ICOANA, EVANGHELIA ȘI... INFORMAȚIILE

Distribuie pe:

* Există un fel de război al informațiilor, din care cel mai mult sunt afectați copiii. Ne mirăm că nu ne mai înțelegem cu ei, dar îi lăsăm să petreacă ore în șir în fața mijloacelor moderne de informație, care țin locul părinților, ca pedagogi, și le fură tot timpul, devenind dependenți de acestea. În casa unui creștin intră, cu bună știință, prin televizor și internet, o lume străină a violenței, a desfrâului și a pornografiei, o lume pe care nici noi, cei maturi, nu o putem controla cum se cuvine sau nici nu dorim acest lucru. Suntem oare atât de neputincioși încât nu le putem oferi tinerilor alte soluții și alte opțiuni de viață? Nu trebuie să ne revoltăm pentru viața noastră tot mai grea pe care am ajuns să o avem. Toate necazurile nu sunt altceva decât roade ale îndepărtării noastre de Dumnezeu, ale încrederii pe care ne-am pus-o în confortul și plăcerile trupești ale lumii acesteia. Creștinismul nostru formal e cauza a tot răul ce vine asupra noastră. Nu punem în lucrarea noastră zilnică și nu folosim ceea ce Dumnezeu ne-a dat, nu dorim darurile sale scumpe, ci ne alipim de bunurile și plăcerile trecătoare ale acestei lumi, de necinste, de răutate, de invidie și egoism, de neîncredere, nonvirtuți care intoxică societatea noastră și inclusiv pe fiecare dintre noi”. (Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza - Fragmente din pastoralele de Sf. Paști și Nașterea Domnului).

Mitropolit dr. Laurențiu Streza (1947 - ), arhiepiscop ortodox de Sibiu și mitropolit al Ardealului, precum și specialist în liturgică. Între 1970-1973 a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic București, la Secția Practică, specialitatea principală Liturgică, Pastorală și Artă creștină. În 1982 pleacă la studii în străinătate, la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveția. Continuă

studiile în Elveția cu o specializare în domeniul liturgicii, la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din Fribourg.

***

* “Un popor, ca și orice om în parte, atât prețuiește cât a înțeles din Evanghelie și cât poate să urmeze învățătura lui Iisus.”

Simion Mehedinți (1868-1962), academician, geograf și geopolitician român. Spirit filosofic, format la școala lui Titu Maiorescu, a desfășurat o activitate culturală ca educator al maselor.

***

* În Italia se află pe peretele de la intrarea într-un spital o icoană unde este reprezentat un înger care suflă în cenușa din restul unui foc, cu nădejdea că se va mai face o scânteie din care să iasă foc. Icoana este pusă spre nădejdea bolnavilor din spital: “Voi, toți care intrați aici, să nu disperați! Oricât de bolnavi ați fi, în voi tot mai este o scânteie de sănătate din care doctorii vor putea aprinde viața”.

“Noi, creștinii, putem spune că există și unele spitale duhovnicești, unde bolnavii sunt plini de bolile păcatelor, pentru care avem totdeauna o speranță a vindecării lor. Dragostea lui Dumnezeu suflă, de multe ori, tocmai în această cenușă a păcatelor, spre iertarea lor și restabilirea primordială a omului din Eden. La dragostea lui Dumnezeu și noi, bolnavii păcătoși, trebuie să răspundem cu pocăință, dragoste de Dumnezeu și semeni” (n.a.).

P.S. “Să se depărteze de la nedreptate oricine cheamă numele lui Dumnezeu. Într-o casă mare nu sunt numai vase de aur și de argint, ci și de lemn și de lut; și unele sunt spre cinste, iar altele pe necinste” (II Timotei cap. 2. vers. 19-20).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu