PENTRU A TRĂI O VIAȚĂ BUNĂ, NU TREBUIE NEAPĂRAT SĂ FIM FERICIȚI...

Distribuie pe:

Psihologiii americani de la Universitatea din Virginia și cei de la Universitatea din Florida, citați de descopera.ro, susțin că, pentru a avea o viață bună, important este ca oamenii să trăiască într-un mod care este îmbelșugat din punct de vedere psihologic și nu neapărat să fie fericiți.

“Acest belșug psihologic este caracterizat prin experiențe ieșite din comun, variate, complexe și (cel mai important) care cauzează o schimbare de perspectivă pentru persoana respectivă.

Studiul nostru arată că, pentru unii oameni, o viață îmbelșugată din punct de vedere psihologic este mai importantă decât fericirea sau găsirea unui anumit scop - cele două domenii principale pe care le consideră cercetările psihologice curente atunci când măsoară cât de bună este viața cuiva.

Spre deosebire de viețile fericite sau cele pline de sens, viețile îmbelșugate din punct de vedere psihologic sunt cel mai bine caracterizate printr-o varietate de experiențe interesante și semnificative.

Noi prezentăm dovezi empirice, care arată că fericirea, sensul și belșugul psihologic sunt corelate, dar sunt aspecte distincte și dezirabile ale unei vieți bune, însă nu spunem că belșugul psihologic este complet independent de fericire sau semnificația ei, ci mai degrabă că face parte din starea noastră de bine care necesită mai multă atenție.

O viață fericită implică obiective precum satisfacția generală și emoții pozitive, în timp ce găsirea unui scop în viață este asociată cu atingerea potențialului și maximizarea talentelor. Mai mult, curios este faptul că studiile în privința acestui subiect sugerează că o viață bună nu va fi întotdeauna plăcută, dar că viețile care implică perspective diferite sunt deosebit de valoroase.

În același timp, ar putea exista și alți factori care trebuie luați în considerare, precum educația, creativitatea sau grija față de cei din jur”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu