ÎNCĂ 15 AUTOBUZE ELECTRICE ȘI 20 DE STAȚII DE ÎNCĂRCARE PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Miercuri, 15 decembrie 2021, primarul municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán, respectiv reprezentanții BMC TRUCK & BUS, operator economic declarat câștigător de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ca urmare a licitației publice, pentru Municipiul Târgu-Mureș, au semnat contractul de furnizare, prin care 15 autobuze electrice vor sosi în oraș, respectiv se vor achiziționa 5 stații de încărcare rapidă și 15 stații de încărcare lentă.

Finanțarea proiectului este asigurată de MDLPA, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Valoarea contractului este de 29.549.995 lei (fără TVA), din care contribuția Municipiului Târgu-Mureș este de 2%, adică 591.000 lei. Termenul de furnizare este de 19 luni. Astfel, în noiembrie 2022 vor fi livrate stațiile de încărcare, în decembrie 2022 urmează a fi livrat primul autobuz, iar diferența, până în aprilie 2023.

Aceste autobuze vor avea cca. 10 m lungime, operabile în condiții de deal, și vor circula pe rutele 10 (4 autobuze), 30 (7 autobuze) și 43 (4 autobuze). Vor fi de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), vor avea facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling), fără etaj, destinate transportului urban de călători.

Proiectul, în ansamblu, contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv la creșterea numărului de pasageri ce utilizează mijloacele de transport public urban. După implementarea proiectului, în municipiul Târgu-Mureș pentru cele 3 rute, reducerea emisiilor (în CO2 echivalent) se estimează a fi de 232t CO2/an, iar creșterea estimată a numărului de pasageri transportați, pe rută, va fi de 1.732.801 pasageri/an.

“Pe lângă acest contract, Primăria Târgu-Mureș mai are alte 6 proiecte privind îmbunătățirea calității transportului public. Astfel, în următorii 2 ani, la Târgu-Mureș vor sosi 32 de autobuze electrice de 12 metri lungime, 15 autobuze electrice de 10 metri lungime, respectiv 38 autobuze hibride si 41 autobuze diesel” - a declarat primarul Soós Zoltán.

“Nu putem face promisiuni, dat fiind procedurile birocratice greoaie, dar putem da asigurări publicului călător că vom face tot ce ne stă în putință pentru a respecta un program prestabilit. Cererea populației de a putea urmări demersurile și de a fi informată, din timp, în legătură cu schimbări care au avut loc este, în mod cert, îndreptățită” - a adăugat viceprimarul Portik Vilmos.

Pe lângă achiziții de autobuze, Primăria Târgu-Mureș are un proiect pentru “Modernizarea transportului public”, unul pentru “Sistem de management al traficului” și proiectul pentru “Modernizarea străzii Gheorghe Doja”, prevăzut cu bandă specială pentru autobuze.

Serviciul Relații Interne și Internaționale

Lasă un comentariu