PROIECT: PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI PSIHOSOCIALE SE POT CĂSĂTORI, DIVORȚA ȘI ADOPTA COPII...

Distribuie pe:

În ședința de vineri, 10 decembrie 2021, Guvernul României a adoptat un proiect de lege care cuprinde unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, acestea urmând să aibă dreptul să se căsătorească, să divorțeze, să fie părinți, să adopte un copil sau să acceseze un credit bancar.

“În România, persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale nu au dreptul să se căsătorească, să divorțeze, să fie părinți, să adopte un copil sau să acceseze un simplu credit bancar.

Proiectul adoptat astăzi transpune o decizie a Curții Constituționale din anul 2020, care arată faptul că punerea sub interdicție a persoanelor cu dizabilități este neconstituțională.

Însă, iată că acest proiect instituie un sistem gradual de sprijin sau ocrotire a persoanei cu dizabilități, adică nu o punem din prima sub interdicție. Avem o primă măsură de asistență pentru încheierea actelor juridice, care este o măsură de sprijin ce nu aduce atingere capacității ei legale, ci se instituie pe baza voinței persoanei cu dizabilități în fața unui notar public, atunci când persoana în cauză simte nevoia unui sprijin, atunci când are nevoie să încheie un act juridic sau să facă anumite tranzacții.

A doua măsură, care este de ocrotire, este o măsură intermediară, instituită prin instanță, care aduce atingere capacității legale doar pe anumite paliere ale vieții persoanei respective și în mod individualizat, pe baza unei evaluări psiho-medico-sociale a persoanei cu dizabilități.

O altă măsură prevăzută în proiect este tutela specială, instituită tot prin instanță, care va putea fi dispusă doar în situații excepționale, atunci când se stabilește că este singura soluție pentru acea persoană cu o dizabilitate foarte gravă.

Proiectul prevede că persoana aflată sub consiliere judiciară sau tutelă specială se va putea căsători, cu instituirea în mod corelativ a unui control preventiv (eventual prin obligarea viitorului soț, care se află în regim de ocrotire, de a-l informa pe ocrotitorul legal de intenția sa), poate să divorțeze, poate avea autoritate părintească și, prin această lege, se propune ca părintele pus sub ocrotire să consimtă la adopția copilului său, în măsura în care acesta poate să își exprime voința”, a explicat consilierul de stat Mădălina Turza, aceasta considerând, totodată, că acest proiect de lege reprezintă cea mai mare reformă pe care România o face în domeniul legislației persoanelor cu dizabilități. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu