREȘTERII PORCULUI ÎN GOSPODĂRIE; LUCRĂM LA UN NOU SET DE AMENDAMENTE

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că parlamentarii acestei formațiuni vor depune un set de amendamente la proiectul privind creșterea porcilor, astfel încât să fie respectate tradițiile românești, dar să se ia și măsuri pentru a opri răspândirea pestei porcine.

“USR susține tradiția creșterii porcului în gospodărie. Suntem cu toții români, crescuți, trăiți aici. Susținem cu tărie această tradiție. La Senat a trecut un proiect de lege care era menit să oprească răspândirea pestei porcine. După discuții cu colegii noștri, după discuții cu cei din societate, cu fermieri, cu specialiști, am ajuns la concluzia că există soluții pentru a opri răspândirea pestei porcine. Lucrăm la un nou set de amendamente. Proiectul este la Camera Deputaților. La Camera Deputaților vom avea un nou set de amendamente care să atingă acest obiectiv de politică publică: oprirea răspândirii pestei porcine, lăsând în același timp fiecare român să își crească porcii, așa cum îi crește de zeci de ani în gospodării”, a arătat Moșteanu, într-o declarație de presă susținută la Palatul Parlamentului.

UDMR a anunțat pe 8 decembrie că nu susține limitarea deținerii suinelor în gospodării și că inițiativa legislativă din Senat se referea strict la exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane, dar a fost modificată în comisiile de specialitate. Formațiunea menționa că, în Camera Deputaților, proiectul de lege va redobândi forma depusă inițial la Parlament.

“În aceste zile au apărut informații false conform cărora UDMR ar interzice creșterea porcinelor în gospodării. Inițiativa legislativă a UDMR vizează strict exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creșterea porcinelor în gospodării. O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate, cât și funcționarea acestui sector”, a declarat deputatul Magyar Lorand, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, potrivit unui comunicat al UDMR.

Pe 19 noiembrie, senatorul social-democrat de Alba, Călin Gheorghe Matieș, susținea într-o conferință de presă că, în forma în care a fost adoptată în Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală propunerea legislativă privind exploatațiile de creștere a suinelor și de combatere a pestei porcine africane în România L435/2021, țăranii vor fi “singurii dezavantajați”. El spunea că această lege împarte crescătorii de porci în două: fermă non-comercială și fermă comercială.

“Ce spune la fermă non-comercială? Spune că avem voie să ținem doar cinci porci. Cinci porci, fără scroafă, fără reproducție, purceii trebuie cumpărați doar de la ferme autorizate. Trebuie purceii crotaliați. Porcii se țin doar pentru consum familial. Produsele sunt doar pentru consum familial”, a spus social-democratul. (AGERPRES)

USR SOLICITĂ PREMIERULUI O ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ CA SĂ NU INTRE ÎN VIGOARE PENSIILE SPECIALE PENTRU ALEȘII LOCALI

USR solicită premierului Nicolae Ciucă să dea o ordonanță de urgență astfel încât prevederile privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu.

“Vrem să-i reamintim, în primul rând, domnului Ciucă faptul că, în 18 zile, România va avea o nouă categorie de pensionari speciali, dacă dânsul nu dă o ordonanță de urgență. Este vorba de pensiile speciale pentru foștii primari, foștii viceprimari, foștii președinți de consilii județene sau foștii vicepreședinți de consilii județene. Zeci de mii de oameni care au ținut, mulți dintre ei, administrațiile și comunitățile în subdezvoltare zeci de ani vin acum să ceară pensii speciale. Este un impact calculat de noi la aproximativ 600 de milioane lei pe an, o grămadă de bani, dincolo de inechitate, dincolo de morală. Este important, domnule Ciucă, să vorbiți în coaliție, știu că vă este greu, însă avem pretenția de la dumneavoastră și noi și toți românii să nu fiți la mâna unor primari, ci să fiți un om demn”, a afirmat Moșteanu după ședința Biroului Național al USR. (AGERPRES)

Operatorii Economici Care Încalcă Repetat Măsurile Anti-COVID, Sancționați Cu Închiderea Temporară A Activității

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede aplicarea sancțiunii complementare de închidere temporară a sediului principal al operatorilor economici care, în mod repetat, nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Actul normativ, inițiat de Guvern, modifică și completează Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

“În cazul repetării la același sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenției de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancțiunea contravențională principală, agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite”, prevede legea.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare se materializează prin afișarea de către agentul constatator, în locuri vizibile din interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: “Acest spațiu este închis temporar, până la data ... inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

În cazul în care operatorul economic nu respectă nici sancțiunea contravențională complementară, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenției aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu. În cazul în care constată săvârșirea contravenției de nerespectare a sancțiunii de suspendare temporară a activității acestor instituții sau operatori economici, pe lângă sancțiunea contravențională principală, agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Sancțiunile sunt aplicate de agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Prin derogare de la dispozițiile art. 32 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată prin Legea 180/2002, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate, mai prevede actul normativ. Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. (AGERPRES)

Lasă un comentariu