UN TÂNĂR ȘAHIST ROMÂN A PRODUS SURPRIZA ZILEI LA CAMPIONATUL MONDIAL

Distribuie pe:

O adevărată surpriză a avut loc duminică, în prima zi a Campionatelor Mondiale de șah rapid și blitz care au loc în această perioadă la Varșovia, capitala Poloniei.

În prima rundă a categoriei șah rapid din cadrul Campionatelor Mondiale din Polonia, maestrul internațional Mihnea Costachi a realizat o imensă surpriză, terminând remiză cu piesele negre în compania lui Firouzja Alireza, francezul de origine iraniană, actualmente locul 2 mondial la șah clasic, imediat sub campionul mondial incontestabil Magnus Carlsen.

A fost o remiză disputată în care negrul a avut avantaj mai toată perioada întâlnirii, Alireza trebuind să se mulțumească la final cu 0,5 puncte.

Costachi are doar 21 de ani, este clasat la șah clasic în lume pe locul 1.105 (!!) și are un coeficient ELO de 2.463 de puncte.

Trebuie spus că duminică au avut loc primele 5 runde dintr-un total de 13 ale acestui Campionat Mondial, iar la finele lor, Mihnea Costachi a acumulat un onorabil punctaj de 2,5 puncte, fiiind clasat pe locul 75.

Sunt trei lideri acum la egalitate, cu 4,5 puncte, e vorba de gazda Jan Duda, de Magnus Carlsen și de gruzinul Jobava Baadur.

MAI EXISTĂ MUNIȚIE ȘI PENTRU 2022. SPORTUL ÎN CARE ROMÂNIA SE BATE DE LA EGAL LA EGAL CU ASIA. “AM REVENIT ÎN LABORATOR”

Președintele Federației Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a declarat că visul unei medalii olimpice pentru organizația pe care o conduce s-a amânat din nou, la JO de la Tokyo jucătorii români fiind în două rânduri (dublu mixt și echipe feminin) la doar un meci de realizarea acestui obiectiv.

“A fost un an greu, așa cum a fost pentru toate sporturile, pentru că această pandemie ne-a creat tuturor tot felul de inconveniente, amânări și anulări de competiții interne și internaționale. De aceea poate că și pregătirea a avut de suferit, pentru că eram opriți din activitate de tot felul de lucruri care se întâmplau de la o lună la alta.

Inclusiv pregătirea loturilor naționale și olimpice a fost destul de grea, pentru că programam ceva azi și de cele mai multe ori amânam sau anulam peste o săptămână. Am fost tot timpul mai mult în modificări decât în planificări. Din păcate, visul unei medalii olimpice se amână din nou. Este un obiectiv pe care într-adevăr nu l-am putut realiza, dar consider că la Tokyo am fost foarte aproape.

Am avut două locuri cinci, așadar am fost la un meci de a juca semifinala și automat de medalie. Noi spunem că poate nu facem ceva bine sau poate ne trebuie ceva în plus. Nu știm încă, acum am revenit în laborator, am luat lucrurile de la început pentru ciclul următor olimpic, pentru ca în 2024 să realizăm în cele din urmă acest obiectiv, această medalie olimpică care lipsește tenisului de masă românesc”, a declarat Romanescu.

“Noi avem încredere că la Paris putem obține această medalie, avem o generație bună, sportivi de calibru care confirmă în competițiile internaționale majore. Suntem mereu destul de aproape de asiatici, asta chiar dacă nu importăm jucători de origine asiatică așa cum fac alții. Iar o dovadă este că noi cu fetele am jucat în ultimii 12 ani fiecare finală de Campionat European. Unele finale le-am pierdut, pe altele le-am câștigat... anul acesta la Cluj am pierdut în fața Germaniei, dar nu am fost departe de a câștiga titlul. Se mai întâmplă, mai ales că noi veneam după Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar fetele nu se simțeau chiar confortabil. Nu suntem atât te supărați, pentru că generațiile de juniori și cadeți au reușit medalii importante, ne batem cu asiaticii de la egal la egal la aceste grupe de vârstă.

Viitor există și o spun cu toată tăria, avem 4-5 băieți de calibru, așa cum și la fete, generația din urmă este pregătită. Echipa de fete Eliza Samara, Daniela Dodean și Bernadette Szocs are și ea rezerve de calibru, pentru că în Europa am demonstrat că suntem între primele două sau trei echipe sau chiar cei mai buni...”, a adăugat Romanescu. Agerpres

LARISA IORDACHE S-A RETRAS DIN GIMNASTICĂ, ȘEFA FRG A REACȚIONAT

Larisa Iordache (25 de ani) și-a anunțat în urmă cu 10 zile retragerea din gimnastică.

