CREȘELE VOR PRIMI ȘI NOU-NĂSCUȚI ȘI VOR AVEA GRUPE MAI MARI DE COPII

Distribuie pe:

Parlamentul a adoptat în această săptămână modificări referitoare la modul cum sunt organizate și funcționează creșele. Ordonanța devenită lege astfel va merge la promulgare, la Cotroceni.

Înainte, la creșe se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani.

Iată principalele modificări:

Coboară vârsta copiilor care pot fi înscriși la creșă până la cea a unui nou-născut.

Creșele vor fi organizate pe grupe de vârstă.

Se schimbă și împărțirea copiilor în grupe:

* în grupa mică vor fi 7 copii în medie, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9;

* în grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15;

* în grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20.

Tipurile de program:

1. program normal, 5 ore pe zi, în funcție de solicitările părinților;

2. program prelungit, 10 ore pe zi.

Schimbări administrative și de personal

Creșele de stat vor fi arondate grădinițelor cu program prelungit.

“Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat să fie arondate unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităților deliberative, prin decizia inspectoratelor școlare județene, respectiv al municipiului București. Această decizie se comunică spre informare Ministerului Educației, în termen de 15 zile de la emitere”, a motivat, în plenul Senatului, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației.

În plus, creșele de stat, particulare și confesionale care există în prezent vor fi acreditate ca unități de învățământ din oficiu odată cu intrarea în vigoare a legii.

Autoritățile administrației publice locale pot contribui la finanțarea acestora, în limita bugetului aprobat, inspectoratele urmând să asigure coordonarea metodologică a acestor creșe.

Senatorul USR Ștefan Pălărie a arătat că centrele de îngrijire ale copiilor, “care aveau doar această conotație de îngrijire”, se mută în subordinea Ministerului Educației pentru a deveni unități de învățământ ante-preșcolar, “astfel încât copiii cu vârste între 0 și 3 ani să poată să se dezvolte și cognitiv-educațional, nu doar să poată să fie ținuți într-un regim de masă și somn după-amiază”.

Angajații din creșe vor trebui să facă anumite cursuri de formare până în anul 2025.

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea a precizat că proiectul a fost adoptat cu amendamente care dau posibilitatea mamelor să-și poată aduce copiii la grădiniță mult mai devreme decât era prevăzut inițial în ordonanță.

“S-a venit cu amendamente care reușesc să facă posibil ca mamele să-și poată aduce copiii la grădiniță mult mai devreme decât era prevăzut inițial în ordonanță, de la 11 luni. Pentru că le-am creat posibilitatea să se întoarcă la muncă, să le creăm posibilitatea să-și lase copiii în siguranță. Este un lucru bun pe care l-am făcut, prin faptul că uniformizăm cumva educația copiilor, de la 0 la 6 ani, în instituții specializate cu oameni pregătiți să facă acest lucru, mă refer la educatorii puericultori.

Totodată, am creat posibilitatea ca cei care lucrează acum în sistem să nu fie efectiv dați afară din sistem, ci să aibă o perioadă în care să-și poată completa studiile sau să se poată perfecționa”, a explicat Sbîrnea, citată de Agerpres.

Lasă un comentariu