TÂRGU-MUREȘ - UN PRIM PAS IMPORTANT SPRE REZOLVAREA PROBLEMELOR AȘEZĂRILOR INFORMALE

Distribuie pe:

Vineri, 10 decembrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului a avut loc, la Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, conferința proiectului “SAVE - Șanse de viitor egale pentru locuitorii așezărilor informale din Târgu-Mureș”, finanțat de municipalitate prin Direcția de Asistență Socială (DAS).

“Dreptul la locuire este un drept fundamental care răspunde unei nevoi fundamentale primare. Fără existența unei locuințe, persoanele marginalizate nu pot fi sprijinite nici în vederea obținerii actelor de identitate și pentru acordarea beneficiilor sociale, nu au acces la locuri de muncă, educație sau îngrijire medicală. De aici și acel principiu care funcționează la nivel european - housing first - mai întâi casa, principiu care trebuie să stea la baza tuturor acțiunilor ulterioare care vizează rezolvarea situației așezărilor informale din Târgu-Mureș”, a declarat Directorul executiv al DAS Târgu-Mureș, Andreia Moraru, în deschiderea conferinței.

Reprezentanții autorităților publice centrale și locale, alături de cei ai Asociației Divers au efectuat în cursul zilei de 9 decembrie și o vizită în teren în așezările informale din zona Băneasa și de pe malul râului Mureș, activitate cuprinsă în acest proiect, care a avut ca scop principal conștientizarea urgenței elaborării și implementării unei strategii locale privind asigurarea unor condiții de trai decente locuitorilor așezărilor informale din municipiu. Obiectivele principale ale proiectului sunt: identificarea nevoilor locuitorilor așezărilor informale, elaborarea studiului de caz pentru așezările informale din str. Băneasa și a coloniei de pe malul râului Mureș și identificarea, prin dezbatere publică, a posibilelor măsuri în vederea asigurării unor condiții de trai decente locuitorilor acestor așezări.

Legea asisenței sociale nr. 292/2011 definește noțiunea de “așezare informală” drept o grupare de minimum 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile.

Grupul țintă al proiectului a fost constituit din circa 30 de familii din cele două așezări informale alese, subiecți ai studiului de caz, 10 consilieri locali, 15 reprezentanți ai executivului Municipiului Târgu-Mureș, 5 reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județ, 5 reprezentanți ai ONG-urilor, 5 jurnaliști.

Participanții la conferință au subliniat faptul că își doresc ca acest proiect să constituie startul acțiunilor autorității locale și a societății civile în procesul de soluționare a problemelor acestor comunități, au precizat surse din cadrul DAS Târgu-Mureș.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu