PETRU LECHINȚAN, CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

Consiliul Local al Municipiului Târnăveni a aprobat, recent, Proiectul de hotărâre pentru acordarea titlului de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Tarnăveni” domnului Petru Lechințan, statornic colaborator al cotidianului nostru, pe care îl felicităm cu această ocazie și pentru împlinirea venerabilei vârste de 85 de ani.

În scrisoarea de recomandare semnată de ing. dr. Vasile Cerghizan, deținător al mai multor funcții de conducere în cadrul Combinatului chimic Târnăveni, Petru Lechințan este prezentat drept “un cadru tehnic de mare valoare profesională și moral-cetățenească, maistru principal specialist, șef de atelier, șef de compartiment (în cadrul Combinatului - n.n.), bun organizator al proceselor de producție, raționalizări, inovații, cu o invenție personală de mare valoare tehnică, tehnologică și economicitate, folosită în țară și vândută de Statul român Iranului, apreciat în cadrul colectivelor de muncă în care și-a desfășurat activitatea. Ne-a reprezentat țara și Statul român, Târnăveniul nostru drag, cu mare cinste, profesionalism, demnitate și onoare, în străinătate (Iran), ca specialist român, felicitat de către însuși șahinșahul Mohamed Reza Pahlavy Ariamehr, cu ocazia inaugurării fabricii de sodă de la Shiraz, răsplătit fiind cu scrisoare de mulțumire din partea Ministerului Petrolului din Iran, pentru contribuția adusă dezvoltării industriei chimice iraniene, elogiat în presa iraniană”.

Membru fondator al Ligii Scriitorilor din România - Filiala Mureș, este autorul mai multor volume de publicistică, prezent în 7 antologii ale editurii “Napoca Nova din Cluj-Napoca”.

Recentul său volum, Mireasma cunoașterii Târnăveniului la temelia industriei chimice românești, este considerat drept singura carte document despre cel mai mare combinat chimic din țară, dar și despre istoria, devenirea și emanciparea municipiului Târnăveni.

“Sunt dintr-o generație diferită de cei de azi. O generație fără mofturi. Preocuparea generației mele a fost să fim drepți si cinstiți, loiali, sinceri, patrioți și să iubim munca. Nu aveam internet, calculator, nici televizor, tablete sau telefoane mobile. Nu căutam pe Google, ci căutam BIBLIOTECA. Lampa de petrol ne era un obiect prețios. Am făcut parte din generația care trebuia să câștige, să depășească, indiferent de sacrificiu, orice fel de greutăți, nu puține la număr” - afirmă dl Petru Lechințan. (sursa foto - tirnaveni.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu