RESPECT... ISTORIEI!

Distribuie pe:

• “Istoria României ne arată întâmplările, faptele strămoșilor noștri, care, prin moștenire, sunt și ale noastre. Inima mi se bate când aud rostind numele lui Alexandru cel Bun, lui Ștefan cel Mare, lui Mihai Viteazul; da, domnilor mei! Și nu mă rușinez a zice că acești bărbați pentru mine sunt mai mult decât Alexandru cel Mare, decât Hanibal, decât Cezar; aceștia sunt eroii lumii, în loc ce, cei dintâi sunt eroii patriei mele. Pentru mine, bătălia de la Războieni are mai mare interes decât lupta de la Termopile, și izbânda de la Racova și de la Călugăreni îmi par mai strălucite decât acele de la Maraton și Salamina, pentru că sunt câștigate de români! Chiar locurile patriei mele îmi par mai plăcute, mai frumoase decât locurile cele mai clasice. Suceava, Târgoviște sunt pentru mine mai mult decât Sparta și Atena! Baia, un sat ca toate satele pentru străini, pentru român are mai mult preț decât Corintul”.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), om politic de orientare liberală, istoric, scriitor, publicist, orator, jurnalist, fost membru titular al Academiei Române, care a devenit cel de-al treilea prim-ministru al României, la 11 octombrie 1863.

***

• “Istoria națională e, deci, știința cea mai temeinică pentru întărirea conștiinței de neam, e cea mai în măsură de a lega și mai mult solidaritatea dintre azi și ieri, dintre trecut și prezent, de a adânci în sufletele noastre cultul strămoșilor, tăria și mărimea unei patrii”.

Eugen Lovinescu (1881-1943), critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român. Cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu. Este autorul teoriei Sincronismului și al Mutațiilor valorilor estetice.

***

• “Poporul român numai prin cunoașterea exactă a istoriei sale, prin expunerea adevărului asupra trecutului său va putea să găsească mijlocul de a învinge greutățile ce le va întâlni în cale”.

Alexandru D. Xenopol (1847-1920), istoric, filosof, economist, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze ale istoriei românilor. S-a distins și ca un filosof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cel mai mari istorici români alături de elevul său, Nicolae Iorga.

P.S. “Când veți auzi de războaie și de răzmerițe, să nu vă înspăimântați; căci acestea trebuie să fie întâi, dar sfârșitul nu va fi curând. Se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție și vor fi cutremure mari și, pe alocuri, foamete și ciumă și spaime și semne mari vor fi din cer. Dar mai înainte de toate, acestea vor pune mâinile pe voi și vă vor prigoni, dându-vă în temnițe și la dregători pentru numele Meu” (Luca cap. 21. vers. 9-12).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu