CIUCĂ: VOM STABILI DE LA 1 IANUARIE TVA 5% LA ENERGIA TERMICĂ PENTRU POPULAȚIE, ȘCOLI, SPITALE

Distribuie pe:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, că în ședința Executivului se va stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată, pe perioada iernii, TVA de 5% la energie termică pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice.

Ciucă a mai spus că vor fi introduse și o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA, menționând că va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă.

“În ședința de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoare Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor” a precizat premierul, la începutul ședinței Executivului.

El a mai anunțat că, în completarea programului Prima Casă, va fi stabilită “o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe, a cărei valoare depășește suma de 450 de mii de lei, dar nu depășește suma de 700 de mii de lei”.

Premierul a mai spus că, în vederea susținerii mediului de afaceri, se vor introduce măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale.

“A doua coordonată: susținerea mediului de afaceri și alocarea celui mai mare buget pentru investiții din ultimii 32 de ani, din perspectiva sumelor alocate. Prin ordonanța de urgență pe care o adoptăm astăzi vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt încurajați să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurențial corect, echitabil și transparent între toți participanții din piață. De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii pe care angajatorii îi rețin din salariile angajaților să fie virați la stat către bugetele de sănătate și pensii”, a adăugat Ciucă.

(AGERPRES)

CIUCĂ: STRATEGIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE - UNA DINTRE ȚINTELE ASUMATE DE ROMÂNIA PRIN PNRR - PE AGENDA GUVERNULUI

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, că Guvernul va aproba Strategia Națională Anticorupție, menționând că România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupției, consolidarea climatului de integritate, creșterea transparenței instituțiilor publice și creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

“Un punct foarte important pe agenda de astăzi este Strategia Națională Anticorupție, strategie care vizează perioada 2021 - 2025. România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupției, consolidarea climatului de integritate, creșterea transparenței instituțiilor publice și creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului”, a afirmat premierul, la începutul ședinței Executivului.

El a menționat că, în acest fel, se va atinge una dintre țintele asumate de România prin PNRR în domeniul Justiției.

“Răspundem astfel nevoilor reale ale societății românești și, totodată, atingem una dintre țintele importante asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniul Justiției”, a adăugat premierul.

Nicolae Ciucă a mai spus că Executivul va pregăti instrumentele de lucru pentru a atrage cele aproape 50 de miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021 - 2027.

“După cum știți, deja am aprobat mecanismele de folosire a celor aproape 30 de miliarde de euro din PNRR și azi vom pregăti instrumentele de lucru pentru a atrage cele aproape 50 de miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021 - 2027. Vom discuta gestiunea financiară a banilor europeni alocați pentru perioada menționată anterior, fondurile europene de dezvoltare regională, fondurile de coeziune și Fondul Social European Plus, precum și de Fondul de Tranziție Justă. Am spus și doresc să repet faptul că acest guvern va pune la lucru toate resursele naționale și europene disponibile pentru a moderniza România și a le oferi românilor bunăstare”, a mai afirmat premierul. AGERPRES/

CIRCA 100 DE PROTESTATARI AU INTRAT ÎN CURTEA PALATULUI PARLAMENTULUI

Aproximativ 100 de persoane dintre cele care protestează în zona Parcului Izvor au reușit să intre în curtea interioară a Parlamentului, potrivit unor surse judiciare.

Aproximativ 1.500 de oameni au protestat, marți, în apropierea Palatului Parlamentului, față de introducerea certificatului verde.

Circulația a fost blocată în zona protestului, iar Brigada Rutieră a dispus restricționarea traficului rutier pe bulevardul Națiunile Unite, segmentul de drum cuprins între strada B.P. Hașdeu și bulevardul Libertății, precum și pe banda I de circulație de pe Calea 13 Septembrie dinspre bulevardul Libertății către Hotel Marriot.

Numeroși susținători și parlamentari AUR au protestat marți dimineață, în fața Palatului Parlamentului, împotriva certificatului verde COVID și a restricțiilor impuse în contextul pandemiei. (AGERPRES)

CAMERA DEPUTAȚILOR: DISCUȚII APRINSE ÎN PLEN PE TEMA CERTIFICATULUI VERDE COVID

Discuții aprinse au avut loc, marți, în plenul Camerei Deputaților, pe tema certificatului verde COVID, deputații AUR protestând vizavi de adoptarea acestui proiect, despre care susțin că este neconstituțional și va crea haos deoarece o mare parte a angajaților de la stat nu sunt vaccinați împotriva SARS-CoV-2.

Deputatul USR, Bogdan Rodeanu, a acuzat faptul că proiectul, deși se află pe ordinea de zi, nu va fi dezbătut și votat de plen marți, deoarece nu are raport de la comisia parlamentară de specialitate.

“Cea mai mare minciună pe ziua de astăzi este aceea că va intra la vot certificatul verde. Aveți acest proiect pe ordinea de zi și nu are raport. Colegii din comisiile de sănătate încă nu au livrat Parlamentului un raport cu amendamente pentru această formă. Dacă vreți să spuneți adevărul, mergeți în fața Parlamentului și spuneți oamenilor că i-ați mințit, că acest proiect privind certificatul verde nu intră astăzi la vot, pentru că nu are raport”, a afirmat Rodeanu.

Copreședintele AUR, George Simion, a replicat că deputatul USR “nu înțelege” ce vor oamenii care au ieșit în stradă.

“Domnul Rodeanu nu înțelege ce vor oamenii afară. Dacă prim-ministrul Ciucă anunță că își asumă răspunderea pentru certificatul verde înseamnă că nu va exista un vot aici și, de aceea, avem un protest afară care vă cere să respingeți proiectul. Luați cuvântul la explicarea votului și spuneți românilor că nu veți vota certificatul verde și dacă Guvernul Ciucă își asumă răspunderea pe acest certificat verde, voi o să îl dați jos prin vot. (...) O majoritate a românilor nu vrea acest proiect de lege. Asta vor românii, explicați-le, ieșiți la tribună, liniștiți-i și spuneți-le că voi nu veți gira un Guvern Ciucă care își asumă răspunderea pe acest certificat verde. Este neconstituțional, este ineficient și o să creeze un haos foarte mare în statul român, pentru că o majoritate a celor care lucrează la stat nu sunt vaccinați. Le faceți probleme”, a susținut Simion.

După acest schimb de replici, o parte dintre deputații AUR s-au dus la președintele de ședință, Daniel Suciu, care a cerut chestorilor să-i îndepărteze pe “colegii turbulenți”.

“Stimați colegi, cred că am fost și ieri și astăzi suficient de răbdător ca să vă ascult și să vă tolerăm absolut toate manifestările. Suntem în sesiune de vot final și am rugămintea să vă comportați, ca atare, în limitele regulamentului. (...) Rog chestorii Camerei Deputaților să vină la mine. Rog chestorii să îmi îndepărteze din față colegii turbulenți. Domnule Tănasă, vă rog, mergeți în banca dumneavoastră, e suficient cât circ ați făcut. (...) Domnule Simion, am rugămintea să nu încercați să mă luați de prost, nu e cazul, că nu vă ține. Ieri și astăzi ați avut suficientă tribună de exprimare, dar nu exagerați”, a transmis Suciu. (AGERPRES)

VACCINAREA ANTI-COVID A COPIILOR - ANUNȚATĂ DIN TIMP; SERUL PEDIATRIC AJUNGE DUPĂ 15 IANUARIE

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a informat, marți, că debutul campaniei de imunizare pentru copiii cu vârste începând de la 5 ani va fi anunțat din timp, amintind că România urmează să primească prima tranșă de seruri pediatrice produse de compania Pfizer după data de 15 ianuarie 2022.

El a participat la o dezbatere privind beneficiile vaccinării copiilor, adolescenților și tinerilor, inclusiv cu dizabilități, organizată de Guvern - Ministerul Sănătății, CNCAV și Colegiul Medicilor din România.

“Noi ne așteptăm ca după 15 ianuarie să primim prima tranșă din vaccinul pediatric de la compania Pfizer. În momentul de față, pot să vă spun că toate procedurile, instrucțiunile, platforma de programare, Registrul Electronic Național de Vaccinare sunt, deja, pregătite. Vom anunța din timp momentul la care va debuta efectiv această etapă de vaccinare. Copiii se pot vaccina atât în centrele de vaccinare care vor avea astfel de cabinete dedicate, atât în unități sanitare, dar și în centrele din afara unităților sanitare, precum și în cabinetele de medicină de familie, acolo unde medicii de familie vor solicita și astfel de vaccinări pediatrice”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că doza de vaccin anti-COVID administrată copiilor reprezintă o treime din cea folosită în prezent. Schema de vaccinare este aceeași - la interval de 21 de zile se administrează câte o doză. (AGERPRES)

Lasă un comentariu