MINISTRUL EDUCAȚIEI LE RĂSPUNDE PĂRINȚILOR CARE VOR PRELUNGIREA VACANȚEI: PIERDERILE TREBUIE RECUPERATE PRIN ZILE DE ȘCOALĂ, NU DE VACANȚĂ

Distribuie pe:

Aproape 130.000 de persoane au semnat o petiție pentru prelungirea vacanței de iarnă, dar Sorin Cîmpeanu le reamintește acestora că elevii au înregistrat în acest an pierderi mari, care trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu alte zile libere.

“Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței”, a transmis, miercuri, ministrul Educației, comunicat preluat de News.ro. 

Acesta a explicat de ce nu poate da curs unor astfel de solicitări. 

“Răspunsul asumat este următorul:

1. Avem un grafic de învățământ / structura anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov. 2021, discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.

2. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC)

3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.

4. Avem recunoașterea faptului că în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”, a mai declarat Cîmpeanu. 

129.882 de persoane au semnat, până acum, petiția intitulată “Extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii”. 

Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă, spun inițiatorii petiției.

Un alt argument adus: Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate - toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

Mai mult, susțin aceștia, există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans). Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

Foto: captură video Facebook/Guvernul României

Lasă un comentariu