18 DECEMBRIE: ZIUA MINORITĂȚILOR NAȚIONALE

Distribuie pe:

În fiecare an, la data de 18 decembrie este sărbătorită Ziua minorităților naționale din România. La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluțiea Adunării Generale a ONU, “Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice”, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale.

România s-a raliat acestui context internațional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minoritățile etnice din țara noastră, care, potrivit organizațiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relații Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croați, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruși-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

Primul eveniment de diplomație publică dedicat Zilei minorităților naționale, organizat la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, București, 18 decembrie, 2019.

Potrivit prezentei legi, manifestările dedicate sărbătoririi acestei zile pot fi organizate cu sprijinul autorităților administrației publice centrale și locale, precum și al organizațiilor neguvernamentale interesate, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în program emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de această zi.

Primul eveniment de diplomație publică dedicat Zilei minorităților naționale, organizat la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, București, 18 decembrie, 2019.

Lasă un comentariu