Cea mai valoroasă exponentă din gimnastica românească actuală a luat decizia după un an greu, în care pregătirea i-a fost dată peste cap de accidentări. A avut un 2020 excelent, s-a calificat la JO de la Tokyo, însă s-a retras la competiția din Japonia, înaintea finalei de la bârnă, din cauza durerilor la gleznă.

Carmencita Constantin, șefa Federației Române de Gimnastică, lasă de înțeles că nu se aștepta ca sportiva de la CS Dinamo să se retragă.

Reacția FRG după retragerea Larisei Iordache

“Nu aș putea spune că era de așteptat ca Larisa Iordache să se retragă, dar dacă punem în balanță toată această suită de accidentări cu care s-a confruntat... atunci ne dăm seama că până și pentru un om normal este greu să treacă prin momentele prin care a trecut ea.

Iar Larisa este un om pe umerii căreia a fost o țintă olimpică pe care a așteptat-o o țară întreagă. Deci nu vorbim de federație, de antrenori, vorbim de toată lumea care s-a uitat și a urmărit-o cu sufletul la gură la Tokyo. Sunt două pierderi greu de înlocuit pentru gimnastica românească. Marian și Larisa sunt doi sportivi cu palmares pentru a căror înlocuire avem mult de muncit”, a afirmat șefa FRG, pentru Agerpres.      

MIRCEA LUCESCU A FOST DESEMNAT ANTRENORUL ANULUI ÎN UCRAINA

O nouă performanță pentru reputatul antrenor român Mircea Lucescu, cel care acum se află la timona băncii tehnice a campioanei Ucrainei, Dinamo Kiev.

După ce a câștigat în România titul de antrenorul anului, în urma anchetei realizate de cotidianul “Gazeta Sporturilor”, Lucescu a bifat același lucru și în țara vecină cu România.

Distincția în sine a fost acordată de Asociația Antrenorilor din Ucraina, iar Lucescu a fost în acest clasament peste Victor Skripnik (Zoria Lugansk) și Igor Iovicevici (Dnipro).

În anul 2021, Dinamo Kiev a triumfat în campionat și în Cupa Ucrainei. Însă la finalul acestui tur de campionat din sezonul 2021/2022, Dinamo se află pe locul 2, sub rivala Șahtior, cu 45 de puncte, la două lungimi de Donețk.

Antrenor la Șahtior este fostul mijlocaș și decar italian al CFR-ului din Cluj, Roberto de Zerbi.

La 76 de ani, Mircea Lucescu a câștigat premiul de antrenorul anului în România pentru a cincea oară în carieră.

CÂND VA SEMNA RĂDUCIOIU CU DINAMO ȘI CE FUNCȚIE VA OCUPA

Florin Răducioiu (51 de ani) a fost dorit de Mircea Rednic în staff-ul lui Dinamo, însă venirea fostului atacant în Ștefan cel Mare s-a tot amânat.

Răducioiu a avut nevoie de timp pentru a-și pune la punct contractul cu o companie cu care colaborează și, după plecarea lui Rednic și venirea lui Flavius Stoican, se credea că “transferul” fostului număr 9 va pica.

Potrivit fanatik.ro, Răducioiu va semna cu Dinamo până la finalul anului și va ocupa funcția de director sportiv, post ocupat și în sezonul 2006-2007.

Crescut la școala lui Dinamo la grupa lui Gheorghe Timar și promovat în echipa mare a roș-albilor de Mircea Lucescu, Florin Răducioiu (51 de ani) asigura că va pune umărul la renașterea echipei sale de suflet. Prezent luna trecută la un eveniment, fostul atacant de la Milan, Espanyol și AS Monaco anunța că e gata să înceapă munca.

“Sosirea mea este iminentă. Eu cred că cei care se ocupă de problemele economice sunt foarte bine pregătiți. L-am cunoscut pe domnul Zăvăleanu, sunt convins că este o persoană foarte bine pregătită pentru a salva clubul, pentru a gestiona corect și transparent situația”, preciza Răducioiu, în urmă cu o lună.

(Sursa: Sport.ro; Spotmedia.ro)

Lasă un comentariu