VACCIN NAZAL PENTRU PREVENIREA ȘI TRATAREA BOLII ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul de Boli Neurologice din cadrul prestigioasei Universități Harvard, citați de descopera.ro, susțin că au dezvoltat un vaccin nazal ce distruge plăcile de amiloid (depozite de proteine beta-amiloid din creier, care eliberează substanțe oxidative cu efecte distructive asupra neuronilor), vaccin care previne și tratează boala Alzheimer.

“În prezent, nu există niciun tratament curativ pentru boala Alzheimer, medicamentele prescrise având doar rolul de a ameliora cât de cât simptomele sau de a încetini evoluția bolii.

Vaccinul anti-Alzheimer se administrează nazal, deci cu ajutorul unui spray. El a fost deja testat cu succes pe cobai și acum este în faza 1 de studiu, care include 16 persoane ce prezintă simptome ale bolii Alzheimer.

În această etapă a studiului, dorim să aflăm care este dozajul optim al substanțelor din vaccin, astfel încât beneficiile să depășească reacțiile adverse asociate. Ulterior, după stabilirea acestor criterii de siguranță, studiul va trece în fazele 2 și 3, incluzând eșantioane mai mari de voluntari care vor testa vaccinul nazal.

Testarea primului vaccin nazal împotriva bolii Alzheimer pe subiecți umani este o reușită remarcabilă pentru știință.

În ultimii 20 de ani, am înregistrat succese uimitoare cu acest vaccin în testele preclinice. Dacă vom reuși să obținem aceleași efecte benefice și în cazul subiecților umani și dacă vaccinul se va dovedi sigur și eficient, am putea avea foarte curând un tratament non-toxic pentru boala Alzheimer, dar și o metodă de prevenție pentru persoanele cu risc să dezvolte această maladie.

Noi sperăm că vaccinul va stimula leucocitele situate la nivelul ganglionilor limfatici din zona gâtului să șteargă proteinele de beta-amiloid din vasele de sânge ale creierului, despre care se cunoaște că sunt un factor major implicat în apariția simptomelor specifice bolii Alzheimer.

Deși vaccinul ar putea fi o armă grozavă de prevenție, nu trebuie să uităm de regulile generale în ceea ce privește stilul de viață. Aproape 40% din cazurile de demență pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc - sedentarism, alimentație dezechilibrată, izolare socială.

Totuși, în 60% din cazuri, boala Alzheimer este de origine genetică, așa că un vaccin care să combată aceste defecte ar însemna o schimbare majoră în abordarea maladiei și o veste excelentă pentru milioane de persoane afectate de această boală neurodegenerativă debilitantă”, afirmă oamenii de știință americani.

*

Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente forme de demență și debutează, de obicei, după vârsta de 60 de ani.

Printre simptome, se numără tulburări de memorie (inabilitatea pacientului de a-și aminti lucruri minore, cum ar fi folosirea unui aparat electrocasnic sau a periuței de dinți ori felul în care trebuie să se îmbrace), tulburări de vorbire (vorbire lentă sau cu repetiții) sau de scriere (litere mari, spații mari între cuvinte), dezorientare, judecată irațională, igienă personală precară, tulburări de comportament sau de personalitate, izolarea și îndepărtarea de prieteni, familie sau comunitate, confuzie mintală și tulburări de echilibru.

În stadiul avansat al bolii, persoanele afectate își pierd capacitatea de a recunoaște chipuri familiare sau obiecte, se rătăcesc în locuri pe care le știau foarte bine înainte de a fi afectați, nu mai conștientizează riscul (de exemplu, se expun la foc), nu își pot gestiona veniturile, nu își mai găsesc cuvintele potrivite, sunt agitați și irascibili, le lipsește empatia, devin lipsiți de interes sau de motivație, sunt apatici, fac gesturi nepotrivite (comentarii pe teme sexuale, gesturi obscene, exhibiționism) și au dificultăți în citirea unui text. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu