SORIN MEGHEȘAN, PRIMAR TÂRNĂVENI: CRED, CU TĂRIE, ÎNTR-O COMUNITATE SĂNĂTOASĂ CARE ARE NEVOIE DE SĂNĂTATE, EDUCAȚIE, INFRASTRUCTURĂ ȘI CULTURĂ

Distribuie pe:

- La un an din noul mandat, care sunt obiectivele realizate și cum apreciați îndeplinirea promisiunilor electorale făcute cu prilejul trecutelor alegeri?

- Principalele realizări, finalizate în primul an de mandat, dar începute încă din mandatul anterior, au fost Podul pe DN 14A peste râul Târnava Mică, modernizare a 36 de străzi. N-ar trebui uitate nici obiectivele social-culturale precum: construire Sala de sport, cu tribună 180 locuri, construire Centru cultural multifuncțional. În acest Centru cultural am investit 7,2 milioane de lei, bani pe care

i-am accesat, cu greu, din bugetul național și care nu puteau avea altă destinație și am realizat, poate, cea mai frumoasă casă pentru cei care promovează și pentru cei care iubesc cultura. Avem o tradiție multiculturală care ne-a ținut în picioare, la Târnăveni și cred cu tărie într-o comunitate sănătoasă care are nevoie de sănătate, educație, infrastructură și cultură. Tot pe linia realizărilor se înscrie și construirea unui Bloc ANL cu 23 de apartamente, modernizarea obiectivului Piața de zi “Avram Iancu” și nu în ultimul rând, amenajare unui centru socio-medical.

- Suntem în plină pandemie. Una dintre cele mai acute probleme este strângerea taxelor și impozitelor care este îngreunată de restricțiile sanitare impuse populației. De asemenea, neînțelegerile politice aruncă un semn de întrebare asupra bugetelor viitoare. Cum considerați că se poate ieși din această situație și ce vă propuneți pentru a îmbunătăți starea financiară a localității dumneavoastră?

- La Târnăveni, nu am întâmpinat probleme deosebite în colectarea taxelor și impozitelor. Deși am obținut finanțări însemnate din fonduri europene (Modernizare Școala Gimnazială “Traian”, Modernizare Liceul tehnologic), chiar și din fonduri norvegiene (Reabilitare termică pentru Casa de Cultură și Liceul teoretic “Andrei Bârseanu”), parcursul acestor demersuri a fost foarte greoi și de durată, astfel încât acum, datorită creșterilor de preț la materiale, energie și manoperă, suntem nevoiți să căutăm surse de finanțare suplimentare pentru a putea finaliza aceste lucrări.

- Pandemia a subliniat inconsistența sistemului sanitar românesc. Care este situația, din acest punct de vedere, în localitatea pe care o conduceți?

- În scopul gestionării eficiente a pandemiei de Covid-19, a fost amenajat, în Centrul social “Victoria”, un Centru de vaccinare care respectă toate normativele în vigoare. De asemenea, ne-am preocupat de dotarea permanentă cu materialele sanitare necesare și asigurarea de personal medical calificat. Trebuie menționate și acțiunile de dezinfectare, care s-au realizat pe domeniul public, în clădirile administrative, în unitățile de învățământ, dar și pe scările blocurilor de locuințe, acestea fiind dotate, prin grija Primăriei, cu dispersoare de substanțe dezinfectante.

- În ciuda dificultăților de tot felul, viața trebuie să-și urmeze cursul. Care sunt proiectele aflate pe masa primarului și ce perspective de realizare au acestea?

- Sunt multe proiecte de care ne ocupăm, pe primul loc aflându-se modernizarea școlilor, lucrări de investiții pentru care am obținut finanțări și care se află în diverse faze de realizare. Țin să amintesc aici proiectele depuse în vederea obținerii de finanțări prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”: Modernizare străzi în municipiul Târnăveni, proiect prevăzut a se realiza prin co-finanțare, (341.958,40) în valoare totală de 48.610.781,11 lei.

Tot la acest capitol amintesc proiectul Modernizare străzi de interes local în municipiul Târnăveni (20.326.573,24 lei, co-finanțare 265.489,00 lei). Se cuvine să amintim și proiectul Modernizare străzi, în satul Bobohalma, localitate aparținătoare municipiului Târnăveni, în valoare de 25.158.520.48 lei. Aș dori, de asemenea, să remarc și proiectul Extindere rețea de canalizare menajeră a localităților componente Cuștelnic și Botorca din municipiul Târnăveni, în valoare de 7.298.658,43 lei. Am depus cereri de finanțare pentru achiziționarea, din fonduri europene, a materialelor sanitare, pentru dotarea unităților de învățământ cu tehnologia necesară școlii on-line, precum și pentru dezinfectarea spațiilor interioare.

- Situația politică, pandemia au afectat starea de spirit a cetățenilor. Cum se prezintă aceasta în localitatea în care trăiți și munciți?

- Starea de spirit a locuitorilor municipiului nostru nu a fost grav afectată de pandemie. Locuitorii municipiului Târnăveni s-au străduit să își desfășoare activitățile cotidiene cât mai normal posibil, bineînțeles respectând recomandările și procedurile în vederea diminuării efectelor generate de pandemia cu Covid-19. Eu însumi m-am vaccinat împotriva COVID, cu speranța că, în timp scurt, vom putea reveni la viața noastră normală. Primăria municipiului Târnăveni asigură cele mai bune condiții pentru campania de vaccinare, la Centrul “Victoria”. Am încredere că autoritățile naționale vor reuși să aducă în țară cât mai multe doze de vaccin, alte materiale și aparate sanitare necesare, care să satisfacă cererea tuturor și să contribuie la depășirea acestor dificultăți prin care soarta ne-a făcut să trecem. Pentru că ne aflăm în preajma Crăciunului, doresc multă sănătate și prosperitate concetățenilor mei și îi asigur și pe această cale că toate eforturile pe care eu și echipa mea le depunem sunt exclusiv în interesul acestei minunate comunități.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu