PASTORALA ORTODOXĂ

Distribuie pe:

Iubiți fii duhovnicești,

Au trecut peste două mii de ani de când mult așteptatul Salvator și Eliberator, Hristos-Domnul, a venit între oameni ca Prunc plăpând, născut la Betleem. El a fost așezat într-o iesle, în adăpostul pentru animale al unui păstor. Atunci, s-a descoperit “taina cea ascunsă din timpuri veșnice” (cf. Rom. 16, 25), taina răscumpărării și a înfierii noastre.

În acele momente, un impresionant imn de laudă al corului oștirilor îngerești a răsunat, armonios, din înaltul cerurilor (cf. Lc. 2, 13-14). Ființele netrupești Îl preamăreau, de fapt, pe Dumnezeu pentru minunatul Său plan de mântuire a neamului omenesc, prin care pacea va coborî pe pământ, iar voința de bine va domni între oameni.

Cântarea pe care îngerii o intonau în cuprinderea bolții cerești este aceasta: “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Lc. 2, 14). Îngerii, a căror menire este de a înălța o neîncetată doxologie Atotputernicului Creator, L-au lăudat pe Acesta la apariția astrelor gigantice. Adresându-Se lui Iov, Dumnezeu îi zice: “Când stelele se nășteau, îngerii Mei Mă preamăreau în cor” (Iov 38, 7). La Betleem, îngerii nu mai priveau spre largul cerului, ci Îl priveau pe Cel culcat în iesle, pe Fiul lui Dumnezeu Care împreună cu Tatăl ceresc crease lumea, căci “toate prin El s-au făcut și fără El nimic nu s-a făcut din ceea ce s-a făcut” (In. 1, 3). Ei cântau cu bucurie, minunându-se de descoperirea planului ascuns al lui Dumnezeu (cf. Efes. 3, 10), și erau uimiți văzând împlinite prevestirile profeților Vechiului Testament. Acum, îngerii Îl slăvesc pe Dumnezeu întocmai ca oarecând la facerea lumii, căci nașterea lui Iisus înseamnă - după Sfântul Grigorie Teologul - “o nouă creație a lumii, mai exact, readucerea ei în starea primordială”.

Îngerii sunt ființe spirituale și cerești, care se găsesc foarte aproape de Dumnezeu, pe Care Îl servesc, Îl apără și Îl preamăresc. Ei alcătuiesc lumea supranaturală ale cărei integritate, bunăvoință și supunere sunt indiscutabile (cf. I Regi 29, 9; II Regi 14, 17). Fiind intermediarii necesari ai Celui Preaînalt, în lucrarea Sa asupra oamenilor, ei se pot arăta acestora ca purtători ai unor porunci sau vești speciale de la Dumnezeu (cf. Jud. 6, 11-23; 13, 3-5). Ei au fost creați pentru a fi duhuri slujitoare trimise continuu să lucreze în beneficiul “celor ce trebuie să moștenească mântuirea” (cf. Evr. 1, 14). Deci, îngerii sunt niște servitori la ordinele lui Dumnezeu. Lucrarea lor include: instruirea (cf. Fapte 10, 3-6), eliberarea (cf. Ps. 33, 7), mângâierea (cf. Mt. 1, 20), călăuzirea (cf. Fapte 8, 26), încurajarea (cf. Fapte 27, 23-24) și, în cele din urmă, ducerea în slavă atunci când murim (cf. Lc. 16, 22). Îngerii ne apără contra atacurilor neîncetate și a obstacolelor puse în calea noastră de vicleanul diavol, care “dorește să despartă pe înger de om”, cum zice Sfântul Isaac Sirul.

După ce, în formidabile melodii, au salutat venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ, îngerii au avut un rol important în viața și în slujirea Lui. Ei au apărut, la nașterea Sa, Fecioarei Maria (cf. Lc. 1, 26-38), Dreptului Iosif (cf. Mt. 1, 20; 2, 19) și păstorilor (cf. Lc. 2, 9-12). După ispitirea lui Iisus în pustie, ei I-au slujit (cf. Mt. 4, 11). Un înger L-a întărit în Ghetsimani (cf. Lc. 22, 43) și tot un înger a răsturnat piatra de pe mormântul Său (cf. Mt. 28, 2-7). Îngerii erau cu Mântuitorul în momentul înălțării Lui la cer (cf. Fapte 1, 10-11). Ei sunt asociați și cu Judecata de Apoi, când Îl vor însoți pe Domnul (cf. Mc. 8, 38; II Tes. 1, 7). Înainte de aceasta, îngerii vor avea o misiune specială cu prilejul ultimei bătălii cosmice între ei și diavoli, între Hristos și Antihrist (cf. Apoc. 12, 7-11). Însă, până atunci, acești avocați și prieteni nevăzuți ai noștri promovează planul lui Dumnezeu cu noi. Ei schimbă circumstanțele fără speranță în perspective strălucite și satisfac, prompt și deplin, trebuințele sufletești și fizice ale oamenilor.

Sfinții îngeri Îl asistă pe Creatorul lor, în timp ce El, în mod suveran, controlează Universul. Ei lucrează în viața omului pentru “a-l păzi în toate căile sale” (cf. Ps. 90, 11) și se așază zilnic alături de fiecare dintre noi. Am fi fascinați dacă am putea să-i auzim mângâindu-ne sau să-i vedem veghind în imediata noastră apropiere. Îngerii de lumină nu numai că ne oferă asistența lor ocrotitoare, dar sunt și modele bune de urmat, precum ni-i prezintă Sfântul Ioan Gură de Aur. De la ei învățăm smerenia, ascultarea, curăția, rugăciunea, înțelepciunea și iubirea față de om. De aceea, se cuvine să trăim asemenea lor, să-i chemăm la nevoie și în primejdii, să-i asociem la munca noastră, încredințându-le greutățile noastre. Totodată, trebuie să facem mai asiduă rugăciunea către ei, mai puternică relația cu ei și mai profundă afecțiunea noastră față de acești soli cerești rânduiți de Dumnezeu spre a ne călăuzi în acord cu voința Sa. Astfel ne vom bucura întotdeauna de intervenția energică a îngerilor și vom fi învăluiți de iubirea lor, ca într-o sferă protectoare.

Trăim timpuri în care răul este prezentat sub forma binelui, păcatul ca exercitarea propriei libertăți, iar nesupunerea față de Legea lui Dumnezeu ca o nouă cucerire a lumii pervertite. Mulți oameni devin, astăzi, victime erorilor, păcatelor și necurăției, care le abrutizează sufletele, întunecând frumusețea lor. Peste pământ planează atacul duhurilor rele și viața fizică este rănită prin nenorociri și atentate, prin războaie și explozii de violență, prin boli grave și calamități devastatoare. Toate acestea ne arată că se abate, treptat, “mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării” (Efes. 5, 6).

Întorcându-ne la Tatăl creator și proniator, pe calea convertirii sau a schimbării inimii, și intensificând legătura cu El prin ascultare și rugăciune, noi ne vom elibera de relele ce ne sufocă existența. La aceasta ne cheamă “taina minunată” a Betleemului, în fața căreia a răsunat muzica serafică a cerului, iar mesajul păcii și al buneivoiri a coborât, de sus, “în latura și în umbra morții” (Is. 9, 1). Numai respectând și practicând poruncile lui Dumnezeu și preamărindu-L cu îngerii, omenirea poate experimenta tihna mult dorită, iar lumea noastră poate deveni o grădină a frumoaselor împliniri. Cu această certitudine întâmpinăm noi sfintele sărbători, pe care doresc să le petreceți sănătoși și voioși, sub aripi de îngeri.

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei

Lasă un comentariu