CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA - NOUL GUVERN GERMAN

Distribuie pe:

Cu 16 ani în urmă, Cancelarul Reunificării Germaniei părăsea, cu lacrimi în ochi, dar cu fruntea sus, “Bundestagul”, în aplauzele parlamentarilor, “doborât” de, mai mult decât protejata lui, Angela Merkel, promovată din ultimul guvern DDR. Acum, la rândul ei, “Fetița Bundescancelar” primește aplauzele colegilor (exceptând fracțiunea parlamentară a partidului de extremă dreaptă), declarând: “Preluați această instituție și lucrați în interesul țării”.

8 Decembrie. Conform programării germane, este votat în Parlament noul cancelar, Olaf Scholz (369 pentru, 303 contra, 6 abțineri). Urmează depunerea jurământului și pentru cei 16 miniștri (la paritate, bărbați și femei). Nouă dintre aceștia au redus formula “Jur așa să mă ajute Dumnezeu”, la numai “Jur” (exista din start această posibilitate).

În cadrul coaliției guvernamentale nou formate - “semafor” (roșu-galben-verde), ministerele au fost repartizate în felul următor: Partidul Social Democrat - 7, Partidul Liberal - 4, Partidul Ecologic - 5.

Dată fiind recidivarea agresivă a pandemiei, Ministrul Sănătații, J. Spahn, un economist care a gestionat cu nepricepere problema, a fost înlocuit cu un epidemiolog experimentat, prof. dr. Karl Lauterbach (rămân în continuare institutele epidemiologice Robert Koch și Charité Berlin).

Plecarea Angelei Merkel (4 legislaturi) a însemnat și un schimb de generații în parlament. Exceptându-l pe O. Scholz, ceilalți miniștri sunt relativ tineri. Pare curioasă și riscantă alegerea ministrului de Externe în persoana tinerei Annalena Baerbock (40 de ani), mai mult entuziastă decât rutinată, “șefa Verzilor”. Acest post era deținut tradițional de liberalii cu o anumită vechime (ex. H.D. Genscher). Din partea acestora se remarcă noul ministru al Finanțelor Christian Lindner, un politician tânăr (42 de ani), având carismă, care a readus FDP-ul liberal, după o perioadă de relaș în “Bundestag”, refuzând apoi oferta unei coaliții făcută de A. Merkel cu patru ani în urmă (ar fi însemnat un post de ministru). Decizia lui: “Decât să conduci prost, mai bine să renunți”, surprinzătoare pentru A. Merkel, a determinat-o în extremis să apeleze din nou la SPD în vederea unei mari coaliții prin intervenția excepțională a președintelui Germaniei

F.W. Steinmeier. Acum, electoratul german l-a răsplătit pe C. Lindner, acest politician cu personalitate și caracter care nu a acceptat din start compromisurile impuse de A. Merkel.

Ascensiunea politică a social-democratului O. Scholz a fost nespectaculoasă și fără lovituri sub centură; un profesionist, tolerant și poate prea liniștit. Referitor la situația politică actuală internațională, spune: “Politica nu se face prin metode John Wayne”.

Născut în Osnabrück, crescut într-o familie simplă, se implică de tânăr în politică: 1975 în mișcarea de tineret “Jusos” își face ucenicia alături de tinerii studenți promotorii mișcării socialiste antinaziste și contra politicii expansioniste americane în Vietnam (1968); 1978 - 84 studii juridice Univ. Hamburg;1985 profesează ca avocat, cu preponderență pentru apărarea salariaților (după 1990); 1998 Secretar General SPD, impulsionat de cancelarul G. Schröder; 2011 Primar al Hamburgului, cu rezultate foarte bune; 2018 Vicecancelar și ministru de Finanțe în Guvernul Merkel (Marea Coaliție, Uniune-SPD); 2020 candidat pentru funcția de cancelar; 2021 câștigă la limită, ridicând SPD-ul la un punct în fața Uniunii, cu o creștere spectaculoasă, de aproape 8 procente, reabilitând Partidul Social Democrat discreditat în cadrul Marii Coaliții din anii trecuți.

TUDOR A. GELU - Frankfurt am Main

Lasă un comentariu