ING. LIVIU TIMAR ȘI ING. IOAN POP AU FOST ACHITAȚI DE CURTEA DE APEL TÂRGU-MUREȘ - SENTINȚĂ DEFINITIVĂ ÎN PROCESUL PRIVIND SOIA MODIFICATĂ GENETIC

Distribuie pe:

Curtea de Apel Târgu-Mureș, Secția Penală, prin Decizia nr. 520\A, Ședința publică din 15 decembrie 2021, achită pe ing. Liviu Timar - fost director executiv la Direcția pentru Agricultură a Județului Mureș și fost deputat în Parlamentul României, și pe ing. Ioan Pop - administratorul S.C. Ceragrim Ungheni. Sentința este definitivă.

Procesul a durat 7 ani, din 2014 până în 2021, un proces care, în condiții normale, nu ar fi avut loc. Din nefericire, a fost un adevărat calvar pentru inculpați, doi specialiști agricoli competenți, implicați direct în producția agricolă din județul Mureș, prin sectorul zootehnic și vegetal oferind pieței agroalimentare produse sănătoase, autohtone.

Procesul a fost declanșat în urma unei sesizări către DNA, a unui anonim, care semna cu numele de Marian Cosmin, reclamând că doi fermieri din județul Mureș, respectiv, ing. Ioan Pop - administratorul S.C. Ceragrim Ungheni - un complex agroindustrial cu capital românesc în întregime, și fermierul, persoană fizică - Remus Sângiorzan din Sâncraiu de Mureș, au cultivat soia modificată genetic. Precizăm că începând cu anul 2007, la recomandarea Uniunii Europene, se interzice înființarea de culturi cu soia modificată genetic, inclusiv importul de sămânță de soia modificată genetic. S.C. Ceragrim a cultivat soiuri românești, obținute la Stațiunea de Cercetări Agricole Turda, practic nemaiavând posibilitatea să-și procure sămânță modificată genetic.

În schimb, în mod paradoxal, a fost și este permis importul de șroturi din soia modificată genetic, folosite în hrana animalelor din fermele zootehnice.

Mai este permisă și cultura de porumb MONO 810, modificat genetic. După dezbateri care au durat 7 ani, analize de laborator și expertize tehnice, s-a demonstrat că nu s-a cultivat soia modificată genetic. De menționat că în sesizare se reclama și faptul că ing. Ioan Pop - administratorul S.C. Ceragrim Ungheni, se află în relații bune, de prietenie, cu ing. Liviu Timar - fost director la Direcția pentru Agricultură a Județului Mureș - destituit din funcție imediat după arestare, pe motivul că l-ar fi sprijinit pe ing. Ioan Pop. Cert este că stresul provocat de acest proces le-a afectat sănătatea celor doi specialiști și familiilor lor. În sfârșit, bine că justiția a făcut dreptate și în acest caz.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu