Săptămâna trecută, Europa și Asia Centrală au înregistrat încă 27.000 de decese cauzate de COVID-19 și 2,6 milioane de cazuri noi. Infecțiile, încă predominant provenite din varianta Delta, sunt cu 40% mai mari acum decât în aceeași perioadă a anului trecut.
De la identificarea sa, în urmă cu mai puțin de o lună, varianta preocupantă Omicron a fost detectată în cel puțin 38 din cele 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS.
Există încă numeroase întrebări fără răspuns în jurul Omicron, dar iată ce știm astăzi:
Putem afirma, fără dubii, că vine o altă furtună! Omicron devine, sau a devenit deja, dominant în mai multe țări, inclusiv în Danemarca, Portugalia și Regatul Unit, unde numărul infecțiilor se dublează la fiecare zi și jumătate până la 3 zile, generând rate de transmitere fără precedent.
În câteva săptămâni, Omicron va domina în mai multe țări din Regiunea Europa a OMS, copleșind sistemele de sănătate, deja suprasolicitate. Omicron va deveni probabil varianta dominantă care circulă în Europa.
Volumul mare al noilor infecții cu COVID-19 ar putea duce la mai multe spitalizări și la perturbarea semnificativă a sistemelor de sănătate și a altor servicii medicale esențiale. Din păcate, Omicron s-a soldat deja cu spitalizări și decese.
Această variantă poate compromite imunitatea anterioară a oamenilor - deci îi poate infecta pe cei care au avut COVID-19 în trecut, pe cei care nu sunt vaccinați și pe cei care au fost vaccinați cu multe luni în urmă. Persoanele care s-au vindecat de COVID-19 prezintă de 3 până la 5 ori mai multe riscuri de a fi reinfectate cu Omicron, în comparație cu Delta.
Nu știm încă dacă Omicron provoacă o boală mai gravă decât varianta Delta.
Într-o notă pozitivă, dovezile de până acum susțin ipoteza că vaccinurile COVID-19 continuă să-și facă treaba și să salveze vieți.
Pe baza primelor cazuri Omicron raportate la OMS/Europa, 89% dintre acești oameni au raportat simptome comune ale COVID-19 - tuse, dureri în gât, febră.
Până în prezent, virusul s-a transmis mai ales printre adulții în vârstă de 20 - 30 de ani, răspândindu-se inițial în orașele mari și în grupuri asociate cu reuniuni sociale și la locul de muncă.
Deci, sunt 3 lucruri pe care trebuie să le facem urgent: să ne protejăm prin vaccinare, să prevenim infecțiile ulterioare și să pregătim sistemele de sănătate pentru o creștere a cazurilor.
Numărul 1: Este vital să intensificăm procesul de vaccinare, fie că este vorba de prima doză, de a doua doză sau de cea suplimentară/de rapel, începând cu persoanele cu risc sever de COVID-19 și lucrătorii din domeniul sănătății. Trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili. Și trebuie, de asemenea, să ne protejăm forța de muncă din domeniul sănătății pentru a proteja sistemele de sănătate.
Dacă nu sunteți vaccinat - vaccinați-vă. Dacă ați avut COVID-19 în trecut, vaccinați-vă. Dacă trebuie să vă faceți rapelul, faceți-l.
Numărul 2: Vaccinarea oferă cea mai bună protecție împotriva formelor grave ale bolii și a decesului, iar aceasta merge mână în mână cu alte măsuri pe care le putem lua cu toții pentru a preveni infecția. Știm cu toții că acest lucru înseamnă: evitarea spațiilor aglomerate și închise; păstrarea distanței fizice; spălarea frecventă a mâinilor; purtarea măștii de protecție; aerisirea spațiilor interioare.
În această perioadă a anului, când există multe reuniuni sociale, evaluați-vă riscurile pentru propria persoană și pentru alții și acordați prioritate doar evenimentelor strict necesare.
Numărul 3: guvernele și autoritățile locale trebuie să-și pregătească sistemele de răspuns pentru o creștere semnificativă a cazurilor.
Autoritățile sanitare trebuie să-și consolideze capacitatea de testare și urmărire a evoluției bolii; implicarea asistenței medicale primare în managementul cazurilor; pregătirea spitalelor pentru un val; și sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății și din prima linie.
După doi ani, lucrătorii noștri din domeniul sănătății sunt din nou puși la încercare. Este profund îngrijorător faptul că unul din 5 suferă de anxietate și depresie din cauza pandemiei. Preocupările lor trebuie abordate și nevoia lor de condiții de lucru gestionabile trebuie sprijinită.
Este un moment dificil pentru noi toți (...)
Fiți în siguranță, aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, pe întreaga perioadă a sărbătorilor! (Declarația Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa, 21 decembrie 2021, sursa - who.int)
Traducere de ILEANA SANDU