ALEXANDRU RAFILA VREA UN CONSILIER ONORIFIC DIN PARTEA COMUNITĂȚII RROME

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a cerut membrilor comunității rrome, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării, să desemneze un reprezentant care să fie consilier onorific la minister și care să facă legătura între instituție și comunitate.

În acest mod, spune Rafila, vor putea fi găsite cele mai bune metode de comunicare cu această minoritate.

“Eu chiar vreau să vă rog, ca să putem să mergem în comunități împreună, să desemnați o persoană din partea dumneavoastră care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătății și prin care să putem să ținem legătura, încât lucrurile să nu le facem doar la nivel teoretic.

Să mergem împreună cu dumneavoastră, să mergem în comunități și să vedem ce tip de informații sau ce cale de informare putem avea încât lămuririle să ajungă la toți membrii comunității rrome și nu numai”, le-a transmis ministrul Sănătății reprezentanților comunității rrome.

Afirmația a fost făcută în contextul în care unul dintre participanți a susținut că “există o reticență majoră” a rromilor în ceea ce privește prezentarea la spital și teama de a se adresa medicilor pentru că sunt discriminați atunci când ajung în unitățile medicale.

Rromii sunt marginalizați

Alexandru Rafila este de părere că mare parte dintre rromii români sunt marginalizați.

“Trăim într-o perioadă în care se exacerbează discriminarea, marginalizarea și în această perioadă, comunitățile vulnerabile și o bună parte dintre concetățenii noștri de origine rromă sunt discriminați și sunt marginalizați. Trebuie să-i ajutăm în viața de zi cu zi.

Trebuie să poată să aibă o viață cât mai lipsită de griji, cel puțin din punct de vedere al sănătății și ceea ce încercăm noi să facem acuma - să-i convingem să se vaccineze în număr cât mai mare, să se testeze în număr cât mai mare - este foarte important. (…)

Ezitarea la vaccinarea împotriva infecției produse de noul coronavirus are cauze mai profunde, nu sunt doar cauzele superficiale, de moment, în care accesul la informare probabil a fost mai mic și cei care au transmis informația au fost mai mult sau mai puțin credibili. Cred că trebuie să lucrăm toți dacă vrem să obținem ceva încât să reușim să obținem integrarea cât mai bună a populației rrome, prin accesul la educație”, a mai afirmat ministrul.

Lasă un comentariu