CARE ESTE DIFERENȚA IDEALĂ DE VÂRSTĂ ÎN CUPLU

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Emory din Atlanta, citați de descopera.ro, susțin că diferența de vârstă în cuplu ar putea fi un bun predictor pentru longevitatea relației, și anume cu cât diferența de vârstă între parteneri este mai mică, cu atât șansele ca relația să reziste sunt mai mari.

“La studiul nostru, prin care am dorit să aflăm care este diferența ideală de vârstă între parteneri pentru a face ca relația să dureze cât mai mult, au luat parte 3.000 de persoane.

Astfel, s-a ajuns la următoarele concluzii. Cu cât este mai mare diferența de vârstă între parteneri, cu atât mai mare este riscul de a se despărți. Cei doi parteneri au scopuri și interese diferite, conform vârstei lor, astfel că ajung la un moment dat ca acestea să nu mai coincidă, să nu se mai potrivească, în ciuda sentimentelor de dragoste puternice care i-au legat de la bun început.

Dacă diferența este de 5 ani, atunci cei doi au cu 18% mai multe riscuri să se despartă decât un cuplu cu parteneri de aceeași vârstă. Dacă diferența este de 10 ani, atunci riscurile de despărțire sunt de 39%. Dacă diferența este de 20 de ani, atunci riscurile de despărțire ajung la 95%. Diferența ideală de vârstă este de 1 an, în acest caz riscurile de despărțire fiind sub 3%.

Desigur, acesta este un studiu bazat pe statistici. Firește, există și excepții, cupluri care rezistă probei timpului chiar și având diferențe de vârstă foarte mari. Însă acestea sunt doar excepții”, afirmă oamenii de știință americani.

*

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj realizat de site-ul confused.com., citat de adevarul.ro, relațiile în care există o diferență de vârstă între cei doi parteneri sunt mai trainice, cu condiția ca femeia să fie mai tânără decât bărbatul.

Femeile preferă bărbații cu trei până la șase ani mai în vârstă decât ele. Doar 1% dintre ele cred că relațiile cu parteneri mai tineri decât ele au șanse mari de reușită.

De partea cealaltă, nici bărbații nu sunt prea încântați să aibă partenere mai mari decât ei. Doar 2% dintre ei consideră ideală o astfel de relație, însă femeile se declară deschise relațiilor în care diferența de vârstă este mare. Una din trei femei a declarat că nu ar avea nicio problemă să iasă cu bărbați cu 7 ani mai în vârstă decât ele.

Cu toate acestea, multe dintre ele cred despre femeile cu parteneri mai în vârstă că au făcut această alegere din considerente financiare și la fel de multe au convingerea că o asemenea relație nu are șanse de reușită.

Diferența de vârstă dintre parteneri aduce mai multe beneficii, iar cel mai important dintre ele este, în opinia participanților la studiu, acela că poți învăța din perspectiva diferită a partenerului.

În prezent, există tot mai multe cupluri în care diferența de vârstă este mare, iar motivul este că oamenii sunt mai toleranți. Cuplurile pot avea relații trainice indiferent de vârstă și sex, însă o diferență prea mare de vârstă între cei doi poate crea ulterior probleme ce nu sunt luate în calcul de la bun început.

Astfel, specialiștii recomandă cuplurilor în care diferența este mai mare de 10 ani să vorbească deschis despre așteptările pe care le au unul de la altul, despre dorința de a avea copii, dar și despre modul în care vor gestiona comentariile rudelor și prietenilor pe marginea diferenței de vârstă.

În opinia consilierilor pe probleme de cuplu, diferența mare de vârstă nu este o problemă atâta vreme cât ce doi reușesc să își satisfacă nevoile afective, emoționale și sexuale, iar ele pot fi satisfăcute chiar și atunci când preocupările celor doi nu sunt aceleași.

În concluzie, din sondajul la care au participat 2.000 de bărbați și femei, a reieșit că diferența ideală de vârstă între parteneri este de 4 ani și 4 luni, dar bărbatul ar trebui să fie neapărat mai în vârstă.

Totuși, specialiștii sunt de părere că diferența de vârstă poate afecta cuplul doar atunci când partenerii se lasă influențați de prejudecăți... (L.P.)

Lasă un comentariu