RECORD DE JURNALIȘTI AFLAȚI ÎN DETENȚIE, 46 DE ZIARIȘTI UCIȘI ÎN 2021

Distribuie pe:

Un număr record de 488 de profesioniști din domeniul mass-media se află la închisoare în întreaga lume, deplânge organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF) în bilanțul său anual, care contabilizează totodată un număr de 46 de jurnaliști uciși, cel mai mic din ultimii 20 de ani, informează AFP.

“Niciodată după crearea bilanțului anual al RSF în 1995 numărul de jurnaliști aflați în detenție nu a fost atât de mare”, constată organizația nonguvernamentală pentru apărarea libertății presei, într-un comunicat publicat joi.

Această majorare puternică, de circa 20% într-un an, “este în principal cauzată de trei țări”: Myanmar, Belarus și China, a cărei lege asupra securității naționale impusă în 2020 în Hong Kong a provocat o creștere bruscă a numărului de jurnaliști plasați în detenție în acest teritoriu, subliniază RSF.

“De asemenea, niciodată până acum, RSF nu a înregistrat atâtea femei-jurnalist aflate în detenție”, în total 60, cu o treime mai multe decât în 2020, subliniază asociația.

Chiar dacă bărbații constituie în continuare cea mai mare parte a jurnaliștilor aflați după gratii în lume (87%), Republica Belarus este țara care a trimis la închisoare mai multe femei-jurnalist (17) decât confrați de sex masculin (15).

Cele cinci țări unde la 1 decembrie se înregistra cel mai mare număr de jurnaliști aflați în închisori sunt China (127), Myanmar (53), Vietnam (43), Belarus (32) și Arabia Saudită (31).

Totodată, numărul de jurnaliști și profesioniști din mass-media uciși a atins cel mai scăzut nivel al său din ultimii 20 de ani, cu 46 de morți, constată RSF. “Această tendință în scădere, care s-a accentuat din 2016, se explică în special prin evoluția unor conflicte regionale (Siria, Irak și Yemen) și prin stabilizarea fronturilor după anii 2012 și 2016, extrem de sângeroase”, analizează RSF.

Majoritatea acestor decese sunt asasinate: “65% dintre cei uciși sunt luați în mod intenționat drept țintă și eliminați”, denunță organizația.

Mexicul și Afganistanul rămân și în acest an cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, cu 7 și respectiv 6 jurnaliști uciși, urmate de Yemen și de India pe locul trei, cu câte 4 jurnaliști uciși în fiecare.

RSF contabilizează de asemenea cel puțin 65 de jurnaliști și colaboratori ai mass-media reținuți ostatici în lume, cu doi mai mulți ca anul trecut. “Toți sunt ostatici în trei țări din Orientul Mijlociu: Siria (44 de jurnaliști), Irak (11) și Yemen (9)”, exceptându-l pe jurnalistul francez Olivier Dubois, reținut din aprilie în Mali, detaliază RSF. (AGERPRES)

Lasă un comentariu